Tinze julkaisi kivuliasta reflektointia ja unelmien täyttämistä täynnä olevan elämäkerran

Rudi Rok

Maailmanlaajuinen twerk-tähti Tia-Maria ”Tinze” Sokka keräsi 10-vuotisen uransa kunniaksi muistojansa elämäkerran muotoon.

Maailmanlaajuista uraa luova Tia-Maria Sokka, taiteilijanimeltään Tinze julkaisi elämäkerran kirjan muodossa, jossa päästään tutustumaan monipuoliseen taiteilijaan syvällisen kokonaisuuden muodossa kirjailija Ina Mikkolan kanssa yhteistyönä toteutettuna.

Kirjan teemat ja julkaisu

Jo ennakkoon suurta kohua etenkin parisuhdeväkivallasta kertovaan elämänvaiheeseen liittyen saanut kirja oli ollut Tinzellä ajatuksena jo pidemmän aikaa, sillä omassa elämässä on ehtinyt vuosien varrella sattua ja tapahtua.

– Tuntuu että omassa elämässä on välillä tullu paskaa edestä ja takaa, on toiminu sellasena ikään kuin aurana kaikelle ikävälle. Rupesin oikeen viljellä sellasta sanontaa, että ”no onpahan taas omaan kirjaan kerrottavaa”. Jossain vaiheessa aloin oikeesti miettii, että mulla on niin paljon sanottavaa mitä vois laittaa kirjaan, hän muistelee hymyillen.

Kirjan julkaisuvuosi on myös hyvä aika pysähtyä, sillä tanssija-artistin uralle tuli tänä vuonna 10 vuotta täyteen.

– Jotenkin tää 10 vuotta oman uran kanssa on ollu käänteen tekevä vuosi pysähtyä ja miettiä menneitä sekä mitä mä haluun tulevaisuudessa olla ja mitä haluun saavuttaa.

Yhteistyö Ina Mikkolan kanssa

Mikkolan kanssa Tinze päätyi yhteistyöhön yhteisen ystävyyden kautta. Kaksikon työskentely projektin parissa on luonut ystävyydestä entistä syvemmän, sillä Tia on projektin aikana reflektoinut itseään ja omaa elämäänsä hyvin avoimesti prosessin aikana. Hän kuitenkin toteaa kivuliaiden kokemusten läpikäymisen olleen yksi palkitsevimmista asioista projektia tehdessä.

– Kauheen usein kukaan ei haluu tarkastella omaa itseä täysin rehellisesti. On ollut aika raadollista jopa käydä läpi mitä oon itse sallinut tai miten oon itse käyttäytynyt erilaisissa tilanteissa kaikista näkökulmista. Koen, että jos en olis tässä käyny läpi myös epämukavia asioita itseni kanssa, käynyt monia vaikeita keskusteluita näihin liittyen asianosaisten kanssa ja sit vielä sen sanoittanut kaikkea Inalle, niin tää kirja olis jäänyt hyvin pintapuoliseksi, hän toteaa pohtien.

Lähisuhdeväkivallasta kertova kappale

Kokonaisuuden yksi henkilökohtaisesti tärkeimmistä luvuista oli Tinzelle juurikin ennakkoon puhututtanut lähisuhdeväkivallasta kertova kappale. Vaikka julkaisu jännitti, koki hän tämän tärkeäksi itsensä lisäksi myös vertaistuen antamiseksi: Lähisuhdeväkivaltaa voi kokea kuka vain.

– Oon puhunut tästä vähän aikoinaan Roope Salmisen podcastissa ja tehnyt aiheesta jonkun stoori postauksen omaan someen. Tässä kirjassa oon kuitenkin käynyt omat kokemukseni läpi täysin sensuroimatta ja käynyt läpi mun elämän kaikki traumaattisimmat hetket. Kyseinen aika on ollut elämässä itselle sellanen suuri käännekohta kokonaisuutenaan, koska samaan aikaan olin muutenkin semmosen maalituksen kohteena muilla osa-alueilla elämässä.

Kasvaminen ja reflektointi

Tanssija-artisti jatkaa kyseisen ajan muistelemista ja toteaa loppuun fiksusti, että jatkuva kasvaminen on tärkeää eikä kenenkään elämää kannata arvioida pelkän sosiaalisen median kautta. Kirjan julkaisutilaisuudessa kirjan kirjoittanut Venla palkittu Ina vitsailikin puheessaan, kuinka Tian ajattelutapa positiivisen kautta erilaisista merkityksistä ja suuremmista voimista jopa hieman tarttui yhteisen projektin aikana.

