Jokrateksen Laatikko EP on entistä röyhkeämpi ulostulo, joka antaa paljon ajateltavaa

Jokrates päätyi laatikkoon Iha Just Imus -kanavan vedonlyönnin seurauksena.

Räpin suomenmestarina tunnettu Jokrates avaa EP:lla aiempaa enemmän heikkouksiaan.

Jokrates vietti maaliskuussa reilut kahdeksan vuorokautta laatikossa Iha Just Imus -YouTube-kanavan livestriimissä ja käytti ajan pääasiassa musiikin tekemiseen. Artisti vieraili tempauksen jälkeen Klangin haastateltavana ja kertoi tehneensä kokonaisen EP:n. Nyt kokonaisuus on julkaistu ja se kantaa nimeä Laatikko EP.

Artisti lupasi sen pitävän sisällään oman mielen sisäistä sodankäyntiä ja biisejä muun muassa rakkaudesta ja huonosta rahankäytöstä. Tämä piti ja EP tarjoaa paljon ajateltavaa tyylikkäisiin biittivalintoihin ja viihdyttävään tarinankerrontaan puettuna. Kuulemme viiden biisin kokonaisuuden, joka tarjoaa muun muassa jatkoa Mietelauseita -biisisarjalle, Jambon vierailun ja singlenä julkaistun biisin En haluu kuolla Helsinkiin.

Rehellistä ja haavoittuvaista

Levyllä artisti tuntuu päästävän kuulijan aiempaa lähemmäs kertoen melko henkilökohtaisista teemoista kompastumatta kuitenkaan liian minäpohjaiseen kerrontaan. Sen sijaan artisti havainnoi paljon ulkopuolista maailmaa – kerronnan tasot ovat siis monet. Ennen kaikkea ote on kriittinen ja artisti kertookin paljon epäkohdista, kuten elämän pakoilemisesta someen.

Laatikko EP on aiempaa röyhkeämpi ulostulo, jolla asiat kerrotaan suoraan sen kummemmin kaunistelematta. Kaikista oivaltavinta on se, että Jokrates ei vain kerro, mikä muissa mättää, vaan avaa myös omia ongelmiaan ja vajavaisuuksiaan. Näin kuuluukin avausbiisin laini: ”must tuntuu et se on mun duuni tehdä aidosta haavoittuvaisuudesta uus cooli”

Etenkin toiseksi viimeinen biisi No biggie on rehellisen koominen avatessaan huolimattoman rahankäytön vaikutuksia – ”välillä voi olla vaikea hahmottaa itsensä ja Elon Muskin eroa”. Päätösbiisi Toivon et sä löydät rakkauden puolestaan myöntää oman keskeneräisyyden ja toivottaa kaikkea hyvää tulevaan, kenties exälle, tai kenet kuulija haluaa rooliin asettaakaan.

Siinä missä moni kertoisi teemoista toksisesta ja minäkeskeisestä kulmasta, tekee Jokrates sen itsekriittisen rehellisesti ja sitä myötä entistä uskottavammin. Kun artisti ei peittele omia heikkouksiaan, löytyy kuulijallekin enemmän annettavaa. Kliseisesti sanottuna – heikkous on vahvuutta.

Rap-mestarista artistiksi

Myös räpin SM-voittajana vuosimallia 2019 tunnettu Jokrates on vuosien mittaan onnistunut muuntautumaan mielenkiintoiseksi artistiksi. Terävää kynää on hyödynnetty elegantisti ja artisti on säilyttänyt sopivalla tavalla aidon ja rehellisen otteen tekemiseen.

Mielekästä on erityisesti se, että Jokrates ei kuitenkaan kuulosta vihaiselta ja kliseiseltä MC:lta, vaan artistin taidokas riimittely näkee arvoisensa käyttötarkoituksen. Jokrates tuntuu löytäneen sopivan raon perinteisen räpin sanansaattajana, joka kuitenkin uskaltaa kokeilla rajojaan.

Laatikko EP on osoitus tästä. Se tyylikäs ja kompakti rap-kokonaisuus. Voit kuunnella sen alta.