Haastattelussa: Uuden aallon pioneereihin lukeutuva tuottaja Kuiva H

Skorpionille kiinnitetty tuottaja tekee myös DJ:n töitä.

Helsinkiläinen Kuiva H lukeutuu ehdottomasti uuden sukupolven merkittävimpiin tuottajiin. Muun muassa Melolle ja Turistille tuottanut 27-vuotias aloitti polkunsa musiikin saralla äänittämällä biisejä yhdessä kavereiden kanssa. Nuoruutensa Nummelassa asunut, oikealta nimeltään Nuutti Saksi, kertoo ensimmäisten Soundcloudiin julkaistujen biisien syntyneen vuoden 2017 paikkeilla.

– Mua on aina kiehtonu musiikissa taustat ja se et miten niitä tehdään. Aluks oon myös äänittäny omii biisei mut jossain vaiheessa avautu et ehkä en ookaa biisien kirjottaja tai esittäjä, vaan biisin tekijä, kertoo Saksi.

Tekeminen Melon kanssa alkoikin juuri Nummelasta, jossa Saksi asui nuoruutensa. Myös toinen artistin luottotuottaja, 4eva, on samalta seudulta. Kolmikko on tutustunut jo kauan ennen musiikin tekemistä yhdessä ja sen tekeminen tuli kuvioihin, kun porukalla haluttiin keksiä tekemistä. Melon Enempää-kappaleen lyriikat tiivistävätkin kaksikon yhteistyön ja ne kuuluvat: ”Blockfest ’17 just ennen ku meiät heitetää pois sanon Kuivalle mahotonta ei sekää ois et ens vuonna ei oltais enää katsomois” – juuri vuosi 2017 olikin merkittävä kaksikon kannalta.

– 2017 julkastiin ekoja biisejä Soundcloudiin ja varmaan viikon päästä siitä sain Melon melkeenpä pakotettuna räppäämää yhis kotibileissä, Saksi muistelee.

Juuri rap-musiikin tuottamisen Saksi kertoo olevan luonnollista, koska hip hop -kulttuuri on ollut läsnä elämässä ihan nuoresta saakka. Myös elektroninen musiikki on kovassa kulutuksessa ja vaikuttamassa taustalla tuottajan työssä, mutta sen hän kertoo olevan enemmän oma löytö.

– Räppi on ikään ku selkäranka mun tuotannossa. Vanhemmat on aina kuunnellu räppiä joten oon tutustunu siihen jo nuorena – muistan ku äiti on kuunnellu autossa Three 6 Mafiaa. Mua on myös käytetty breakdance-tunneilla, joten toi kulttuuri on aina ollu tosi läsnä mun kohalla.

Tuottajana toimimisen lisäksi myös DJ-keikat ovat osa osaamista ja Saksi kertoo omistaneensa tarvittavat välineet jo pitkään. Keikka-DJ:na kokemusta löytyy etenkin Melon keikoilta, joilla hän on toiminut koko artistin uran ajan. Lisäksi Saksi on tehnyt tuuraajana keikkoja muun muassa Iben ja Williamin kanssa. Varsinaisia DJ-keikkoja tulee myös tehtyä sopivan tilaisuuden tullen. Saksi kertoo pitävänsä siitä, kun saa ihmiset innostumaan ja tanssimaan – fiilis on vähän sama, kun näyttäisi hyvän biisin kaverille. Toisaalta DJ:n työ ja keikkailu tuo myös uusia näkökulmia musiikin tekemiseen; hän paljastaakin, että Melon AKTIVE EP tehtiin juuri keikkoja ajatellen.

Melon lisäksi yhteistyötä on kertynyt paljon myös Turistin kanssa – etenkin viimeisimmällä albumilla Linnunrata. Saksi kertoo heidän tutustuneen aikoinaan Rare Klubi -tapahtumassa helsinkiläisessä baarissa.

– Siel oli esiintymäs ainaki Skii6 ja Turisti esiinty sen keikalla. Sil ei ollu viel omia biisejä ulkona mut katottii et tolla äijällä on sairas karisma. Sit pyydettiin sitä studiolle ja jossai vaiheessa Anssi tuotti Turren ekan biisin eli Gran Turismon, muistelee Saksi.

Inspiraatiot tuottajana vaihtelevat tosi paljon päivittäin; ideat syntyvät niin yksittäisten äänien, tiettyjen biisien, kuin elokuvienkin pohjalta. Erityisen inspiroivaksi Saksi mainitsee videopelien äänimaailman ja musiikin, joita hän kuvailee sanoilla ”elektroninen atmosfääri”. Kysyttäessä inspiroivista henkilöistä, nostaa hän esiin Skorpionin tiimiin liittyneen Miikka Koiviston.

Uuden musiikin luomisessa Saksille tärkeää on yhdessä tekeminen. Uudet biisit ja kokonaisuudet syntyvät pääasiassa studiosessioilla yhdessä artistin kanssa. Hän kertookin, ettei lähes ikinä lähetä tekemiään biittejä, vaan luomisprosessi tapahtuu molempien ollessa samassa paikassa. Hän kuvaileekin olevansa ”biisintekijä”.

Saksi kertoo, että alkanut vuosi tulee pitämään sisällään paljon musiikkia. Tuottajana hän on mukana Melon tulevalla albumilla, mutta luvassa on muutakin, myös melko yllättäviä projekteja. Kalenteri on poikkeuksellisesti täynnä jo nyt koko vuodelle.

Alta voit ottaa kuunteluun Turistin EP:n Interrail, jonka Kuiva H on tuottanut lähes kokonaan.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.