Useilta kotimaisilta hiphop-tuottajilta on tulossa oma tuottajalevy – nämä kuusi kannattaa painaa mieleen

Xmies kasaa tällä hetkellä muiden töidensä ohella omaa tuottajalevyä.
Ville Naumanen

Projektien julkaisuajankohdat ovat toistaiseksi hämärän peitossa.

Suomalaisen hiphopin ensimmäisestä tuottajalevystä on tullut kuluneeksi jo viisitoista vuotta. MGI:n Cratest Hits julkaistiin kesäkuussa 2004, ja sillä kuultiin niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin ämseitä.

Sen jälkeen MGI:stä on tullut yksi Suomen tunnetuimmista urbaanin musiikin tuottajista, ja tammikuussa hän aloitti Sony Music Finlandin ja Sony Music Entertainment Balticsin uutena toimitusjohtajana. Biittien takominen jatkuu edelleen, ja viidentoista vuoden aikana myös moni muu kotimainen tuottaja on saanut ulos oman tuottajalevynsä. Muun muassa DJPP, Juan Muteniac, AR2 sekä Speakeasy ovat julkaisseet oman tuottajalevyn ja DJ Polarsoulilta on tippunut jo parikin sellaista.

Edellisestä enemmänkin huomiota saaneesta tuottajalevystä vastasi jyväskyläläinen Rekami, jonka järkälemäinen Pihlderberg-projekti saapui suoratoistopalveluihin viime joulukuussa. Tällä hetkellä työn alla on useita samanhenkisiä julkaisuja.

Klangi päätti tutkia keiltä kaikilta on lupa odottaa omaa tuottajalevyä ja sai hiukan speksejä kuudesta eri projektista. Muitakin on siis tulossa, mutta niiden suhteen pidetään yhä radiohiljaisuutta. Kaikista näistäkään projekteista ei ole aiemmin uutisoitu missään.

Bustaavat Budit

Bustaavat Budit -tuottajakaksikko tekee tällä hetkellä Laineen Kasperin kanssa ysärihenkistä yhteislevyä, jolta on jo julkaistu ensimmäinen single Minä sydän Suvi. Sen lisäksi työn alla on kaksikon uusi tuottajalevy, joka on määrä julkaista loppuvuodesta. Fiittaajia levylle on tiedossa toistakymmentä, mutta duo ei bustaa nimiä.

DJ Nada

DJ Nada yhdistelee tulevalla tuottajalevyllään rahisevia vinyylisampleja ja analogisia syntetisaattoreita sekä eri genrejä hiphopista modern funkin kautta housempaankin poljentoon. Levy tulee sisältämään pääosin instrumentaalista tuotantoa, mutta sillä kuullaan myös muutamia englanninkielisiä vokaaliraitoja. Niillä kuullaan nu-soul -laulaja Linda Ilvestä, mystistä räppäriä Metatronia sekä aiemminkin DJ Nadan kanssa yhteistyötä tehnyttä Graciasta. Yhdeksänraitainen julkaisu ilmestyy syksyllä DJ Marc Fredin luotsaaman Elossa Recordsin julkaisemana vinyylipainoksena sekä diginä.

GoodJobLarry

GoodJobLarryn modernia tuotantoa ovat viime vuosina hyödyntäneet artistit kuten TIPPA, DJ IbusalPajafella, Le Fvbelos ja SunMutsis. Lähiaikoina tuottajalta on tulossa Skorpionin kautta oma tuottaja-EP. Ennakkotuntumaa siitä saatiin huhtikuussa julkaistulla Karkuun-singlellä, jolla ääneen päästettiin Slushher, Mustaa Hanhi ja Fetti. Lisäksi levyltä on julkaistu tuoreempana lohkaisuna Medusa, jossa on mukana Larryä ”parhaaksi frendikseen” kuvaillut TIPPA.

Jiiaa

Mactopiaksen kanssa nimelleen uskollisesti ysärihenkisen 1991-albumin alkuvuodesta julkaissut oululainen tuottaja Jiiaa on jo jonkin aikaa työstänyt omaa tuottajalevyään. Projekti on ollut muiden kiireiden takia viime aikoina hieman paussilla, mutta sillä tulee fiittaamaan paikallisten nimien lisäksi ainakin Mörssin ja 3rd Rail Musicin edustusta. Levy tulee ulos Raiteen kautta, ja Jiiaa on mukana myös lafkan toistaiseksi julkistamattomalla remix-projektilla.

Sakke Aalto

Muun muassa Rähinän ja Kingsizen projekteille ensimmäiset biittinsä diilannut Sakke Aalto aloitti viime kesänä Planet SAHH -tuottajalevyjen sarjan. Sen alkusysäyksenä toimineella vuoden takaisella neljän raidan EP:llä oli mukana toistakymmentä uutta artistia, ja jatkoa on tiedossa myöhemmin tänä vuonna. Toisen EP:n ensimmäinen single tippuu elokuussa.

Xmies

Lyömättömät– ja Freerap-kokoonpanojen tuottaja-DJ Xmiehellä on suunnitelmissa julkaista oman lafkansa Blammo!:n kautta tuottajalevy, jolla kuullaan breakbeattia eri muodoissa. Toistaiseksi mikkikopissa ovat pistäytyneet ainakin vanhat yhteistyökumppanit PalefaceSolonen ja Kosola sekä uudemmista nimistä Olli Antonio. Lisäksi mukaan on lupautunut iso joukko muitakin nimiä, ja platalla tullaan samplaamaan myös Skemiä – jos läksyt on luettu, niin ei ole liian hankalaa päätellä mistä vokaalisamplesta puhutaan…