Yacine haluaa erottua rai-räpillä ja eurosoundilla

Yacine kertoo kappaleillaan avoimesti itsestään sekä kaksikulttuurisesta taustastaan.
Jenita Nurminen

Muun muassa williamin kanssa työskennellyt tulokasartisti julkaisi toisen EP:nsä heinäkuun alussa.

Kotimaiselle musiikkikentälle on pulpahtanut viime vuosina jatkuvalla syötöllä uusia tekijöitä, joista osa on kadonnut yhtä nopeasti kuin on ilmestynytkin. Yksi josta saatetaan kuulla tulevaisuudessa enemmänkin on Yacine, joka on jo luultavasti ainakin monen Klangin Facebook-keskusteluryhmää seuranneen tutkalla.

Nimen takana on puoliksi algerialainen ja puoliksi suomalainen Ali Serradj, jonka toinen nimi toimii hänen artistinimenään. Kaksikulttuurisesta taustastaan huolimatta 22-vuotias artisti on syntynyt ja asunut koko ikänsä Suomessa.

Nuoresta asti musiikkia monipuolisesti kuunnellut Yacine sai ensimmäisen kosketuksensa musiikintekoon rippikouluikäisenä, kun hänen ystävänsä pyysi käymään kotonaan. Omia musiikkikokeiluja tehnyt kaveri onnistui saamaan Yacinen mikrofonin taakse.

Yacinen ensimmäisen oman kokeilun musiikinlajiksi valikoitui rap, sillä hänen kaverinsa teki hiphop-biittejä ja hän kuunteli itsekin tuolloin eniten räppiä. Kokeilu ei tapahtunut kännissä, mutta sitäkin enemmän läpällä.

– Uhosin ihan överisti ja heitin siihen aikaan siistiä läppää, joka nykyään olisi todella mautonta. Biisi on kyllä tallessa hyvänä muistona, Yacine hymyilee.

Vaikka kappale onkin kaukana omakustanneartistin nykyisestä tuotannosta, oli siinä kuultavissa jo silloin samat keskeiset elementit kuin hänen uudemmilla kappaleilla. Rap ja monikielisyys ovat edelleen olennaisessa osassa Yacinen hengentuotteissa, joiden laatutason nostamisen tärkeimmäksi avaintekijäksi hän nostaa tuottajansa Aition.

Itseilmaisua ja stressinpurkua usealla kielellä

Yacine kertoo puhuvansa kuutta eri kieltä, joista äidinkielinään suomea ja ranskaa. Niiden ohella algerianarabian, ruotsin ja englannin puhuminen onnistuu sujuvasti, espanjan hieman heikommin.

Kaksikulttuurisuus sekä kielet tulevat esiin Yacinen musiikissa hänen ranskanalgerialaisilta- ja rai-muusikoilta ottamiensa vaikutteiden kautta. Isoimmaksi esikuvakseen hän nimeääkin algerialaisen laulaja-räppärin.

– Suosikkiartistini on Soolking, hän ehkä inspiroi minua eniten.

Yhtä lailla Yacinen uuden EP:n nimi Bledi tulee algerianarabian sanasta, jonka suomenkielinen vastine on ”kotimaani”. Mutta minkä muun kuin kielitaitonsa ylläpitämisen takia Yacine tekee musiikkia?

– Se on minulle tapa ilmaista itseäni ja purkaa stressiä. Vaikeista tilanteista on ollut helpompaa päästä kun on jotain mihin keskittyä. Myös hyvällä tuulella on tosi hauskaa keskittää hyvä energia musaan, artisti pohtii.

Ennen uutta EP:tään Yacine ehti julkaista singlejä sekä projektin, jolla on mukana sittemmin listojen kärkeen noussut william sekä Skorpionille sainattu Turisti. Muista hiukan nimekkäimmistä artisteista hänen yhteistyökumppaneihinsa lukeutuu esimerkiksi Djangomayn.

100 %

Yacine puhuu musiikista harrastuksena, mutta sen tekeminen ammattilaisenakaan ei ole poissuljettua. Vaikka hän haluaakin pitää musiikinteossa tietyn rentouden ja äänittää ainoastaan silloin kun siltä tuntuu, antaa hän silti itsestään aina kaiken studiolla ollessaan.

Tähän asti niin toimimisesta on tehnyt helppoa se, ettei hänen toimeentulonsa riipu musiikista: viime syksystä asti Tampereella asunut Yacine työskentelee Tays Sydänsairaalassa, ja suunnitelmissa on hakea yliopistoon lukemaan hallintotieteitä tai journalistiikkaa. Mutta onko mies jo tamperelaistunut ja jos on, niin mistä saa kaupungin parhaat siivet?

– Olen aina ollut sisimmissäni tamperelainen, sillä olen syntynyt täällä ja viettänyt paljon aikaa Tampereella, joten olen ”tamperelaistunut”.  Kaupungin parhaat siivet kyllä kieltämättä löytyy Siipiweikoista, Yacine toteaa.

Siipien ohella kaupungin etuihin kuuluvat innokkaan kalastajan mielestä hyvät kalapaikat sekä yöelämä, jota hän kuvailee Suomen parhaaksi. Kulttuuri- ja viihdepuolella kiitokset menevät myös Blockfestin suuntaan.

Yksi Yacinen haaveista musiikkinsa kanssa liittyykin juuri Blockfestiin, sillä hän haluaisi päästä itsekin esiintymään hehkuttamaansa tapahtumaan. Toinen haaveista taas on yhteistyökuvio, jonka arvaamisen ei pitäisi olla liian vaikeaa.

– Featti lempiartistiltani Soolkingiltä!

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.