Hassan Maikalin kappale ihailee veljellistä rakkautta

Hassan Maikalin kädet puuskassa ihmisten edessä.
"Sulla on täällä aina veli", Hassan Maikal sanoo.
Kai Kuusisto

”Vaikka olisit kuinka hukassa, niin sulla on aina joku, joka välittää”, Hassan Maikal sanoo.

Kehutun debyyttilevynsä Betonitarha vuonna 2021 julkaisseen Hassan Maikalin uusin biisi on nimeltään Veli, ja siinä vierailevat Gracias ja Stafa. Perjantaina 3. toukokuuta ilmestynyt single on Bndriesin ja Remynotagainin tuottama, ja sitä kuvaillaan tiedotteessa oodiksi veljelliselle rakkaudelle.

”Jokainen meistä ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään, tuntea itsensä arvostetuksi ja kuuluvansa johonkin”, Hassan Maikal sanoo tiedotteessa. ”Haluan sanoa kappaleella, että vaikka olisit kuinka hukassa, niin sulla on aina joku joka välittää ja rakastaa sua, sulla on täällä aina Veli.”

Kappaleen kerrotaan haluavan antaa kasvot kasvottomille ja tuoda yhteisöt yhteen rakkaudella.

Hassan Maikal julkaisee toisen albuminsa myöhemmin tänä vuonna. Se tulee viemään kuuntelijan matkalle rakkauden kaikkiin kerroksiin, ja toimimaan ikään kuin ilmaisena terapiana. Tulevalta kokonaisuudelta on julkaistu aiemmin singlet Isäongelmii, Ketä me huijataan feat. Senya, ja Päästit mut pois.

Veli-biisin musiikkivideossa näkyy yhteisöllisyys.

Kai Kuusisto

Perussuomalaisten sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso lausahti huhtikuussa Ylen A-sudion A-Talk-ohjelmassa, että mielenterveyshoidossa apua on aina saatavilla: ”Meillä on satakakstoista, mihin voi soittaa, jos on hätä”, Juuso sanoi. ”Aina löytyy apua, jos kiireellisesti tarvii. Ei ole mitään hätää”, hän vakuutti.

Oppositiopuolueidenkin kritisoiman Juuson näkemystä kuvailtiin sosiaalisessa mediassa todellisuudesta vieraantuneeksi. Onkin kieltämättä hämmentävää, että sosiaali- ja terveysministeri ilmeisesti käsittää hätänumeroon soittamisen luottamusta herättävänä tapana reagoida akuutteihin mielen ongelmiin. Käytännössä päivystykset ovat ruuhkautuneet, eikä yksittäinen päivystyskäynti lähestulkoon koskaan ole kestävä ratkaisu esimerkiksi masennuksen tai itsetuhoisuuden hoidossa.

Tämän poliittisen sivujuonteen tarkoituksena on korostaa, millaista todellisuutta vasten Hassan Maikalin biisi peilautuu. Kappaleesta välittyvä sydämellisyys ja valmius tukea myös niitä, jotka eivät ole kaikista läheisimpiä ihmisiä, on merkittävä. Se yksinkertaisuus, jonka vuoksi ministeri Juuson näkemys näyttää riittämättömältä ja asiaansa perehtymättömältä, ilmenee Veli-kappaleessa lohdullisena ja kannattelevana. Jos ammattitahot epäonnistuvat pitämään meistä huolta, ainakin yhteisöt voivat tulla vastaan. Vaikka vastuuta ei pitäisi joutua sälyttämään sinne, yhteiskuntamme ikävissä realiteeteissa se voi olla pelastava tekijä.

”Jos se tarvii, mä tuun aina olee tääl, niinku yks yks kaks mä oon puhelimen pääs”, Hassan Maikal räppää.

Stafa ottaa omassa osuudessaan koppia siitä maailmasta, mihin terapian tapaiset asiat eivät välttämättä yllä. Kun lähiöiden katukuvasta katoaa ihminen toisensa perään, miten voisi odottaakaan, että menetysten aiheuttamasta surusta osattaisiin tai edes haluttaisiin puhua ääneen?

Gracias ylittää itsensä huikeasti rakennetulla versellään, joka loistaa sekä teknisesti että sisältönsä puolesta. Gracias ottaa kantaa aseistautuneisuuteen ja vihan väkivaltaiseen purkautumiseen, joka pahimmillaan johtaa ihmisten kuolemaan. Ketään syyllistämättä hän painottaa sinnikkään hyväntahtoisuuden ja raja-aitoja rikkovan rakkauden ennaltaehkäisevää merkitystä: ”Kaiva mitä kaivat esiin, en mä silti luovu toivosta, tuut aina olee veliseni.”

”Jokainen meistä ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään”, Hassan Maikal sanoo.

Kai Kuusisto

Vihaan rakkaudella vastaaminen voi olla vaativaa, jos omat defenssit tai kipeät kohdat aktivoituvat yhteenotossa. Mutta Veli-kappaleen ansiosta rakkauden valitseminen näyttää juuri niin simppeliltä kuin mitä se puhtaimmillaan on. Mitä enemmän halailijoita, sitä säteilevämmin välittäminen leviää kollektiivisesti kaikkien keskuuteen.

Hassan Maikalin musiikissaan käsittelemät herkkyyttä ja uskaliaisuutta vaativat aihepiirit ovat jatkumoa sille liikehdinnälle, jota esimerkiksi Jäbät & Tunteet -yhteisö tekee, eli muuttaa ankaraa mieskuvaa sallivammaksi. Taiteilija Ville Verkkapuro sanoo Jäbät & Tunteet -podcastin tuoreimmassa jaksossa samaa kuin Hassan Maikal kappaleessaan: ”Me tarvitaan toisiamme, että ei me oltaisi mitään yksin.”

Pikkuhiljaa olemme pääsemässä pisteeseen, jossa tätä pointtia ei tarvitse erikseen painottaa, mutta vielä se tekee mieli sanoa ääneen: on ihanan ja turvallisen tuntuista kuunnella miehiä puhumassa ystävyydestä ja rakkaudesta ilman suojakuorta, hyväsydämisesti ja luontevasti, kuten Veli-biisissä.

Biisin musiikkivideo on viimeistä piirtoa myöten mielihyväreseptoreja tyydyttävää katseltavaa. Paitsi että tarinalinja on hauska ja yhteisöllisyyttä korostava, myös tekninen toteutus on kameratyöskentelyä ja värimäärittelyä myöten loistavaa. Video on Evin Nadinen ja Atte Merikallion ohjaama, kuvaus on Merikallion ja Elis Lindforsin työtä, stailaus Hamza Al-Razakin ja puvustus Muodin huipulle -voittaja Pali Albinin kädenjälkeä. Askel Companyn tuottaman videon voit katsoa alta.