”Albumilla haluun näyttää sen, että erilaisista aiheista voi kertoa erilaisiin genreihin” – Alun perin räppärinä tunnettu Laascone on valmiina albumidebyyttiin

Tuore single on tunnerikasta vaihtoehtopoppia, mutta albumi on kirjoltaan laaja. 

Oululaislähtöinen artisti Laascone julkaisi perjantaina tulevan debyyttialbuminsa ensimmäisen singlen Hyvä näi. Vieraillessaan  vuoden vaihteessa Klangin haastattelussa alun perin räppärinä tunnettu artisti mainitsi vaihtoehtoisen popin sekä R&B:n vetävän puoleensa – kuunnellessa tuoretta biisiä voidaan todeta, että sama polku on vienyt mukanaan.

Cartel-kollektiivista tutun, Vuohi.eu:lla levyttävän artistin uusin kappale on ollut pitkä projekti ja se kertoo tunteiden käsittelemisestä.

– Toi biisi sai alun perin alkunsa 2021 alkuvuonna ja se on matkan varrella nähnyt monta versiota ja jopa eri genrejä, mutta sanoma on aina pysynyt samana. Biisi käsittelee sitä tilannetta, mihin päätyy jos asioita ei käsittele; ikään kuin sitä, kun sanot vaan että ”hyvä näin”, vaikka ei oikeasti ole, hän kertoo.

Artisti on tänä vuonna julkaissut kaiken kaikkiaan neljä singleä, jotka todellakin tekevät eroa aiempaan tuotantoon niin tyyliltään, kuin myös sanoituksiltaan. Hän kertoo, että tapahtunut, ikään kuin genrellinen siirtymä on ollut mielessä pitkään, mutta sen todellinen kohtaaminen vain otti aikansa. Vaikeaa se ei kuitenkaan ole ollut.

Kysyttäessä inspiroivia tekijöitä, hän mainitsee kaksi artistia, joista toisen saattaa arvata jo kuunnellessa uusinta tuotantoa; The Weeknd on inspiroinut soundillisesti. Hieman yllättäen hän nostaa esiin myös Elvis Presleyn, jonka live-esiintyminen on avannut ovia muutokseen.

– Olin just käyny kattomassa Elviksen dokkarin ja sen livepreesens inspiroi muakin siihen, että voin vaan pitää mikin ständissä ja laulaa vaikka istuen. Toteutin sen Oulun 45 Specialissa, kun olin lämppäämässä Lauri Haavia. Mun oma esiintyminen alko kehittymään siitä hetkestä, kun tajusin, että mun ei tarvi aina saada aikaan mitään mosh pittiä, Laascone paljastaa.

Esiintyminen ja musiikin tekeminen ovat kulkeneet ikään kuin käsi kädessä. Siinä missä keikat ovat tuoneet oivalluksia sen suhteen, että tunteen voi välittää myös laulamalla, aggressiivisen rap-liven sijaan, kuuluu artistin musiikissa vahvasti myös tunteet, joiden pohjalta taide syntyy. Laascone kertookin, että tunteet ja niiden ilmaiseminen ovat kaiken lähtökohta.

– Mulle on tärkeetä, että saan tehdä musiikkia, joka saa mut tuntemaan. Tulevalla albumilla haluun näyttää sen, että pystyn kertomaan erilaisista aiheista erilaisten taustojen päälle.

Vaikka uusin biisi ja monet aiemmat julkaisut ovat melko pop-henkisiä, tuleva albumi ei kuitenkaan ole pelkkä pop-albumi. Sen sijaan luvassa on suoranainen genrepommi, jonka jokaisella kappaleella on tarkkaan harkittu paikka ja tehtävä. Albumi tulee kantamaan nimeä Tunneli, kuvastaen sitä, kuinka sen sisältävän tarinan alussa kaikki on huonommin, kuin ikinä ennen ja lopussa puolestaan kaikki kääntyy parhain päin. Vastaavana tuottajana toimii artistin luottotuottaja Januar, jonka lisäksi levyllä kuullaan myös Emma-ehdokas Xrphanin käsialaa.

Laascone on siis artistina kokenut genrellisen uudistumisen, joka tuntuu selkeästi osalta suurempaa ilmiötä niin kotimaassa, kuin maailmanlaajuisestikin. Monet räpistä aloittaneet ovat sittemmin laajentaneet myös muihin genreihin, mitä voisi kutsua jopa ”Drake-ilmiöksi” – aiheesta lisää Klangin toimittaja Rron Krasniqin artikkelissa. Laascosen tuoreen julkaisun voit kuunnella alla olevasta linkistä.