Chicagon lähiöstä rap-pioneeriksi – kuka oikeastaan on Ratinaan kesällä saapuva Chief Keef?

Kaupallinen yhteistyö: Blockfest
Chief Keef poseeraa useiden ketjujen ja korujen kanssa, esitellen tunnusomaista tyyliään.
Chief Keef on vasta 28-vuotias, mutta uraa on silti takana yli 10 vuotta.

Chief Keef tuli tunnetuksi Chicago drill -tyylistä, nousten sittemmin yhdeksi 2010-luvun vaikutusvaltaisimmista räppäreistä – kuka tämä 28-vuotias oikeastaan on ja miksi hän on niin ylistetty?

A rhyming machine, a music genius, black Justin Bieber – muun muassa näillä sanoilla on kuvattu Blockfesteille kesällä saapuvaa Chief Keefiä. Artisti tunnetaan ennen kaikkea pioneerimaisesta työstään rap-musiikin saralla, mutta ”King Sosan” vaikutus näkyy myös monella muulla kulttuurin sektorilla.

Varhainen elämä ja musiikkiuran alku

Tarina alkoi 15. elokuuta 1995, kun Keith Farrelle Cozart syntyi eteläiseen Chicagoon 15-vuotiaalle yksinhuoltajaäidille. Isäänsä hän ei ollut yhteydessä ensimmäisen ikävuoden jälkeen. Cozart eli nuoruutensa isoäitinsä kanssa Washington Parkin lähistöllä alueella, joka on tärkeä paikalliselle jengille, Black Disciplesille.

Lähtökohdat elämään eivät olleet otollisimmat ja Cozart joutuikin ongelmiin jo nuorena. 2011 Cozart pidätettiin hänen ammuskeltua autostaan; tätä seurasi 30 päivän kotiaresti isoäidin asunnossa. Sittemmin välikohtauksia on ollut aina ylinopeussakoista pilven polttamiseen, jonka takia Cozart kävi vankilassakin ja vapautui ajoissa hyvän käytöksen johdosta.

Cozartin kerrotaan aloittaneen räppäämisen jo 5-vuotiaana äitinsä karaokelaitteilla. Tämä kuvaakin hyvin koko artistin uraa, sillä hän aloitti musiikin julkaisemisen jo 2009 eli 14-vuotiaana. Samoihin aikoihin loppui myös koulunkäynti; Cozart jättäytyi pois lukion ensimmäiseltä luokalta Dyett High Schoolista. Pari vuotta myöhemmin julkaistiin läpimurtoon johtanut single I Don’t Like, jota on kuvailtu osuvaksi Chicagolle, koska siellä ”ihmiset vihaavat kaikkea”.

Biisi sai suurta huomiota myös musiikkipiireissä, kun Kanye West teki biisistä remixin yhdessä Pusha T:n, Jadakiss:n ja Big Seanin kanssa. Myöhemmin Keef on tehnyt yhteistyötä lukuisien räpin kärkinimien kanssa.

Musiikilliset meriitit

Jos Cozartin asenne siviilissä on ollut piittaamaton, samaa voi sanoa myös miehen tekemisistä musiikin saralla. Jo lyriikoita kuunnellessa voi aistia, ettei kyseessä ole mikään tavallinen oppikirjaräppäri. Biisin- ja albuminnimet, kuten Hate Bein’ Sober ja F*ck Rehab puhuvat puolestaan.

Lyriikat ovat artistin musiikissa kuitenkin toissijainen asia ja Keef on ollut etunenässä vaikuttamassa siihen, että sillä ei ole väliä mitä sanoo, vaan miten sen sanoo. Etenkin lukuisat erilaiset flow:t ja äänen käyttäminen ennennäkemättömillä tavoilla ovat artistin perintöä ja vaikuttavat vahvasti siihen, miltä trap-musiikki on kuulostanut ja kuulostaa vielä tänäkin päivänä. Keefin musiikki on usein myös melko raakaa ja hiomatonta.

Nykyisen diskografian debyyttialbumi Finally Rich on vuosien saatossa muodostunut kansainväliseksi trap-musiikin klassikoksi, joka on saanut osakseen myös kritiikkiä muun muassa toistuvuudesta ja sanoitusten kapeudesta. Moninaiset mielipiteet todistavat kuitenkin sen, että artisti onnistui tekemään jotain, mitä ei ole totuttu näkemään. Kaikista vaikuttavinta on kuitenkin kenties se, että Cozart oli julkaisun hetkellä 16-vuotias.

