”Haluan, että voin täyttää mitkä vaan kengät, mitkä mulle annetaan” – Kuka on Skorpionille viime vuonna kiinnitetty Nonexx?

Nonexx kuvailee musiikkiaan tunteikkaaksi ja unelmien täyteiseksi.
Julian Riikonen

Nonexx, oikealta nimeltään Henri Poikola, vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi tähänastisesta urastaan artistina, tuottajana ja lauluntekijänä. 

Suomalaisen vaihtoehtomusiikin kenttä laajenee ja yksi mielenkiintoinen nimi on Skorpionilla levyttävä Nonexx (Henri Poikola). Musiikkia artistilla on pihalla vasta kuuden singlen verran, mutta huomionarvoista on se, että tekeminen ei rajoitu pelkästään sooloprojektiin. 22-vuotias nummelalaislähtöinen vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi tekemisestään niin artistina, tuottajana, kuin lauluntekijänäkin.

Viimeisin single panttivanki näki päivänvalon viime viikon perjantaina ja kyseessä on artistin kolmas julkaisu Skorpionin alla. Biisi on juuri sitä, mitä Nonexx on tarjoillut kuulijoille jo kolmen biisin verran siirryttyään levy-yhtiölle. Tuotannon osalta soundi on raskaan rosoisen taiteellista ja kitara sekä rummut nousevat siinä loistoonsa, eivätkä sanoituksetkaan ole kehnompia.

Poikolan mukaan tuore biisi kertoo tilanteesta, jolle ei ole yksiselitteistä kuvausta, mutta tunne on aito.

– Biisi kertoo paikasta, jossa oleminen tuntuu kuin olisi panttivankina ilman, että kukaan olisi tulossa hakemaan pois. Se on tosi alitajunnasta ja sille ei ole yhtä selitystä. Se on sellainen fiilis, mikä voi tulla kun ei näe tulevaisuutta ja ympärillä ei ole ihmisiä, jotka kohtelisi hyvin, Poikola kertoo.

Tuotanto on omaa käsialaa, mutta kitaran kanssa auttoi D1vari-kollektiivista tuttu tuottaja Djacy.

–Tää on hauska juttu koska mä en soita ite kitaraa. En osaa soittaa sitä oikein, mutta kuuntelen paljon musaa jossa soitetaan kitaraa. Soitan usein biiseihin pianolla nuotit ja pyydän kaveria soittamaan kitaraa ja sitten tuotan sen kitaran biisiin. Rummut teen digitaalisesti.

– On tärkee että soittaja hiffaa täysin, miten pitää soittaa. Mulla on useampi frendi, jotka tajuaa, esimerkiksi just Djacy.

Nummelan kasvatti

Helsinkiläinen, mutta Nummelassa varttunut artisti kertoo tuottaneensa musiikkia jo seitsemän vuoden ajan, laskien siitä, kun hän ensimmäistä kertaa latasi FL Studion demon tietokoneelleen. Tuottamisen aloittamiseen innosti erityisesti Travis Scottin Rodeo-albumi; silloin 14-vuotiaaseen vetosi rikas äänimaailma ja tuotannon yllätyksellisyys. Tämä tuntuu kuuluvan Nonexxin musiikissa nykypäivänäkin.

Moni tietää varmasti toisen Nummelasta ponnistavan artistin, joka levyttää myös Skorpionilla. Melo on nimittäin myös samalta seudulta kotoisin, kuin myös artistin luottotuottajina tunnetut 4eva ja Kuiva H. Poikola kertoo, ettei ainakaan tietoisesti ole ottanut tekijöiltä vaikutteita, mutta innostuneensa aikanaan kuullessaan, että nummelalaiset ovat alkaneet julkaista musiikkia.

– Mä sain tietää ne sillon kun ne alko laittaa Soundcloudiin musaa ja mä olin aika haipeissa. Se oli semmonen aavistus et ne on Nummelasta mut sit jossain vaiheessa tieto varmistu. Kuuntelin paljon FREDA 4 EVAA kun se droppas.

Samoihin aikoihin myös oma musiikin tekeminen oli aktiivista ja se sijoittui pääasiassa juuri Soundcloudin puolelle. Poikola kertoo tehneensä useassa eri porukassa musiikkia, joista ensimmäiseen kuului useita tekijöitä ympäri Suomea. Muun muassa Whereismike teki takavuosina musiikkia yhdessä Poikolan kanssa kollektiivissa nimeltä Ofisu.

Vaikka suomalainen Soundcloud-skene on ja oli silloinkin suhteellisen pieni, keräsi porukka huomiota alustalla ja teki Poikolan mukaan selkeästi musiikkia, jota ei Suomessa ollut tehty aiemmin.