– Muistan et sillon mulla oli yllä noihin aikoihin kokonaisvaltanen musta verho ja hoin itelleni, et tällä kaikella tulee olemaan vielä joku suurempi merkitys, että miksi kaikki tää paska tapahtuu mulle. Kun päätettiin lähteä tekemään kirjaa, niin tän osan ja trauman jakaminen kivusta huolimatta tuntui todella oleelliselta. Haluun samalla myös muistuttaa, että oma elämä ei ole somesta huolimatta pelkkää kivaa seikkailua ja kiiltokuvaa, koska moni voi katsoa mun tanssivideoita maailmalta ja ajatella, että vau ton elämä on helppoa. Elämä saattaa olla välillä raadollista mutta se kasvattaa. Ja kasvuahan me halutaan, Tia tiivistää.

Elämäkerran kirjoittamisen prosessi

Kokonaisuudella vaikeinta oli projektin alussa kaiken elämässä tapahtuneen pilkkominen osiin. Mikä tapahtui milloin, kuka oli missä sekä omien kehitysalueiden hahmottaminen on ollut myös hyvin opettava kokemus.

– Mun mielestä jokaisen pitäisi elämässään kirjottaa elämänkerta! Niin terapeuttinen kokemus. Alussa vaikeinta oli aikajanan rakennus, sen hahmottaminen mitä tapahtui milloin: tähän toimi apuna onneks some, mistä näki millon oon postannut mitä mistäkin! Jotenkin loppua kohti hahmotti myös hyvin selkeästi teemat, joita on käynyt läpi elämässä todella paljon. Iso teema on juurikin rajojen vetäminen ja sen opettelu. Ja sitä tuun harjottaan varmasti läpi elämän. Sit kans huonosti käyttäytyvät miehet on ollut osana matkaa pienenä teemana, hän naurahtaa kevyesti.

Myös periksiantamattomuutta ja sen tuottamaa tulosta kirjallaan vahvasti viestivä Tinze toivoo antavansa voimaantumisen tunnetta ja mahdollisesti vertaistukea erilaisiin elämäntilanteisiin.

– Toivon et tää kirja voi antaa tukea ja voimaa, oli sitten kyse kiusaamisesta, väkivallasta tai naisvihasta. Meillä lähisuhde ja perheväkivalta on Suomessa todella yleistä ja oon huomannut että siihen liittyy yhtä stigmaa, että vain tietynlaiset ihmiset kokisivat sitä. Toivon, että voin vähintään tuoda näkyväksi sen ettei väkivalta kerro mitään sen kohteesta, se voi koskettaa ketä vaan.

Unelmien tavoittelu ja periksiantamattomuus

Juuri kiertueeltaan takaisin Suomeen palannut artisti kertoo oman lapsuutensa kulmakivien olleen oman taloudellisen turvan hankkimisen koulutuksen ja vakaan työn kautta. Unelmointiin ei sen suuremmin kannustettu, vaan se lähti sosionomiksi valmistuneesta Tiasta itsestään. Kirjan kautta hän haluaakin myös muistuttaa, että omat unelmat ovat tavoittelemisen arvoisia asioita.

– Oon aina unelmoinu, mutta muistan että en ikinä lähteny ajattelee, että oisin yrittäjä luonne. Se vaan tuli enemmän sattuman ja määrätietoisuuden kautta. Koen, että oon tässä pisteessä nyt koska opin koko ajan jotain uutta ja uskallan ottaa riskin että välillä saattaa tehdä virheitäkin.

Kirjassa päästään kuulemaan myös deittailusta, johon liittyvät luvut ovat helposti samaistuttavaa sisältöä omaavia.

– Käydään tosiaan läpi myös mun sinkkuvuosia, joiden aikana sattu ja tapahtu kaikenlaista! Deittailu maailma on sellanen, et varmana moni samaistuu näihin. Se on kyllä sellasta sekoilua, siit on tärkeä puhua. Ei oo helppoa olla auki ja avoin aina uusille ihmisille, kun ei tiedä mitä luurankoja sieltä löytyy kaapista, hän naurahtaa lämpimästi.

Tällä hetkellä 33-vuotiaan Tinzen elämäkerran voi löytää esimerkiksi Suomalaisesta Kirjakaupasta. Kokonaisuus on mahdollista myös kuunnella äänikirjana, jonka on lukenut Tia sekä Ina.

Eevaliina Rusanen / Tammi