Kuvaajasta ja Iben tuplaajasta artistiksi – kuka on toisen biisinsä julkaissut Pyzze?

Pyzzen julkaisi Yksin taas -debyyttisinglensä huhtikuussa.

Alun perin kameran takaa tuttu Pyzze eli Pyry Salmela on julkaissut kaksi omaa biisiä. Hän kertoo aiemmin vihanneensa esiintymistä, mutta oppineensa pitämään siitä sattuman kautta toissa vuonna. Klangi haastatteli artistia. 

Vuosia sitten Pyry Salmela tarttui ensimmäistä kertaa videokameraan kuvattuaan silloisen Pussywater-duon keikkoja ja promovideoita. Sittemmin myös nimellä Pyzze tunnettu taiteilija on kuvannut lukuisia keikkoja, musiikkivideoita ja vlogeja sekä pyörinyt paljon studioilla.

Vuosien mittaan biisien kirjoittaminen alkoi kiinnostaa ja nyt Pyzze on julkaissut kaksi omaa biisiä, joista uusimpana perjantaina julkaistu Enkeli (feat. Sicario Jr). Debyyttisingle Yksin taas näki päivänvalon huhtikuussa. Pyzze kuvailee musiikkiaan hip hop -perustaiseksi, mutta vaikutteita tulee monesta suunnasta. Erityisesti musiikissa tuntuu kuuluvan saksalaisen räpin kaiku.

– Kyl se on niinku hip hoppiin ja räppiin pohjautuvaa. Soundillisesti biisit on leijuvia ja unenomaisia. Välillä on garage- ja drum and base -vaikutteisia rumpuja mut pohja on hip hopissa. Biisit on totuuteen pohjautuvia, mutta fiktiivisiä tarinoita mun omasta elämästä.

Erityisesti Pyzze kertoo pitävänsä kontrasteista.

– Tykkään kun asioissa on kontrastia, mun frendit on sanonu et mä näytän mun pukeutumisen perusteel silt et mä slängään mut sit mun biiseissä puhun esimerkiks mun herkistä tunteista, hän naurahtaa.

Pyzzen ja Sicario Jr:n uusi biisi sai lisäkseen Jens Zittingin kuvaaman musiikkivideon.

Kameran takaa parrasvaloon

Pyzze on tunnettu Dad Hki -brändistä, jonka kautta hän on kuvannut erityisesti musiikki- ja keikkavideoita. Brändi on sittemmin jäänyt sivummalle ja Pyzze kertoo tähdänneensä enemmän oman henkilöbrändin kautta tekemiseen.

Kaikki alkoi mainitun Pussywater-duon kuvaajana, kun duon toinen puolisko Totoro.sex aloitti samassa työpaikassa. Totoron kautta tutuksi kävi myös Töis Squad ja 2019 Salmela alkoi kuvata myös Cledoksen keikkoja. Vuosien aikana projekteja on tehty aina Turistin musavideosta Iben albumin mittaiseen ViO-elokuvaan.

Tärkeä henkilö Pyzzen musiikin kannalta onkin juuri Ibe. Vuosi oli 2022, kun Pyzze kiersi paljon Iben mukana keikoilla kuvaamassa ja muutenkin vaikuttamassa keikkojen visuaaliseen ilmeeseen. Hän kuitenkin kertoo, ettei silloin vielä pitänyt esiintymisestä.

– Oon kirjottanut biisejä monta vuotta mut tein niitä aluks vaan itelleni. Mä en oo ikinä tykännyt esiintyä, ala-asteellakin vihasin koulun näytelmiä yms. Kun aloin kirjottaa biisejä niin olin silleen et joo tää on kivaa, mut Suomessa toi geimi toimii silleen et artistit elää keikoilla ja mä en tykkää esiintymisestä. Et tää musa on juttu mitä teen itelleni enkä julkase tätä mihinkään sen vuoks.

”Suomessa toi geimi toimii silleen et artistit elää keikoilla ja mä en tykkää esiintymisestä”

Asia kuitenkin muuttui, kun Iben keikkabändissä silloin soittaneet Elja Markkanen ja Elias Salmenkallio eivät puoleentoista kuukauteen päässeet mukaan keikoille.

– Mä olin Ibelle et opettelen nopee miten käytetään dj-kontolleria ja et oon sen keikka-dj puoltoista kuukautta kun Elja ja Elias ei pääse keikoille. Kun ei ollut soittimia niin mä tuplasin myös Ibeä että se tois ees jotain lisää siihen keikkaan. Ibe fiilas tuplaamiseks tulemisesta niin paljon, että kun Elja ja Elias tuli takas jatkoin silti tuplaajana.

– Sillon mä rupesin tykkää esiintymisestä. Vaikka olin vaan tuplaajana niin se alko tuntuu siltä et tää on jees ja tätä mä haluun tehä, nyt mä voin julkasta musaa. Sillon mä oon alkanut ottaa sitä enemmän tosissaan et haluun oikeesti tehä musaa ja et joku päivä mulla on omia keikkoja.

Biisien kirjoittaminen

Kiertuelämän ja kaiken muun sivussa Pyzze myös kirjoitti omia biisejä sekä pyöri paljon muiden mukana studiolla, joten myös musiikin tekemisen puoli on tuttua.

– Se on alkanut ihan vaan silleen et oon tutustunut jengiin jotka on tehnyt musaa. Aluksi oon läpällä hypännyt biiseille joita ollaan tehty ihan vaan tekemisen ilosta ja sit kuunneltu kavereitten kesken.

Muiden musiikin tekemistä katsoessa, on ideoita alkanut syntyä yhä enemmän ja enemmän. Pyzze kertoo usein miettineensä ”pitäskö sun seuraavan lainin olla tämmönen”. Miksikään viralliseksi biisinkirjoittajaksi hän ei kuitenkaan tituleeraa itseään, vaan asiat ovat vain tapahtuneet itsestään. Matkan varrelta co write -kreditit löytyvät muun muassa Iben biisiin Famous. 

Nyt, kun esiintymisen pelosta on päästy yli, haluaa Pyzze kerätä katalogia ja erityisesti huolella tehtyä sellaista.

– Super selkeet tavotteet on julkasta musaa, saada katalogia ja saada ittensä ”out there”. Ja etenki tehä hyvin tehtyjä julkasuja, joissa on hyvät videot ja kannet jne.

Tällä hetkellä Pyzze työstää tulevaa debyytti-EP:ta. Pyzze paljastaa sen julkaistavan tänä vuonna ja että biisit ovat melko henkilökohtaisia.

Alta voit katsoa artistin tuoreen biisin musiikkivideon.