Kevätfestari klubimaisella vivahteella – haastiksessa All Dayn Esa ja Jussi

Jussi Laine ja Esa Nikkilä keskellä Suvilahtea.
Jussi Laine ja Esa Nikkilä ovat molemmat alansa konkareita.
Vimugraphy

All Day Agencyn oma festari järjestetään tulevana viikonloppuna.

On keväinen päivä Helsingissä. Pyöräilen Hakaniemen lävitse, kohti Kalasatamaa. Hetken kuluttua näkökentässäni on Suvilahti, joka tuo aina yhtä elävästi mieleen monet festarit, joita on ajan saatossa järjestetty kyseisellä tontilla. Nyt olen matkalla haastattelemaan Jussi Lainea ja Esa Nikkilää, jotka ovat olleet mukana luomassa aivan uutta festaria tälle ikoniselle paikalle.

Kyseessä on All Day ON! -nimeä kantava kevätfestari, joka järjestetään Helsingin Suvilahdessa 10.-11. toukokuuta. Kuten nimestäkin voi päätellä, on sen takana vuoden ohjelmatoimistoksikin valittu All Day Agency. Tapahtuman ohjelma koostuu ohjelmatoimiston edustamista artisteista.

Tapahtumassa nähdään kymmenien muiden keikkojen ohella kaksi erikoiskeikkaa, nimittäin Gasellien 10-vuotiskonsertti sekä Pyhimyksen ja Saimaan Olisinpa täällä -levyn julkkarikeikka. Lisäksi festarialueella on mahdollista kokea esimerkiksi Iso-Roban legendaarisen We Got Beef -raflan tunnelmaa jäljittelevä simulaattori.

Mutta mistä ajatus oman festarin toteuttamiseen lähti ja miten All Day ON! poikkeaa muista festareista? Päästetään tapahtuman järjestäjät ääneen.

Tervetuloa haastatteluun, Esa ja Jussi. Kertokaa ensin vähän itsestänne, keitä olette ja mitä työnkuvaanne kuuluu All Day Agencyllä?

– Me ollaan Jussi Laine ja Esa Nikkilä, All Dayn perustajajäseniä. Ollaan perustettu tää ohjelmatoimisto kolme vuotta takaperin, ja toimitaan pääasiallisesti myynnissä.

All Day ON! on ensimmäinen laatuaan siinä mielessä, ettei Suomessa ole ennen nähty yhden ohjelmatoimiston rosterista kasattua kaksipäiväistä festaria. Mistä saitte idean tämän tapahtuman toteuttamiseen siinä muodossa kuin mitä se nyt on?

Esa: ”Homma lähti siitä liikkeelle, kun tiedettiin, että Pyhimys on tekemässä levyä Saimaan kanssa ja Gaselleilla on tulossa 10-vuotiskonsertti. Alkuun oltiin siis järjestämässä vain kahta konserttia. Gasellien Jano-levyjulkkarit viime syksynä myytiin loppuun viidessä minuutissa, jolloin tiedettiin että tämä 10v-juhlakonsertti voitaisiin järjestää käytännössä niin isossa mittakaavassa kun halutaan. Sitten tuli ajatus, että totta kai halutaan tarjota myös muuta nähtävää tähän tapahtumaan meidän rosterista.”

Jussi: ”Alkuillasta All Day ON! on tällainen kevätkonserttitapahtuma, ja illemmalla homma muuttuu enemmän klubimaisemmaksi festariksi.”

Miten tällaisen festivaalin järjestäminen eroaa teidän päivittäisestä työstä? Onko ollut haastavaa hallita isompaa kokonaisuutta?

Jussi: ”Kyllähän se eroaa ihan jo siinä mielessä, että normaalisti me myydään valmiille tapahtumakokonaisuuksille näitä artisteja, mutta tämän projektin kanssa on pitänyt toimia juuri siinä tapahtumajärjestäjän roolissa. Melkein kaikilla meidän tiimissä on kylläkin kokemusta siltä alueelta, joten tässä ei hypätty mitenkään täysin tuntemattomalle kentälle.”

Esa: ”Kaikki tähän tapahtuman järjestämiseen liittyvä toiminta on meidän talon sisäistä, ei olla ulkoistettu mitään.”

Tapahtumapaikkana Helsingin Suvilahti mahdollistaa myös klubimaisen kokemuksen.

Vimugraphy

Kattava ohjelma kotikentän ykkösnimiä on jakautunut vähän eri tavalla tässä tapahtumassa kuin miten festareilla on normaalisti totuttu. Isot nimet esiintyvät ulkolavalla päiväsaikaan, ja illan tullen pienemmät artistit soittavat sisätiloissa eli Kattilahallissa, Tiivistämössä ja Suvilahti TBA:ssa. Miten tähän ratkaisuun päädyttiin?

Esa: ”Kun tällaista uutta tapahtumaa järjestää, niin kyseeseen tulee ihan vaikka esimerkiksi meluluvat. Sekä tietysti vuodenaika, jolloin tapahtuma järjestetään. Toukokuun alkupuoliskolla illat ovat vielä sen verran viileitä, että keikkoja on varmasti kivempi seurata sisätiloissa. Ajatuksena oli tietysti myös se, että jos alueen sisällä on tuhansia ihmisiä jo valmiiksi, niin on kiva tarjota artisteille keikkoja, joita on katselemassa runsaasti uudenlaista yleisöä. Monesti ne pienemmät keikat jäävät myös jengiltä katsomatta festareilla, kun slotit ovat todella aikaisin.”

Alueelle on tulossa myös We Got Beef -simulaattori. Millainen on teidän suhde toissavuonna ovensa säppiin laittaneeseen Beeffiin?

Jussi: ”Mulla ja DJ Fiskarsilla oli Beeffissä joka kuun viimeinen lauantai Power Cuts -niminen ilta, jota järkättiin vuodesta 2005 alkaen. Ja kyllä tuli muutenkin kaikki joutoajat notkuttua Beeffissä. Monella tapaa eeppinen baari, jonka muistoa haluttiin kunnioittaa.”

Esa: ”Tässä simulaattorissa pyritään tuomaan festarialueelle Beeffimäistä tunnelmaa kalustuksen ja estetiikan avulla. Tietyllä tapaa myös Beeffiin liittyvä seikka tässä tapahtumassa on se, että alueen cateringista vastaa ravintola Jackie, joka toimii entisen Beeffin tiloissa.”

Mitkä ovat teidän mielestänne festarilla sellaisia keikkatärppejä, mitkä kannattaa ehdottomasti tsekata?

Esa: ”Festareiden avaava SOFA kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa, jollei ole ennen heitä aikaisemmin nähnyt livenä. Versace Henrik esittää Henrik! -keikkansa lisäksi viimeisen räppikeikkansa ennen Blockfestia. Katakombille levyttävältä LIFE-yhtyeeltä nähdään tapahtumassa ensimmäinen live-esiintyminen koskaan. Myös Eevil Stöön ja Koksu Koon keikalta on odotettavissa erityistä panostusta visuaalisuuteen ja lava-estetiikkaan.”

All Day ON! järjestetään Helsingin Suvilahdessa 10.-11. toukokuuta. Ennakkoliput tapahtumaan myy Tiketti. Lisätietoa tapahtumasta sekä muun muassa klassisen Pong-pelin All Day ON! -version löydät täältä.