998 iskee kuin leka – Lapin rap-skene on yhä elossa

Uusi kollektiivi edustaa kylmää ja pimeää kaamosta keskellä kesää.

Lappiräppi elää edelleen, muistuttaa tuore 998-niminen kokoonpano äskettäin julkaistulla samannimisellä esikoissinglellään. Numerosarja viittaa luonnollisesti muun muassa Ivalon ja Inarin postinumeroon 99800.

Kokoonpanon muodostavat inarinsaameksi sylkevä Amoc, Ailu Valle, HC Sika, Agenda-yhtyeen Solekki sekä Ambassan ämseet Eldinho, Neuvos ja Nit Lang. Amoc ja Ambassan jäsenet olivat jo takavuosina mukana vastaavalla tavalla pohjoisen tekijöitä yhteen koonneessa Guerra Norte -kollektiivista.

Projekti sai alkunsa biisin tuottaneen Neuvoksen ideasta kasata samalle biitille 998-alueen kovimmat ämseet. Niin tapahtuikin, ja lopputuloksesta muodostui massiivinen ja brutaali punchlinebängeri.

– Meillä pohjoisessa on aina rakastettu tylyä ja iskevää, synkkää east coast -murharäppiä, ja oli luontevinta meille tuoda kylmä ja pimeä kaamos kesän keskelle tämän biisin muodossa, Neuvos sanoo.

Kappaleessa kuullaan myös Solekin turntablism-osaamista. Scratchien kautta ääneen päästetään kaksi ajasta ikuisuuteen siirtynyttä Guerra Norte -jäsentä.

– Menetimme viisi vuotta sitten kaksi isoa voimahahmoa pohjoisen skenessä: Ivalon suurmestarin, iskulinjaräpin uranuurtajan Suomessa, Ezkimon, sekä superlahjakkaan rapin suomenmestarin vuodelta 2003, monipuolisen lyyrikon ja muusikon, Edorfin. Biisin kertosäkeeseen on skrätsätty molempien herrojen laineja heidän uriensa alkutaipaleelta. Kappale on ylistyslaulu jolla nostetaan käsi lippaan vanhanajan hc-punchlineräpille ja kuolleille ystäville.

998:n ei ole tarkoitus olla kertaluontoinen tapaus, sillä kollektiivin suunnitelmissa on tehdä enemmänkin musiikkia yhdessä. Toistaiseksi tulevista julkaisusta ei ole sen tarkempaa tietoa, mutta suunta on selkeä.

– Tuotannon teema tulee varmaankin pysymään samantyyppisillä linjoilla kuin tässäkin biisissä: ankaria iskulinjoja monimutkaisilla riimikuvioilla ja bängäävillä biiteillä. Lappi itsenäiseksi!