Axel Kala on nosteessa – mutta miksei Fisu keikkaile?

Tämän vuoden puolella Axel Kalalta on tullut ulos singlet Hmm ja 12K, jolla fiittaa Kube. Seuraava single julkaistaan elokuussa.
Jani Tuominen

Axel Kalalla ei ole kiire keikkalavoille.

Koronapandemia ei ole ohi, mutta ravintoloiden, baarien ja yökerhojen aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä koskevat rajoitukset ovat. Tapahtumienkin suhteen ollaan jo palaamassa arkeen: esimerkiksi Klangin tapahtumaosioon on taas alkanut ilmaantua keikkoja normaaliin malliin.

Lähes kaikki artistit ja DJ:t ovat odottaneet keikoille paluuta kärsimättöminä, eikä vähiten taloudellisista syistä. Ihan jokaisen kohdalla tilanne ei ole kuitenkaan sama.

Esimerkiksi Axel Kalan nimeä ei todennäköisesti tulla ihan lähikuukausina tai edes lähivuosina näkemään keikkamainoksissa. Jyväskyläläislähtöinen artisti kuuluu nimittäin siihen pieneen joukkoon suomalaisia räppäreitä, jotka levyttävät isolle levy-yhtiölle mutta jotka eivät keikkaile lainkaan.

Mutta miksei Asse keikkaile? Onhan tuottaja-MC ainakin muutamaan otteeseen takavuosinakin noussut lavalle.

– Heitin joskus junnumpana muistaakseni kolme keikkaa parhaan frendin kanssa ja sit joitain satunnaisia keikkareissuja oli sillei, että olin pääasiassa DJ:nä kavereille ja heitin sillon tällön versen biiseissä, Axel Kala vahvistaa.

Lisäksi nykyinen sooloartisti oli aikoinaan perustamassa Mouhousta, johon kuuluessaan oli mukana myös muutamilla keikoilla. Tosin tuolloinkin hän oli lavalla ainoastaan DJ:n osassa.

– Se oli lähimpänä sitä mistä tykkäsin, mut toisaalta, ku en oo mikään oikee DJ, niin oli aina vaikeeta keksiä tekemistä lavalla ku ei toi tanssikaan oikein oo veressä, Allu nauraa.

– Tykkäsin keikkareissuista, mut en ikinä nauttinu sillei ite lavalla olemisesta. Keikan jälkeen oli tietysti supersiisti fiilis, mutta jotenkin se lavalla olon epämukavuus paino kuitenkin vaa’assa enemmän itelle, tamperelaisartisti jatkaa.

Osa artistin kohtaamista ihmisistä on ihmetellyt päätöstä, sillä monelle säännöllinen keikkailu on kuitenkin yksi artistiuran isoimmista haaveista sekä tulonlähteistä. Axel Kalan mukaan esimerkiksi hänen levy-yhtiönsä Sony on kuitenkin ollut hyvin ymmärtäväinen eikä ole yrittänyt kääntää sainauksensa päätä.

– Se on ollu täysin fine et mä en heitä keikkaa.

Keikkapyyntöjä Axel Kalalle tulee silti suhteellisen tasaiseen tahtiin. Toistaiseksi hän on kieltäytynyt kohteliaasti kaikista pyynnöistä, mutta ei ole täysin poissuljettua etteikö hänkin aikanaan nousisi sooloartistina lavalle.

– Sit jos se tuntuu jossain vaiheessa hyvältä, nii sit mä meen lavalle, mut just nyt mulla ei oo visioo siihen. Oon kuitenkin se äijä joka viihtyy studiolla nuppeja vääntelemässä, nii ehkä jos mä heittäisin keikan, niin pitäs jotenkin saada tuotua siihen se fleiva, et se tuntuis mun näköseltä keikalta!

Vaikkei Fisu itse välitä ainakaan toistaiseksi keikkailla, saattaa häneen silti törmätä keikkapaikoilla kunhan lauteilla on joku jonka musiikista hän on aidosti kiinnostunut. Keikkakokemuksista hänen mieleensä ovat jääneet etenkin Yung Lean Blockfesteillä sekä Deadmau6 Weekendeillä.

– Tykkään aika monenlaisesta musiikista ja Deadmau5 oli sillon mulle kova juttu. Mieleen siltä keikalta jäi se, miten builduppas biisiä varmaan melkein 10 minuuttia ja ku biisi oli droppaamassa, niin se vaihto uuteen biisiin ja kaikki nuoremmat kuuntelijat lähti meneen keikalta, mut kaikki vähänki vanhemmat oli ihan fiiliksissä, Axel Kala kertaa nauraen.

Pähkinänkuoressa Fisua ei siis nähdä keikoilla koska hän ei saa kiksejä huomion keskipisteenä olemisesta. Mutta tuleeko hänelle silti artistina usein vastaan sellaisia tilanteita missä hän tahtomattaan joutuu sellaiseksi?

– Ei onneks tuu. Junnumpana kotikaupungissa Jyväskylässä tuli aina välillä ja se oli ihan kivaa, mut nykyään ku oon nähny frendien kohdalla myös sen toisen ääripään sen suhteen, niin oon tyytyväinen et saan hengaa tuolla omana ittenäni ihan rauhassa. Toki aina on kivaa jos joku tulee kehumaan mun musiikkia ja kertoo et tykkää, mut musta on sen jälkeen kiva jos voidaan vaa hengaa neutraalisti ja keskustella jostain muusta kuin meitsistä. Mä oon vaan perusäijä, niinku kaikki muutkin ja musta on kiva jos se tulee aina pysymään sillein.