Yaviksen tulevan levyn ensimmäinen single kommentoi suorituskeskeisyyttä

Voittajan tunti -kappale on hyväntahtoisen sarkastinen.
Yaviksen uusi single ilmestyi Sick Boogie Recordingsin kautta.
Henry Raatikainen

Voittajan tunti -kappale on hyväntahtoisen sarkastinen.

2000-luvun alussa uransa aloittaneelta Yavikselta ilmestyi perjantaina 26. huhtikuuta ensimmäinen single tulevalta albumilta. Voittajan tunti -biisin biitti on Äänet Käskee -tuottajakaksikon käsialaa, ja vieraana kappaleessa kuullaan toista vuosikymmeniä sitten uransa aloittanutta räppäriä, eli Mängiä.

Vaikka Voittajan tunti käsittelee asioita, joissa on hampaat irvessä tekemisen maku – järjettömän aikaisin heräämistä, useiden tutkintojen puurtamista, kylmäaltaaseen pulahtelua ja suorituskyvyn äärimmäistä optimointia – kappale itsessään on virkeä ja humoristinen. Biisissä kommentoidaan hyväntahtoisen sarkastiseen sävyyn usein burnoutiin johtavaa itsensä puskemisen kulttuuria. Siihen sisältyy se, että aidon hyvinvoinnin kustannuksella suoritetaan niin kauan, kunnes keho tai mieli sanoo itsensä irti.

Naurettavat mittasuhteet saava kilpajuoksu näyttäytyy kappaleessa juuri niin älyttömänä kuin mitä se todellisuudessakin on, mutta sitähän emme yhteiskunnan kaoottisessa tempossa useinkaan ehdi pysähtyä kyseenalaistamaan. Biisin tanssittavan sähäkkä tuotanto mukailee kappaleen suorittamiseen pohjaavaa teemaa, sillä se lietsoo energisen ja eteenpäin menevän asenteen huippuunsa.

Toisaalta biitti korostaa kappaleen piiloviestiä iloisesta välinpitämättömyydestä. Sen ansiosta biisin voi käänteisesti lukea kehotuksena irtisanoutua kaikista mahdollisista suorituspaineista, ja sen sijaan vain bilettää menemään.

5th Element- ja Femcees Finland -kollektiiveista tunnettu Yavis jätti aikoinaan suomiräpin taakseen skenessä esiintyneiden naisvihamielisten asenteiden takia.

”Meille tai ainakin mulle tärkein tavoite oli olla mukana räppiskenessä, jolloin mä katsoin aika paljon läpi sormien”, Yavis kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa. ”Ja siinä vaiheessa, kun mä en enää pystynyt katsomaan läpi sormien kiusaamista tai syrjivää käytöstä, mä lähdin pois.”

Alun perin englanniksi räpännyt Yavis teki viime vuonna paluun artistiuralle useiden soolosinglejen myötä, ja siirtyi uusimman kappaleensa myötä räppäämään suomeksi. Viime vuonna hän myös vieraili Junon Henkosii & henkevii -levyllä, ja vuonna 2021 hän teki Mist sä tuut? -dokumenttisarjan Lahest-biisin yhdessä Lahti Unitedin ja Hussan kanssa.

Yaviksen albumi ilmestyy syksyllä, ja tiedotteessa sen kerrotaan ”vilisevän rap-skenen uranuurtajia”.