–Kyl mä sanoisin et me oltiin ekat Suomessa, jotka teki semmosta Lil Peep -johdannaista emoräppiä. Meil oli kitarat ja trap-biitit siellä. 

– Joissain biiseissä on kymmeniä tuhansia striimejä, eli Soundcloud-platinaa. Tuntuu et oli hullu momentumi sillon ja varsinki Mikella (Whereismike) ja Crylla oli useita biisejä, missä oli paljon kuunteluita.

Nykyään porukka ei ole yhtä aktiivinen, koska monella jäsenistä on omat sooloprojektinsa, jotka vievät paljon aikaa.

Artisti, tuottaja ja lauluntekijä

Vaikka Nonexx on levy-yhtiölle kiinnitetty artisti, ei tekeminen rajoitu nykypäivänäkään vain soolotuotantoon. Poikolan tuotantoa on voinut viime aikoina kuulla etenkin toisen Skorpionin artistin, D1 Danin katalogissa. Viimeisimmistä julkaisuista tuplasingle onnenonkija on suurelti Poikolan käsialaa, kuin myös monet huomenna julkaistavan EP:n biisit.

– Oltiin kuultu Danin kanssa toistemme biisejä ja todettu molemmat että tässä on jotain. Lähettiin tekemään musaa yhdessä ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Niiden (D1varin) tekemisen tapa oli niin huoleton ja vapaa. 

Usein muille tuottaminen on Poikolan mukaan vapauttavaa ja se auttaa unohtamaan turhat paineet.

– Mä olin pitkään tehnyt silleen, että mietin ehkä liikaa ja tekemisessä oli ollut paineita. Se oli kyllä semmonen iso juttu mulle että me alettiin tekemään Danin kanssa.

Artistin oma musiikki puolestaan syntyy usein monimutkaisten prosessien myötä ja idean syntyessä ei lopputuloksesta ole varmuutta.

– Kyl on pakko sanoa että se (oman musiikin tekeminen) on kaaosta. On hetkiä kun oon sillein etten tiedä yhtään mitä teen. Se on vähän kuin seikkailua. Haluun niin kun yllättää itteni usein. 

Usein mielessä on jokin idea, ikään kuin valmis biisi, jonka pohjalta alkaa itse taiteen luominen.

– Aika usein tulee melodia eka, kun oon esim. töissä tai teen tiskejä. Ihan niin kuin se olisi joku biisi, minkä oon jo kuullut, mutta se ei kuitenkaan ole. Jotenkin se tulee alitajunnasta, mutta lopputulos ei ikinä tuu olemaan samanlainen. Usein alotan hyvistä elementeistä ja luon biisille tavallaan hyvän taustamaton.

”Haluan, että voin täyttää mitkä vaan kengät, mitkä mulle annetaan”

Kaikessa monipuolisuudessaan Poikola ei halua valita vain yhtä tiettyä polkua musiikin saralla, vaan jatkaa tekemistä laajalla säteellä, niin kuin tähänkin mennessä.

– Nään sen silleen, että haluun tehä työkseni kaikkea, biisejä enimmäkseen. Se voi olla tuotanto, minä artistina esittämässä tai vaikka sanoitukset. Haluan, että voin täyttää mitkä vaan kengät, mitkä mulle annetaan.

Nonexx on selkeästi osa Suomessa päätään nostavaa vaihtoehtoisen musiikin aaltoa, joka on viime aikoina alkanut saada yhä enemmän huomiota. Tästä huomiosta täytyy kiittää osittain Skorpionia, jonka artisteista useat julkaisevat perinteisestä valtavirrasta poikkeavaa musiikkia. Nonexxin musiikissa on havaittavissa sama vaihtoehtoinen kaiku, kuin esimerkiksi Melolla ja D1 Danilla.

Nonexxin päätymisen Skorpionille voikin nähdä jonkin sortin ketjureaktiona, joka alkoi Melon näytettyä D1 Danin musiikkia levy-yhtiön päädyssä. Nonexxin musiikki puolestaan päätyi A&R Henrik Suhosen korviin juuri D1 Danin kautta.

Artistin voit nähdä keikalla ensi viikolla, kun D1vari Night valtaa Helsingin Kuudennen linjan. Lavalla nähdään myös D1 Dani, RosluvKoira ja Evan Wheel; keikkojen välissä musiikista huolehtivat useat DJ:t, muun muassa Djacy. Tuoreen biisin musiikkivideoon pääset alla olevasta linkistä.