Artisti on vuosien mittaan ansioitunut myös tuottajana. Kaikki alkoi chicago drill -tyylistä, jolle on ominaista synkät ja uhkaavat melodiat. Ajan mittaan Keef on kuitenkin tuonut pyötään myös kokeellisempia tuotantoja. Vaikka kyseessä ei ole mikään oppikirjamuusikko, on artistin kyky tuottaa itse omaa musiikkiaan vaikuttanut siihen, kuinka hänestä on tullut niin arvostettu – tuotannon ja ulosannin kokeellisuus tuntuvat kulkevan käsi kädessä.

Chief Keef on odotettu vieras – sosiaaliseen mediaan on ilmestynyt käyttäjiä, joiden ainoa tarkoitus on ollut saada artisti Ratinaan.

Hauskoja ja ei niin hauskoja faktoja 

Chief Keefillä on useita lempinimiä, joista tunnetuin, Sosa, juontaa juurensa Scarface-elokuvan huumepomo Alejandro Sosasta.

Artistin keikka Hammondin musiikkifestivaalissa 2015 katkaistiin poliisin toimesta. Artistin nähtiin olevan huono roolimalli, koska hänen musiikkinsa puhuu väkivallan puolesta. Erityistä keikassa oli se, että lavalla oli artistin hologrammi, eikä Chief Keef itse.

Cozartilla on yhdeksän lasta yhdeksän eri naisen kanssa. Hän nimesi niistä yhden verkkosivun mukaan nimellä Sno Filmon Dot Com Cozart mainostaakseen uutta albumiaan.

2016 artisti twiittasi jäävänsä eläkkeelle, tehden kuitenkin paluun heti seuraavana vuonna.

Artistin debyyttialbumin biisille Hate Bein’ Sober kuvattiin musiikkivideo, jonka kuvauksiin Keef ei ikinä saapunut. Videolla esiintyy kuitenkin vierailevat artistit 50 Cent ja Wiz Khalifa.

Vaikutus musiikkiin ja katukulttuuriin

Keef on vaikuttanut musiikillisesti etenkin mentaliteetillaan, johon kuuluu itse tekeminen. Itse musiikin lisäksi se näkyy myös tekemisessä sen ympärillä. Artisti potkittiin ulos levy-yhtiö Interscopelta, mutta ei ura loppunut siihen, vaan myöhemmin hän perusti oman levy-yhtiönsä – Glo Gangin. Myös anarkistinen outsider-mentaliteetti on jotain, mitä artisti on jättänyt jälkeensä.

Keefin musiikki on pullollaan slangia, joka on tullut populaariksi maailmanlaajuisella tasolla. Muun muassa niinkin yleinen englannin kielen sana, kuin ”glow up”, on Chief Keefin popularisoima. Räpissä ja katukulttuurissa yleiset ilmaukset ”smoking opps” ja ”foenem” kuuluvat myös artistin sanavarastoon.

Jopa absurdin suuri vaikutus näkyy katumuodissa. Jos olet joskus nähnyt asun, johon kuuluvat Polo Ralph Laurenin paita, kireät roikkuvat farkut designer-vyöllä ja toppaliivi, alkuperänä tälle trendille on Chief Keef. Hän on yksi heistä, joka popularisoi designer-muodin yhdistämisen perinteiseen katumuotiin.

Chief Keefin vaikutusvalta rap-maailmassa on siis kiistaton. Hänen innovatiivinen tyylinsä, joka yhdistää drill-musiikin tummat sävelet trap-musiikin tarttuviin melodioihin, on ollut keskeisesti mullistamassa genreä ja avannut oven lukuisille uusille artisteille. Keefin omalaatuinen persoona ja rohkeat sanoitukset ovat tehneet hänestä rap-ikonin, jota fanit ympäri maailmaa ihailevat.

Toki artistin musiikki ei ole kaikkien mieleen; jotkut pitävät hänen sanoituksiaan liian väkivaltaisina ja negatiivisina, kun taas toiset eivät pidä hänen drill-musiikkinsa synkästä estetiikasta. On kuitenkin kiistatonta, että Keef on yksi vaikutusvaltaisimmista räppäreistä viime vuosikymmenellä, ja hänen musiikkinsa on jättänyt pysyvän jälkensä rap-maailmaan.

Ohessa koottuna artistin merkityksellisimpiä julkaisuja

  • Don’t Like.1 -remix (feat. Kanye West, Jadakiss, Big Sean, Pusha T)
  • Finally Rich -debyyttialbumi
  • Faneto-single Back from the Dead 2 -albumilta
  • Vierailu Lil Uzi Vertin Eternal Atake (Deluxe) -albumilla kappaleella Bean (Kobe) 
  • Vierailu Draken For All The Dogs -albumin All The Parties -kappaleella