Ylen tuore dokkarisarja on omistettu lähiöiden äänille

Yhden jakson keskiössä on OPA.
Yle Kuvapalvelu

Lähiöiden finest -sarjassa seurataan nuoria helsinkiläisartisteja.

Yle on julkaissut uuden alkuperäissarjan nimeltä Lähiöiden finest, jossa päästetään ääneen joukko helsinkiläisiä uuden aallon rap-nimiä. Dokumenttisarjan tekijät eivät ole pysytelleet ainoastaan studioilla, sillä kamerat ovat kuvanneet artisteja myös heidän kotikulmillaan.

Kahdeksanosaisen sarjan jaksot ovat 8-10 minuutin mittaisia, ja kameran eteen on saatu laaja kattaus rap-skenen nousevia nimiä. Mukana ovat muun muassa Nisa, OPA, Djangomayn, Cavallini & Shrty, Cvshbaby, Kevin Tandu, Kingfish sekä North Side Finest -kollektiivin Jore, Zpoppa, Turisti ja Mista Boga.

Musiikin ohella esiin nousee nuorten artistien suhtautuminen suomalaiseen identiteettiin sekä omaan asemaansa kotimaisella musiikkikentällä. Lisäksi se kommentoi yhteiskuntaa ja maahanmuuttajataustaisten kokemaa rasismia.

Suomirap-ilmiötä Lähiöiden finest ei lähde laajemmin avaamaan, sillä Yleltä on tulossa toinen dokumenttisarja aiheesta. Ilmeisesti myös Lähiöiden finest -sarjalle on tiedossa jatkoa, sillä introssa nimen alla lukee Vol. 1.

Dokumenttisarjan ohjauksesta vastaa rap-videoita tehnyt ruotsalainen Saga Berlin. Tuottajana projektissa on toiminut ruotsinsuomalainen Tom Piha, joka tekee itsekin musiikkia nimillä Max Peezay ja Max Perkele.

Lähiöiden finest on nyt katsottavissa Yle Areenassa. Televisiossa sarja esitetään Yle TV2:lla perjantaina 16. lokakuuta kello 23.56 ja lauantai-iltana TV Finlandin puolella klo 23.05.