”Voi olla etten oo tääl pariin vuoteen” – Lutakonaukion keikalla nähtiin tuttua Gettomasaa ja superstara Lauri Haav

Lauri Haav jatkoi siitä, mihin jäi viikonloppuna Ruisrockissa.
Julius Konttinen

Lutakonaukion keikka toi Jyväskylän keskeiselle sijainnille yli 8 000 kävijää ja tunnelma oli katossa. Klangi vieraili tapahtumassa keikkaraportin merkeissä. 

Toista vuotta putkeen järjestetty Lutakonaukion keikka Jyväskylässä toi pääesiintyjiksi jälleen kaupungin omat tähdet Gettomasan ja Lauri Haavin. Kokonaisuudessaan tapahtuma sai yli 8 000 kävijää, joten keikat olivat verrattain suuria.

Pääesiintyjiä edelsi myös kaksi duoa, joista ensimmäisenä lavalle nousi Jore & Zpoppa. Helsinkiläiskaksikkoa seurasi jyväskyläläinen kaksikko, kun Axel Kala ja Pyrythekid vetivät yhteiskeikan. Vaikka suoritukset olivat mukiinmeneviä, tuntuu, että lämppärin spotti ennen pääesiintyjää on aina vaikea paikka – yleisö tuntuu usein odottavan pääesiintyjää.

Mieleenpainuvinta oli Pyrythekidin viimeinen biisi 3 Toivomusta, jonka artisti pohjusti toiveellaan saada oma isä katsomaan keikkaa. Ylpeä isä seurasi keikkaa lavan reunalta.

Lauri Haav on superstara

Illan pääesiintyjäkattauksen aloitti Lauri Haav. Lavalle nousi tummiin pukeutunut artisti kolmihenkisen livebändin kera, mikä tuntuukin olevan tämän hetkinen trendi kotimaisessa live-musiikissa. Oli kyseessä sitten räppäri tai poppari, monet suosivat pelkän keikka-dj:n sijaan kokonaista bändiä.

Haavin setissä bändi myös toimi erityisen hyvin. Oikea-aikaiset kitara- ja rumpusoolot toivat keikkaan paljon lisäarvoa, mutta artisti oli kuitenkin silti selkeästi parrasvalossa. Erityisen hyvin bändin jäsenet täydensivät tyhjän välin Feimii-biisillä, johon olisi kuulunut Gettomasan vierailu. Luotathan ja Mirellan puuttumisen Haav puolestaan täydensi yhteislaululla – kestolistaykkösen sanat raikasivat Lutakonaukiolla kovaa. Vierailevia artisteja lavalla ei nähty Haavin keikalla yhtäkään.

Tunnelma keikan aikana vaihteli sopivasti artistin hyödynnettyä laajaa katalogiaan. Rap-hitit, kuten Onneton ja Aino saivat tunnelman kattoon ja räppikädet ilmaan. Vastapainoksi tarjottiin rauhallisia biisejä, kuten Päivänvaloo ja Rakkauteen. 

Ennen kaikkea keikka havainnollisti hyvin sitä, että Lauri Haav on superstara, joka kiinnostaa yleisöä tällä hetkellä suuresti. Pitkäjänteinen työ on nyt palkittu uudella tasolla.

Kotiyleisö otti Gettomasan vastaan lämmöllä.

Julius Konttinen

Gettomasa tarjosi jäähyväistunnelmaa 

Jos Lauri Haavin live todisti tämän päivän bändiytymis-trendiä, teki Gettomasa sen puolestaan tuttuun tapaan og-tyylillä – lavalla nähtiin artisti itse, betoniportaat ja DJ Sasse. Mitään muuta ei kuitenkaan tarvita ja artisti todisti sen, että vanha kunnon rap-live toimii, jos nimeä ja hyviä biisejä on tarpeeksi.

Keikka tuntui paikoittain jopa dj-setiltä artistin esitettyä vain pieniä palasia joistain biiseistään. Yleisöä tämä ei kuitenkaan haitannut, koska jokainen biiseistä vaikutti olevan tuttu. Ainoa vierailija oli totta kai Lauri Haav, joka vieraili biiseillä Feimii ja Flanellei. 

Haav sai Gettomasalta myös suuren kunnianosoituksen artistin pidettyä välispiikin keikan aikana. Spiikissä Gettomasa ennen kaikkea ylisti Jyväskylää siitä, että kaupungissa puhalletaan yhteen hiileen ja täten tehdään parasta räppiä. Haavin ollessa juuri tämän hetkisten lukujen valossa kaupungin kasvateista suurin, kertoi Gettomasa ylpeytensä tämän puolesta ja toivoi, että yleisöstä löytyy se seuraava.

Erityisen huomion kuitenkin kiinnitti artistin sanat ”voi olla, etten oo täällä pariin vuoteen”. Toki keikka oli jo itsessään spesiaali ollessaan artistin vuoden ainut kotikaupungissa, mutta vaikuttaisi siltä, että kesän jälkeen luvassa on jonkin sortin tauko. Vaikka live oli vanha tuttu ja katalogi pitkälti sama, kuin vielä viime kesänä, otti yleisö artistin omakseen – Jyväskylä selkeästi rakastaa Gettomasaa.