Helsinkiläisen Omar Areeferin paitaunelma kasvoi kulisseissa vaikuttavaksi brändiksi

Seitsemän vuoden aikana harrastuksesta on tullut työ.

Helsingin Vallilassa Areefer’s Crafting Clubin tiloissa painetaan vaatteita ja keskiössä ovat etenkin printtipaidat. Juuri printtipaidat ovatkin aina kiehtoneet 30-vuotiasta yrittäjää, Omar Areeferiä. Alun perin suunnitelmissa oli nettikauppa, jossa myytäisiin itse printattuja vaatteita. Nyt seitsemän vuotta myöhemmin toiminta on edennyt pisteeseen, jossa Areefer’s Crafting Clubia voisi luonnehtia brändiksi, jonka tuote on vaatteiden printtaaminen asiakkaille.

Omar kertoo toiminnan alkaneen alun perin äidin varastosta, jossa paitoja painettiin harrastuksena. Pikkuhiljaa tilauksia alkoi tulla kavereilta ja kuin lumipallon lailla edeten toiminta kasvoi bisnekseksi. Siirtyminen Vallilaan tapahtuikin vasta hiljattain, vuoden 2021 syksyllä.

– Koko homma kehittyi puskaradion tapaan sanan kiertäessä, enkä ikinä oo etsinyt asiakkaita. Nykyään puhelin kilisee ihan 24/7, kommentoi Omar.

Monet isolle yleisöllekin tutut nimet ovat saaneet printtinsä tuotettua Crafting Clubin kautta. Toiminnan ollessa vielä alkutekijöissään vuonna 2015, aloitteli artisti Kingfish uraansa ja painatutti tilauksia Omarin avulla. Myös Vitunleija-vaatemerkin vaatteita on painettu Areeferilla. Omar kertoo Bakari Diarran olleen tietynlainen avain nuorempien asiakkaiden ilmaantumiseen. Helsinkiläissuunnitelija onkin ollut kiistämättä tietynlainen suunnannäyttäjä, joka on innostanut yhä useampia kokeilemaan vaatteiden suunnittelemista ja printtaamista.

Nykyään tilauksia tulee jatkuvalla syötöllä monesta eri suunnasta aina pienemmistä eristä lähes massatuotantoon saakka. Tilauksia varten löytyykin erillinen käyttäjä Instagramista toiminnan sujuvoittamiseksi, koska viestejä tulee vähän joka suunnasta. Viikoittain printattujen vaatteiden määrä vaihtelee, mutta ”koneet eivät lepää ikinä”.

Toiminnan taustalla vaikuttaa rento ja vastaanottava asenne; tiloissa tehdään töitä sopivasti pilke silmäkulmassa ja myös tapahtumien järjestäminen on olennainen osa. Lokakuun alussa tiloissa järjestettiin yhteistyössä EA Sports Suomen kanssa tapahtuma, jossa oli mahdollista suunnitella oma pelipaita ja testata ennakkoon uutta NHL 23 -peliä. Kutsuvierastapahtuman kävijämäärä yllätti noin 150 ihmisen ilmaantuessa paikalle, odotetun 50:n sijaan. Kustomoitujen vaatteiden printtaaminen tapahtumissa paikan päällä ja muutenkin yhteistyöt kiinnostavat jatkossakin.

– Idea lähti liikkeelle tosi nopeesti. Linkattiin lauantaina Jasonin kanssa, sunnuntaina sain idean ja maanantaina otin jo yhteyttä EA:lle – parin viikon päästä oli jo itse tapahtuman aika, kertoo Omar tapahtuman järjestämisestä.

Alun perin tarkoituksena ei ollut bisneksen pyörittäminen, vaan tarina sai alkunsa puhtaasta intohimosta vaatteita ja erityisesti matalamman kynnyksen katumuotia kohtaan.

– Oli vuosi 2016, kun olin lähössä puoleksi vuodeksi Australiaan tajutessani, että tästä voi tulla jotain. Reissun aikana tein paljon töitä sen eteen, että kun tuun takas, pistän fokuksen tähän.

Nykyisin toiminta pyörii pienen tiimin voimin Omarin johtaessa toimintaa yhdessä veljensä kanssa. Myös työharjoittelupaikat ovat olleet haluttuja. Asiakkaita, etenkin aloittelevia, tuntuu vetävän puoleensa laajat mahdollisuudet – Areefer’s Crafting Club onkin saavuttanut hyvän aseman varsinkin asiakaskunnan laajuuden suhteen.