Kah Pao kertoo EP:llään tarinaa kiusaamiskokemuksista ja puhumisen vaikeudesta

Kah Pao seisoo itsevarmasti studiossa, valkoista taustaa vasten, pukeutuneena mustaan asuun.
Kah Pao kokee suuremman projektin julkaisun palkitsevampana kuin yksittäisten biisien julkaisun.
Julius Konttinen

Kah Pao II -projekti on tehty yhteistyössä monimuotoisesti musiikkikentällä vaikuttavaa uraa toteuttavan Miikka Koiviston kanssa.

Joensuusta hetki sitten Helsinkiin muuttanut Kah Pao julkaisi EP:n, Kah Pao II. Projektin tuotanto on tehty yhdessä musiikkikentällä monimuotoisesti vaikuttavan Miikka Koiviston kanssa.

Ennen projektiaan Kah Pao on julkaissut biisejä vuodesta 2020 alkaen. Näihin kuuluvat muun muassa biisit Sut mä sain, Valut ja Spinnaa, joista kaksi jälkimmäistä ovat osa juuri julkastua kokonaisuutta.

Henkilökohtaiset teemat ja tarinat

Vaikka EP:n tarina kulkee kivuliaiden sekä syvällisten aiheiden ympärillä, on elämässä nykyisin myös paljon valoa sekä irti päästämisen taitoa. Artisti kertoo kokonaisuuden teemojen käsittelemisen olleen helpompaa viimeisen vuoden aikana, sillä elämään on tullut mukaan myös paljon rakkautta.

– Tää EP kertoo lapsuuden kiusaamiskokemuksista, kieroista oppimismalleista ja puhumisen vaikeudesta. Olen löytänyt viime vuonna elämäni rakkauden ja nyt on ollut helppoa päästää menneisyyden haasteista irti, aloittaa alusta ja huomata että osaan olla enemmän. Oon myös tajunnut että jollain voi olla vielä tuhat kertaa hankalampaa kuin itsellä ja on etuoikeus saada kehittyä ihmisenä, hän toteaa.

Viiden kappaleen kokonaisuuden julkaisu tuntui artistista hyvältä, hän kuvailee suuremman projektin julkaisemisen tuntuvan jollakin tavalla rikkaammalta kuin yksittäisten biisien julkaisun.

– On ihanaa päästä julkaisemaan taas EP niin kuin viime keväänä ja nähdä oma työ jotenkin rikkaampana ja vaikuttavampana, kun biisit ei soi vain satunnaisina sinkkuina.

Musiikillinen tyyli ja tunnelma

Vaikka kaikki kokonaisuuden kappaleet käsittelevät haastavia aiheita, nousee kysyttäessä etenkin vähemmän biisi esille. Biisin tarina on kiusatuksi tulemisesta ja tämän vaikutuksesta myös kiusatun lähiomaisiin.

– Mun henkilökohtaisin kappale EP:ltä on vika biisi vähemmän, jossa kerron koulukiusattuna olemisesta ja siitä miten rankkaa se oli myös mun äidille. Tulin joka päivä aina vaan huonommassa kunnossa kotiin mutta yritin näyttää iloista naamaa, ettei mun vanhemmat olisi niin huolissaan, hän muistelee.

Indie-popin sekä elektronisen musiikin soundi maailmoissa kulkeva artisti yhdistelee musiikkiinsa mukaan myös akustista pianoa. Artisti kuvailee kappaleissaan olevan öinen tunnelma, jonne kuuntelijan on helppo uppoutua.

– Mun biiseissä on usein öinen, kohtalokas tunnelma. Oon hyvä rakentamaan tunnelmia ja maailmoja jonne paeta, hän toteaa.

Skorpioni levy-yhtiön riveihin kuuluva taiteilija on kirjoittanut kaikki EP:n kappaleet itse. Artisti on uransa ensimmäisten julkaisujen yhteydessä ollut mukana myös tunnetussa YleX:n Nosteessa vuonna 2021.