Puettavaa taidetta, johon ihastui myös Madonna – haastattelussa Taavi Mäkelä

Anton Battista

Teokset olivat esillä viime vuoden Helsinki Design Weekissä.

Suomalaissuunnittelija Taavi Mäkelä on saanut näkyvyyttä maailmalla. Virkaten tehdyt uniikit hatut on voitu nähdä nyt myös muun muassa Madonnan päässä.

Taidot työntekoon suunnittelija oppi mummoltansa.

– Alun perin aloin virkkaamaan isoäitini opastuksella. Hän oli se,  joka opetti mulle kaikki taidot ja loppujen lopuksi päädyin tekemään itse suunnitelemiani hattuja.

27-vuotias taiteilija selittää jokaisen pipon kertovan oman uniikin tarinansa.

– Koen, että mun hatut on puettavaa taidetta. Oon tehnyt ne omin käsin ja jokainen silmukka kertoo ajasta isoäitini luona, hän kertoo.

Suurentunut kysyntä sai Mäkelän laajentamaan toimintaansa perustamalla nettikaupan. Madonnan kuvan aiheuttamaa  pyöritystä hän ei ollut kuitenkaan osannut ennakoida.

– Hintaa pipoilla on 130 eurosta ylöspäin. Haluun tehdä pipot ympäristöystävällisesti käyttäen ainoastaan kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista hankittuja lankoja. Kaverit varotteli et kannattaa varautuu kuvan aiheuttamaan hulinaan, mut mä olin vaan et ei tää oo niin iso juttu, hän naurahtaa.

Tauko ja uudelleen inspiroituminen

Koulutukseltaan Mäkelä on vastavalmistunut tekstiilisuunnittelija.

– Valmistuin Metropolian ammattikorkeakoulusta viime vuonna. Tällä hetkellä en halua opiskella enempää vaan keskittyä luomaan lisää värikkäitä ja uniikin näköisiä asusteita.

Vaikka virkkaamisen suunnittelija onkin oppinut jo hyvin nuorena, tuli sen tekemiseen astetta pidempi paussi.

– Olin kymmenen vuotta virkkaamatta tässä välissä! Ehkä mä halusin vaa nyt alottaa uudestaan ja kokeilla et pystynkö mä siirtämään ne asiat jota mä koen ja nään mun pään sisällä niin konkreettiseen muotoon tällä menetelmällä, hän arvuuttelee.

Inspiraationsa Mäkelä saa osittain juuristaan.

– Pyrin havainnollistamaan mun karjalaisia juuria kaikkine perinteikkäine kuvioineen yhdistettynä kitsch-taiteeseen. Tää kombo sit tavallaan räjähtää ihmisten silmissä.

Karjalaisuuden lisäksi taiteilija inspiroituu uniikkien teosten tekemisen lisäksi pyrkimällä yhdistämään perinteikkäisiin kuvioihin säväyttäviä väriyhdistelmiä.

Uusi mallisto ja mysteerisiä yhteistöitä

– Julkaisin mun viimesimmän balaclava-malliston viime viikolla. Seuraavaks siirryn kehittämään uutta suuntaa mun toiminnalle. Jonkinlaisia collaboraatioita on tiedossa, mutta niistä en voi pajastaa vielä sen enempää, hän toteaa.

Alta näet vielä Mäkelän Instagram-postauksesta Madonnan pitämän päähineen.