Suomalaissuunnittelija kustomoi Playboi Cartille Jordanit – haastattelussa Jimi Vain

Miska Öhmann & Roope Reinola

Jimi Vain on vakuuttanut myös Cledoksen.

Seinäjokelainen Jimi Vain onnistui aiheuttamaan alkuviikosta kohinaa sosiaalisessa mediassa, kun hän postasi omalle Instagram-tililleen kuvan kustomoimistaan Jordaneista. Ihan mistä tahansa lenkkareista ei ollut kyse, sillä artisti oli kustomoinut Union LA:n ja Air Jordanin yhteistyömalliston lenkkarit.

Union LA on Los Angelesin La Brea Avenuella sijaitseva streetwear-vaateliike, jolla on hieman samantapainen kulttistatus kuin RSVP Galleryllä. Yksi viime vuoden haipatuimmista lenkkarijulkaisuista myytiin hetkessä loppuun, ja sittemmin erittäin rajoitetun malliston lenkkareiden jälleenmyyntiarvo on jopa viisinkertaistunut.

Eniten huomiota Jimi Vainin postauksessa herätti kuitenkin se kenelle lenkkarit oli tehty, sillä tilaajana toimi atlantalainen Playboi Carti. SoundCloudista suuren maailman tietoisuuteen noussut platina-artisti tunnetaan muun muassa hiteistään Magnolia ja wokeuplikethis* sekä viimevuotisesta Die Lit -albumistaan.

Cartin oli tarkoitus keikkailla viime kesänä Tampereen Blockfesteillä, mutta keikka peruuntui. Hänen tilallaan tapahtumassa nähtiin Pusha T.

Vaikka Carti ei olekaan toistaiseksi keikkaillut Suomessa, niin ainakin jollain tasolla maamme on nyt artistin kartalla. Suomalaisosaajan Cartille kustomoimat Jordan 1 -lenkkarit ovat saaneet myös maailmanlaajuista huomiota: esimerkiksi Complex on huomioinut ne omalla Complex Sneakers -tilillään Instagramissa.

Mutta miten seinäjokelaisnuori päätyi tekemään yhteistyötä maailmantähden kanssa? Lue haastattelu alta!

Kerrataan hieman tätä kustomointiharrastustasi näin alkuun: mistä kaikki lähti liikkeelle?

Oon pienestä asti halunnut erottua ja ilmaista itseäni. Yläkoululaisena keksin että haluaisin suunnitella vaatteita, rahan sekä ompelutaidon puutteessa aloin piirtämään ja maalaamaan vaatteisiini. Oon aina ollut aika lahjakas piirtämään, joten toi oli luontaisin tapa aloittaa. Mua kiehtoo ajatus että kuluttaja voi saada vaatteen, jota ei ole kellään muulla. Mutta joo, 2014 mä oon tehny mun ekoja kustomijuttuja. Air Vain Loved 1’s ”swoosh” on piirretty ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, toi koko projekti seisoi mun pöydällä tosi pitkään.

Mitä kaikkea olet kustomoinut? Teetkö tilaustöitä?

Oon tehny graafista suunnittelua, printti-t-paidat on mun rakkaus, niitä tuun tekemään aina. Mä teen kyllä tilaustyönä vaatteita ja Air Vain -kenkiä. Teen kaiken itse, yksin, käsin, joten en pysty ottamaan vastaan kaikkien halukkaiden tilauksia.

Tämän hetken seuratuimpiin kotimaisiin artisteihin lukeutuva Cledos hehkutti tekemisiäsi taannoin Instagramissa nostamalla Jimi Vainin kolmen suosikkibrändinsä listalle. Miltä tällainen huomio tuntuu ja onko Cledoksen kanssa suunnitteilla mitään yhteistyökuvioita?

Tosi hyvältä, Cledos on homeboi. Cledos on supportannu mua siitä asti kun tein mun ekan t-paita-setin, salee ennen sitäkin jo. Ollaan just tekees Cledokselle vähän merchiä ja vähä jotain muitakin yhteistyöjuttuja. Ollaan tehty paljon juttui yhes ja tulevaisuudes varmasti viel enemmän ja isommin.

Ei vältellä elefanttia huoneessa tämän pidempään: kustomoit Playboi Cartille Jordanit, miten tämä projekti sai alkunsa?

Tiivistettynä: tein kengät, Carti bongas ne jostain ja tuli mun DM. Sit ku olin nukkuus se soitti mulle Facetimen, vastasin siihen ihan tokkuras. Siit asti ollaan oltu yhteyksis Cartin ja sen tiimin kanssa. Siisteintä koko jutus on kuinka hyvä tyyppi Carti on, on semmonen fiilis niinku oltais oltu pidempäänki frendejä.

Oletko jo toimittanut lenkkarit artistille ja jos olet, niin millaista palautetta sait niistä?

Carti on saanut kengät ja oli ihan fiiliksis niistä.

”Viimeks ku olin Valkoses Salis mua luultiin 14-vuotiaaks, ni oon vaikka 14”, Jimi Vain kuittaa tiedustelut tarkasta iästään.

Vimugraphy

Kuunteletko itse Playboi Cartin tuotantoa?

Playboi Carti oli pari-kolme vuotta sitten mun Spotifyn kuunnelluin artisti. En oo fani-ihminen, nään siistien juttujen takana aina ihmisen ja ehkä siks me tullaan hyvin toimeen. Mutta kuvittele et sun yks kuunnelluimmista artisteista haluu tehdä sun kaa yhteistyötä. Aika sairasta.

Mitä muuta kuuntelet Playboi Cartin ohella?

Mulla on monta listaa Spotifys, suurin osa niistä on yksityisiä. Pääosin kuuntelen punkkia ja räppiä. Viime aikoina oon kuunnellut myös aika paljon vanhaa suomirockia ja -punkkia. Festarit ja keikat on siistejä. Nautin musiikista ja taitavista ihmisistä, joten käyn suht paljon keikoilla. Lähinnä niiden keikoilla jotka tunnen, mut myös tuntemattomien. En kovin paljon käy klubeilla, koska oon aika ujo.

Onko yhteistyöllenne mahdollisesti tiedossa jatkoa?

Eehkä…

Mitä kesääsi muuten kuuluu?

Mahdollisimman paljon projekteja. Mulle on tullut aika siistejä yhteydenottoja, lähinnä jenkeistä. Tällä hetkellä teen kenkiä parille toiselle jenkkiräppärille sekä muutamalle muotimaailman ja internetin vaikuttajalle. Katotaan miten ne etenee, oon ite tosi fiiliksis, mut en tykkää puhuu ennenku on jotain konkreettista. Musta muutenki tuntuu siltä että jengi puhuu liikaa, se on ehkä tän ajan henki.

Kiitos haastattelusta! Vapaa sana, kenelle lähtee shout outit?

Oon saanu tosi kivaa palautetta mun töistä, se tuntuu hyvältä. En olis ikinä menny näin viraaliks ja saanu tämmöistä huomiota ilman mun frendejä ja seuraajia. Erityiskiitos Baka, Vladis, David ja Luro.