Klangin toukokuun mixtape: DJ Taste

DJ Tasten tuore mixtape koostuu pelkästään brittikamasta.

Klangi julkaisee kuukausittain tuoreen miksauksen, joka sisältää tämän hetken tulisinta materiaalia. Kuukauden mixtapen perusajatuksena on esitellä uuden musiikin ohella kotimaisen DJ-kentän nimiä ja heidän soittotyylejään.

Toukokuun mixtapen takana on DJ Taste, jonka uran alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi jo 20 vuotta. Mistä alan vakiintunut kasvo on löytänyt soittamisen, mikä on hänen suosionsa resepti ja kuka artisti on onnistunut vakuuttamaan Teistin viime aikoina? Lue alta niin tiedät!

Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Mitä kaikkea soitat?

– DJ Taste. Helsinki. Deejii ja tapahtumantekijä. Leipäni teen pääasiassa hiphopin ympärillä. Soitan trapia, r’n’b:tä, dancehallia, afrobeatia sekä latinosoundia.

Miten kiinnostuit alun perin DJ-kulttuurista ja milloin hankit ensimmäiset omat levysoittimesi? Oliko itselläsi ketään niin sanottua oppi-isää?

– Aloin soittaa levyjä vuonna 1999, pari vuotta aikasemmin olin innostunut konemusiikista ja alkanut käydä reiveissä. Deejiit olivat sen skenen sankareita. Aluksi olin enemmän kiinnostunut teknosta, mutta alussakin soitin noin 20 % hiphopia skillsien opettelun takia. Opettelin soittamaan levyjä itse, kantapään kautta – apuna oli internetin alkutaipaleen hakukone AltaVista, josta hain kirjalliset ohjeet miksaukseen.

Olet keikkaillut Suomen lisäksi paljon ulkomailla. Miten Suomen klubiskene eroaa muista Euroopan maista? Entä mikä maa on ollut tähänastisista suosikkisi, jos Suomea ei lasketa mukaan?

– Kärjistäen Suomen klubeilla otetaan aika varman päälle musiikin suhteen – soitetaan vain niitä isoimpia hittejä, kun taas muualla Euroopassa kuulee näiden hittien välissä paljon muuta hyvää musiikkia, josta Suomessa ei tiedetä taikka jota ei enää muisteta. Briteissä soittelu on todella siistiä, koska siellä on paitsi amerikkalainen hiphop, niin myös Englannin afro swing, drill ja muut vastaavat jutut kovassa soitossa.

Olet toiminut lämppärinä isoille maailmantähdille kuten Jennifer Lopezille, Rihannalle ja Snoop Doggille. Onko kenestäkään jäänyt mieleen mitään erikoisia muistoja?

– Yleensä isojen artistien lämppääminen tarkoittaa sitä, että kun artisti tulee taloon, olen jo lavalla lämppäämässä. Harvemmin jaksan keikan jälkeen selfieitä jäädä odottamaan. Kolmen päivän kiertue legendaarisen Coolion kanssa jäi kuitenkin ikuisesti mieleen, sillä hänellä oli paljon Hollywood-tarinoita muun muassa Mike Tysonista. Automatkalla Suomessa Coolio nukkui auton tavaratilassa eikä ikä ollut miehelle muutenkaan mikään hidaste. Häröintä huumoria ikinä oli, kun Danny Brown ja Riff Raff jakoivat keskenään saman bäkkärin. Muistan myös ikuisesti kun olin juoksupoikana Grandmaster Flashille, ja kaikki mahdolliset asiat menivät pieleen hotellista ja safkasta lähtien. Mies ei todellakaan ollut tyytyväinen.

Ketkä ovat esikuviasi? Onko joku sellainen DJ, kenen kanssa haluaisit päästä soittamaan?

Jeff Mills on kaikkien aikojen suurin musiikillinen idolini. DJ:n kanssa on kiva soittaa vain jos kyseessä on hyvä tyyppi ja henkilökemiat toimivat.

Ikonisen DJ Jazzy Jeffin oli tarkoitus heittää tässä kuussa keikka Ääniwallissa, mutta tapahtuma peruttiin heikon lipunmyynnin takia. Saavatko DJ:t tarpeeksi arvostusta osakseen ja miten kulttuuria vietäisiin mielestäsi nykyistä paremmin eteenpäin?

– Tietoisuutta DJ-kulttuurista on nykyään enemmän, mutta vastaavasti opettelukäyrä on nykyään nopeampi ja kaikki kertakäyttöisempää. Jokainen voi viedä kulttuuria eteenpäin omalla tavallaan, eikä mennä sieltä missä aita on matalin.

Perustamasi Club Diamond -klubi on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut urbaanin musiikin klubi. Mikä on jo vuonna 2007 aloittaneen klubin pitkän iän salaisuus?

– Klubeja ei tehdä rahan takia, se on elämäntapa.

Olet myös osa MTB-kollektiivia. Kerro vähän siitä, keitä kaikkia siinä on mukana ja mistä se sai alkunsa? Mistä MTB-lyhenne tulee?

– MTB on aikoinaan Club Diamondin ympäriltä syntynyt klikki jonka pääjäsenet on meitsi, homeboy Kofi ja Mikael Gabriel. Voin kertoa tarinan nimestä kasvotusten.

Tämän vuoden kovimmat julkaisut tähän mennessä?

Giggsin Big Bad… sekä Nipsey Husslen musiikin uudelleen löytäminen. Rest in peace.

Millaista materiaalia mixtapellasi kuullaan?

– Nykyään Helsinginkin hiphop-klubeilla pystyy tiputtamaan yhä enemmän ja enemmän brittimusaa. Siistiä, että Suomeen saadaan yhä enemmän brittisoundia edustavia artisteja esiintymään, kuten Kuudennella Linjalla esiintyvä Dave tai Shutdown Festivalin headlinerit Last Night in Paris ja Kojo Funds. Siksi teinkin pelkkää brittimusaa sisältävän teipin Klangille.

DJ Tasten keikat toukokuussa:

04.05. Freda 51 Allstars – The End / Club Capital (Helsinki)
10.05. Club Sauna Caliente – The GRAND Opening 2019 / Samppalinna (Turku)
11.05. Club Sauna Caliente – the GRAND Opening 2019 – Mama`s Day Special / Teatteri Forum (Helsinki)
16.05. Rich The Kid (USA) / The Circus (Helsinki)
17.05. Club Diamond – DJ Black Moose (SWE) hosted by SunMutsis / Venue FL (Tampere)
18.05. Club Diamond x Lauantaidisko / Kerubi (Joensuu)
25.05. SHUTDOWN x Mellow Yellow / Ääniwalli (Helsinki)

Sosiaalinen media:

Facebook
Instagram