Rähinä Recordsin 20-vuotisjuhlavuoden päätös oli yhden aikakauden loppu

Rähinä Recordsin artistit lavalla esiintymässä.
Vimugraphy

Rähinän nostalgiapitoinen vuosi kulminoitui Nordiksen jäähallikeikkaan.

Mitä? Rähinä 20v Juhlashow
Missä? Helsingin Jäähalli, Helsinki
Milloin? 5.12.2018

Suomalaisen hiphopin uranuurtajakokoonpanot Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö ilmoittivat maaliskuussa tekevänsä kolme yhteistä festarikeikkaa Rähinä Recordsin 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Noin kuukautta myöhemmin tiedotettiin juhlavuoden päättävästä jäähallikeikasta, joka oli käytännössä isompaan kokoluokkaan kasvanut Rähinä Live, vaikkei tapahtumaa sillä nimellä markkinoitukaan.

Vuodesta 2001 toteutettu tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuosiin muualla kuin Nosturissa, mutta ainakin yksi traditio pysyi ennallaan: liput myytiin jälleen loppuun. Ei ollenkaan hullummin kun ottaa huomioon, että Helsingin jäähalli vetää lähes kymmenkertaisen määrän jengiä suhteessa Nosturiin.

Ihmismäärä ilmeni konkreettisesti aikataulujen venymisessä, sillä ainoastaan hetki ennen alkuperäistä showtimea ulkona oli edelleen jäätävät jonot. Sisällä odottajille olisi ollut mahdollista pitää kertauskurssi parinkymmenen vuoden matkasta visuaalien muodossa, mutta hallissa yleisöä lämmitteli ainoastaan DJ Slim Kim. Hieman hämmentävästi DJ:llä oli soitossa Rähinän tuotannosta sellaisiakin kappaleita, joita varmasti ainakin osa paikalle saapuneista odotti kuulevansa illan mittaan livenä.

Lopulta show alkoi itseoikeutetusti Fintelligensin Voittamattomalla, jota seurasi Kapasiteettiyksikön pelinavauksena toiminut Etenee. Molemmat ryhmät olivatkin melko tasaväkisesti esillä koko show’n ajan. Omat osuutensa saivat myös kummankin kokoonpanon sooloilijoiden ohella Asa, Brädi, Spekti sekä Timo Pieni Huijaus. Lisäksi lavalle nousivat vierailijoina Jussi Valuutta, Illi sekä ainoana Rähinän ulkopuolisena fiittaajana Archie Cruz, joka pistäytyi lavalla Uniikin soolosetissä.

Kiinnostavaa oli sekin, mitä tapahtumassa ei nähty. Rähinän tuorein sainaus Ares loisti poissaolollaan, vaikka jäähalli olisi ollut loistava tilaisuus esitellä uusi artisti yleisölle ja luoda pohjaa labelin tulevaisuudelle. Toisaalta poissaolo oli ymmärrettävää, sillä materiaalia ei ehkä tässä vaiheessa yksinkertaisesti ole tarpeeksi esitettäväksi asti. Sitä paitsi livepuolen tulikasteena jäähalli saattaisi olla tulokkaalle vähän liiankin kuumottava paikka. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka vantaalaisnuorella onkin jo keikkakokemusta Lukas Leonin tuplaajana, ei hän silti välttämättä pysty kannattelemaan vielä omaa keikkaa.

Sen sijaan Nelli Matulan puuttuminen tapahtumasta on isompi kysymysmerkki, sillä espoolaislaulaja on osoittautunut Rähinän viime vuosien onnistuneimmaksi sainaukseksi ainakin numeroiden valossa. Tapahtuman missaaminen saattaa herättää spekulaatioita toiselle lafkalle siirtymisestä, mutta syy saattaa olla tylsempikin. Ehkä ilta haluttiin omistaa Rähinää jo pidempään repanneille artisteille?

Koko tapahtumasta jäi (kuten 7 veljestä – 20 vuotta Rähinää -kirjastakin) tunne, että tässä laitetaan saagaa ainakin joltain osin pakettiin. Rähinä oli pitkään suomalaisen hiphopin hohdokkain brändi ja suunnannäyttäjä omalla laidallaan, mutta sen status on muuttunut viime vuosina.

Nyt käsillä on selkeästi uusi aikakausi, jonka johtohahmoina nähdään ihan toiset nimet, ja se on pelkästään luonnollista. Tämän tietävät myös Rähinän perustajat. Se, millainen osa heillä on jatkossa suomalaisen hiphopin pelikentällä, jää nähtäväksi. Paikkansa suomalaisen hiphopin kivijalkana he ovat jo sementoineet, eikä sitä pysty kukaan ottamaan pois.

Vimugraphy kuvasi tapahtuman Klangille – katso kuvagalleria tapahtumasta alta! Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla.