Alamaan, Eeteen ja Solosen ainoa yhteisprojekti sai uuden elämän

Eetee, Solonen ja Alamaa.
Niko Kempas

Tätä on pakko striimaa.

Alamaan, Eeteen ja Solosen muodostama Avaintekijät on täällä taas – ei tosin uudella materiaalilla. Sen sijaan kokoonpano on nyt saanut suoratoistopalveluihin Fiilis pohjalta -albuminsa, joka on aiemmin ollut saatavilla ainoastaan CD-formaatissa.

Länsirannikon sanansylkijöistä muodostunut ryhmä julkaisi ensimmäisen ja ainoan pitkäsoittonsa vuonna 2005. Levy oli kolmikon muiden silloisten projektien tapaan puhdasoppinen omakustanne, vaikka se julkaistiinkin sittemmin oman festarin saaneen Mellakka-nimen alla.

Avaintekijät on siinä mielessä erikoinen kuriositeetti, että se poikkeaa soundiltaan radikaalisti kaikkien jäsentensä sitä edeltäneistä ja sen jälkeisistä projekteista. Omalaatuista ja sähköisen energistä soundia esittelee ehkä parhaiten katubängeri Pakko pumppaa, joka oikeastaan aloitti koko projektin: Solonen osti biitin Eeteeltä alun perin itselleen 300 eurolla, mutta homma laajeni ja Eetee sai ryhmän perustamisesta huolimatta pitää rahat.

Underground-hitille on olemassa myös musiikkivideo, joka ladattiin albumin digijulkaisun yhteydessä uudestaan YouTubeen virallisena latauksena. Videon on ohjannut Eeteen tavoin B24-kollektiiviin kuuluva Hahmo eli graafisena suunnittelijana ja Mikrofonistit-jäsenenä tunnettu Niko Kempas sekä Sawandi Groskind.

Avaintekijöillä oli suunnitelmissa tehdä enemmänkin materiaalia, minkä seurauksena se laajeni debyyttialbumin jälkeen jopa kahdella uudella jäsenellä. Lisävahvistukset olivat myöhemmin Solosen aisapariksi vakiintunut Kosola sekä DJ Kpia.

Tekeillä oli esimerkiksi Timo Pieni Huijaus -yhteistyö, mutta uusiutunut viisihenkinen Avaintekijät ei saanut ikinä mitään valmiiksi. Yhteistyö Rähinä-räppärin kanssa supistui lopulta vuoden 2008 Syvällä Pelissä -kokoelmalle päätyneeksi Alamaan, Solosen ja TPH:n yhteiseksi Kaikki hyvin -kappaleeksi.

Avaintekijöiltä tuskin siis tullaan enää kuulemaan yhteistä materiaalia, mutta se ei estä fiilistelemästä jo olemassaolevaa tuotantoa. Etenkin platan tuottaneelle ja sitä ennen lähinnä englanniksi sylkeneelle Eeteelle projekti oli olennainen askel eteenpäin.

– Levyn valmistuminen oli itelle vähän niinku portti suomiräppiin. En osannut tähän aikaan kuunnella saati tehdä suomiräppiä, eli tää oli itelle melkoinen oppimisprosessi. Oli mieletöntä seurata Solosen ja Alamaan nälkää studiolla. Aina kun pyysin vetämään 100 %, niin pojat anto 110 %. Läpät ei toisaalta ihan ehkä enää istu tähän päivään, mutta on siellä hyviäkin juttuja, Eetee sanoo.

Mutta miten 16 vuoden ikäinen Fiilis pohjalta on muuten vanhentunut? Kuuntele albumi alta ja muodosta oma mielipiteesi.