Rap-maailman huipulla humisee: Draken ja Kendrick Lamarin välinen biiffi syvenee

Draken (oik.) ja Kendrick Lamarin välinen kiista on jatkunut jo vuosien ajan.
Universal Music / Epic Records / Interscope Records

Drake ja Kendrick Lamar ovat ajautuneet syville vesille, joka on saanut rap-maailman kuohumaan. Onko tässä vuosikymmenen isoin rap-biiffi?

Räppäreiden Draken ja Kendrick Lamarin välinen erimielisyys on kehittynyt vuosien mittaan varsin julkiseksi kiistaksi, jossa molemmat artistit ovat vuorotellen iskeneet toisiaan vastaan sanoituksissaan. Viimeisimmät tapahtumat ovat tuoneet konfliktin etualalle, kun Lamar julkaisi useita kappaleita, jotka suoraan haastavat Draken.

Ensimmäiset kipinät

Konflikti sai alkunsa jo vuosia sitten, mutta viimeisin kärjistyminen tapahtui maaliskuussa 2024, kun Lamar vastasi J. Colen ja Draken yhteiskappaleeseen First Person Shooter, joka julkaistiin Draken albumilla For All The Dogs vuonna 2023. Kappaleessa Cole ehdotti, että hän, Drake ja Lamar muodostavat hiphopin ”ison kolmikon”, mikä ei istunut Lamarin näkemykseen. Lamarin vastaus oli suoraviivainen: ”Motherfuck the big three, ni**a, it’s just big me”. Aiemmin kolmikko tunnettiin ystävinä ja yhteistyökumppaneina, mutta viime aikoina tilanne on muuttunut jännitteiseksi, erityisesti Kendrick Lamarin julkaisemien diss-kappaleiden myötä.

J. Colen rooli konfliktissa

Lamarin vastaus ei ainoastaan kohdistunut Drakeen, vaan hän otti kantaa myös J. Colen ehdotukseen. Tämä on merkittävää, sillä Cole ja Lamar ovat aiemmin julkisesti osoittaneet toisilleen suurta kunnioitusta ja jopa suunnitelleet yhteistä projektia. Cole reagoi Lamarin kritiikkiin poistamalla 7 Minute Drill -kappaleen, jossa hän oli vastannut Lamarin sanoituksiin, ja pyytämällä anteeksi julkisesti esiintymislavalla North Carolinan Dreamville-festivaalissa.

Eskalaatio ja vastaiskut

Tämä johti Drakeen julkaisemaan kappaleet Push Ups ja Taylor Made Freestyle, joissa hän käytti muun muassa tekoälyä matkimaan Tupac Shakurin ja Snoop Doggin ääniä. Taylor Made Freestyle jouduttiin poistamaan sosiaalisesta mediasta Shakurin perinnönhoitajien painostuksesta johtuen. Vastauksena Lamar julkaisi kappaleen Euphoria, jossa hän syytti Drakea useista asioista, kuten rasismista ja hiphop-ansioista. Seurasi 6:16 in LA, joka jatkoi henkilökohtaista hyökkäystä vieläkin suoremmin.

Seuraukset ja katsojien reaktiot

Drake vastasi Family Matters -kappaleella, jossa hän syytti Lamarin väitetysti käyttävän väkivaltaa kumppaniaan kohtaan. Lamar iski takaisin lähes välittömästi kappaleella Meet the Grahams, jossa hän syytti Drakea muun muassa toisen lapsen salailusta ja vakavammista rikkomuksista. Tilanne eskaloitui edelleen, kun Lamar julkaisi Not Like Us -kappaleen, jossa hän vertasi Drakea valkoiseen kolonialistiin ja syytti tätä pedofiliasta. Konflikti on saanut paljon huomiota ja se näyttää vain syvenevän molempien artistien jatkaessa toistensa haastamista musiikkinsa kautta.

Onko tässä vuosikymmenen isoin räppibiiffi? Katsotaan, miten tilanne tästä vielä eskaloituu.