NON2EN2E – järjettömyyttä ja sensuroimatonta ibeä

Julius Konttinen

NON2EN2E jatkaa monen vuoden takaista mixtape-perinnettä.

Kauan odotettu mixtape NON2EN2E sai vihdoin nähdä päivänvalon. Projekti jatkaa 2018 julkaistun NONSENSE:n teemoja ja tyyliä. Artisti itse kertoo koko nonsense-teeman alkaneen ajasta, jolloin elämässä oli hyvin vähän järkeä – niin kuin projektin nimikin antaa ymmärtää.

Tänä vuonna julkaistu albumi ViO tuntui rehelliseltä ja henkilökohtaiselta. NON2EN2E tuntuu puolestaan hyvin sensuroimattomalta teokselta, joka sukeltaa ihmisyyden ahneisiin ja vaiettuihin puoliin. Siinä missä ViO tarjosi albumillisen filosofiaa, täytyy NON2EN2E ottaa vastaan juurikin mixtapena, joka sukeltaa syvälle.

Ennakkoon projektilta irroitettiin single X5, jolla kuullaan iben kanssa suoranaisen tutkaparin muodostanut MELO. Hieman yllätyksellisesti myös Elastisen ja Blacflacon kanssa levytetty WEST SIDE BABY päätyi mixtapelle; toki kappaleen musiikkivideolla nähty pikkukakkonen antoikin jo vihjeitä projektista. Idea toisesta osasta syntyi jo 2019 loppupuolella ja todellinen työstäminen alkoi 2020 heti perkele!-albumin jälkeen. Projekti saapui finaaliin loppukesällä biisin ORANSSI valmistuttua.

– Tein yhen biisin ja tajusin, että tää projekti tuli just valmiiks. Yhtäkkiä napsahti ja pääsin, tai ehkä jouduin takas siihen paikkaan, missä tää projekti oli alkanu syntymään. Se on erikoinen ja kuumottava paikka, täynnä vaaroja ja mahdollisuuksia. Koin elämässä asioita, jotka ajoi mut takas sinne ja sitten tein asioita, jotka piti mut siellä. Päästäkseni pois sieltä, mun pitää julkasta tää. Irti päästäminen on myös tärkeä osa luovaa projektia, kuvailee ibe prosessia.

Vieraileviksi artisteiksi päätyivät myös Turisti ja NCO kappaleella PILVIEN PÄÄL. Päätösbiisin paikalle päätynyt kappale johdattaa kevyempiin tunnelmiin – kuvainnollisesti pilvien päälle. Kappaleella LEDIVALO kuullaan vierailevana artistina pikkuveikka, jota kuultiin myös aiemmalla NONSENSE:lla. Tuottajakattaus on mixtape-teemaan soveltuen laaja; projektille jälkensä ovat jättäneet muun muassa Kuiva H ja remynotagain. 

Nonsense eli järjettömyys teemana korostuu suorasanaisissa lyriikoissa. Kappaleilla käsitellään muun muassa rahaa, menestystä ja ahneutta. Etenkin toinen kappale TRAGEDIA kuulostaa todella nonsenselta niin lyriikoiden kuin tuotannonkin kannalta. Projekti tuntuu nimenomaan hiotulta kakkososalta, erilaisten ajatusten purkaukselta mixtapen muotoon, säilyttäen silti osan alkuperäistä. Artistin sanoja lainaten: ”NON2EN2E on pieni taantuma, throwback-projekti ja myös oodi mun nuoruudelle. Se on myös 100% ibe-musaa.”

Alla olevasta linkistä pääset kuuntelemaan tuoreen mixtapen.