Yeboyahin Elovena oli aineistona ylioppilaskirjoituksissa – tiesitkö näistä aiemmista aiheista?

Silja Minkkinen

Hiphop on noussut esiin yo-kokeissa aiemminkin.

Vallitsevan tilanteen takia lukiolaisten tämän kevään ylioppilaskirjoitukset on toteutettu poikkeusjärjestelyin. Kirjoitukset ovat tänä vuonna olleet poikkeukselliset myös hiphopin kannalta, sillä äidinkielen kirjoitustaidon kokeen aineistoihin kuului Yeboyahin Elovena-musiikkivideo.

Elovena on luonnollisesti saanut paljon huomiota sosiaalisessa mediassa kirjoitusten jälkeen, ja etenkin TikTok on täynnä Elovenan inspiroimia memejä. Yeboyah on itsekin hehkuttanut tapausta omalla Instagram-tilillään sekä jakanut muiden postauksia ja tarinoita aiheesta.

Kappale on osa helsinkiläisartistin samannimistä debyytti-EP:tä, joka julkaistiin toissavuonna. Geoffrey Eristan ohjaaman videon näet alta.

Ylioppilaslautakunta on muutamaan otteeseen ennen Yeboyahin Elovenaakin huomioinut suomalaisen hiphopin. Esimerkiksi viiden vuoden takaisessa äidinkielen esseekokeessa oli mahdollisuus kirjoittaa siitä, mihin kotimaisen rap-musiikin suosio perustuu.

Lisäksi samaa aihepiiriä käsiteltiin ylioppilaskirjoituksissa jo keväällä 2003, kun yksi ruotsin yo-kokeen aiheista oli Kool Kat Records. Tehtäväaineisto oli tuolloin koottu Hufvudstadsbladetista, jonka haastattelussa hiphop-pioneeri Kool Ski oli ollut järjestämänsä Rap SM -tapahtuman tiimoilta.

Elovenan mukanaolo tämänvuotisissa kirjoituksissa ei ole jäänyt huomaamatta DJ Misterhustlalta, joka teki kappaleesta remixin viime kesänä. Tapauksen kunniaksi remix on nyt laitettu jakoon SoundCloudiin.