20 vuotta ensitapaamisesta – Loasteeze tuo Palefacen ja Laineen Kasperin lopultakin samalle raidalle

Työmyyrän tuottajalevy saa jatko-osan.

Paleface on yksi niistä suomalaisen hiphopin kivijaloista, joiden yhteistyökumppaneiden lista on hengästyttävää luettavaa. Siihen nähden on hiukan yllättävää, ettei Daddy Palesia ole koskaan kuultu samalla raidalla Laineen Kasperin kanssa.

Epäkohta kuitenkin korjataan kappaleella Kolme iloista rosvoa, jonka takana on hiljattain oman tuottajaprojektinsa julkaissut Loasteeze. Tuottaja-DJ:n mukaan hänelle on suuri kunnia saattaa kaksi legendaa samalle biisille ensimmäistä kertaa ikinä.

– Tää biisi sai alkunsa viime vuoden toukokuussa ku laitoin biitin Laineen Kasperille. Siinä sit tuumailtiin ja päädyttiin siihen lopputulokseen et Paleface sopis messiin. No sieltä tuli heti vihreetä valoa. Ensimmäinen demo kuitenki saatiin aikaan vasta joulukuussa. Sitä ennen ehdin jo pariin otteeseen vähän turhautua, mutta hyvää kannattaa odottaa, Steezy kertaa.

Loasteezen liikanimi ei ole mitään huuhaata, sillä työmyyrällä on tekeillä paitsi Työmyyrä EP niin myös jatko-osa joulukuussa ilmestyneelle tuottajalevylle. Syynä on se, että ensimmäiseltä levyltä jäi uupumaan monia fiittaajia ennen kaikkea yhteensopimattomien aikataulujen takia.

– Paleface itse asias koodas just ku olin menossa kuvaamaan & Friends -levyn kansikuvaa et nyt ois demoa tulossa. Biisin piti siis tulla sille levylle mutta päätyikin & Friends 2 -levyn ensimmäiseks sinkuks.

Vaikka Palefacea ja Laineen Kasperia kuullaankin vasta nyt yhteisellä kappaleella, on heillä silti paljon yhteistä historiaa. Ensikohtaaminen tapahtui ainoastaan hetki sen jälkeen kun Paleface oli tiputtanut The Pale Ontologist -debyyttinsä.

– Tavattiin tosiaan eka kerran 20 vuotta sitten Lappeenrannan ekoissa virallisissa räppikinkereissä, Itä Räpäyttää, jotka järkättiin Iltatähti-nimisessä räkälässä Kaucas-jäbien kanssa, Laineen Kasperi vahvistaa.

Lineup oli aikaan nähden hullu: 40 markalla oli mahdollisuus nähdä livenä muun muassa Aksim, Anno Fallo, CeebrolisticsKontrasti ja Sirius. Tapahtumajulisteessa Paleface oli nimellä Kalkkilaivan Kapteeni, sillä artisti halusi isosta haipistaan ja suhteellisen korkeista keikkaliksoistaan huolimatta keikkailla support-hengessä pikkukaupungin räppibileissä.

– Räppi oli tosiaan silloin aika uusi juttu Leprassa ja muistan, kun soundchekissä miksaaja kuunteli kuulokkeilla jotain Stingiä samalla ku mikit vinku monitoreissa räppäreiden keskittyessä lähinnä ilmaisiin bisseihin ja brassailuun. Sittemmin ollaan Karrin kanssa tavattu satunnaisissa merkeissä eri miekkareissa, jatkoilla ja takahuoneissa mutta kimppabiisiä ei ennen Steezen ehdotusta oltu keksitty duunaa, Laine jatkaa.

Legendaarisia paikkoja lähes olemattomasta kotikaupungissaan luonut Laine on Palefacelle käytännössä yhtä kuin Lappeenranta, minkä takia hän kirjoitti Kaukaan tehtaankin mukaan kappaleeseen. Sattumalta samaan verseen päätyi tuplamerkityksen kautta Kaukaan lisäksi toinenkin lappeenrantalainen kaupunginosa eli Rauha.

– Mun alkuperäinen Lepra-yhteys on tietysti MC Jinx eli Joonas Pesu, jonka kanssa tuli tehtyä enkkuräp-vuosina satoja keikkoja. Joonaksen kautta tutustuin kaikkiin Lappeenrannan hiphop-vaikuttajiin ja nimenomaan Kaucas-yhtyeen HaHoon, Kassuun, Aztraan ja Raipatiin. Kassu kulki silloin nimellä Kontackto. Jätkien nihilistinen meininki toi mieleen Company Flow’n ja jenkkiräpin vaihtoehtoisemman päädyn kuten Def Jux-leibelin jutut. Pidän jätkien Kaikki kaukana -EP:tä yhtenä suomiräpin kovimmista julkaisuista. ”Valutaan seinällä / eletään heinällä / Lappeenranta kuona!”

Kaksikon ensimmäiselle yhteistyökappaleelle Steezy on tuottanut biitin, joka ainakin Palefacen mukaan huokuu vuoden 1995 New Yorkia. Mikäli ysärihenkinen tuotanto kolahtaa, niin luultavasti niin samoin tekevät Palefacen ja Laineen ajattelemisen aihetta antavat back-to-back -verset.

Kolme iloista rosvoa julkaistaan perjantaina 19. helmikuuta. Singlen julkaisijana toimii Mörssi Records.