Vinttikoira toi itsestään esiin henkilökohtaisemman puolen – näin artisti avaa EP:tään raita raidalta

Vinttikoira poseeraa seisten keskellä raitiovaunujen raiteita.
Vinttikoiran levyn tuotannosta vastaa pääasiallisesta K Henkka.
Vimugraphy

Tarkastelussa Vinttikoiran tuorein hengentuote.

Taannoin Warnerin alle muuttaneelle Monsp Recordsille sainatulla Vinttikoiralla ei ole aihetta häpeillä julkaisutahtinsa puolesta. Kahdentoista kappaleen debyyttialbumi Reviiri näki päivänvalon viime vuonna, ja heti tänä vuonna Vinttikoira puski sen perään Salonkikelpoinen-nimeä kantavan EP:n.

Toukokuun lopussa julkaistulla EP:llä kuullaan kuuden kappaleen verran uunituoretta koiraa, joista Kaikki mun koirat sekä Entourage julkaistiin aiemmin sinkkumuodossa. Tuotannosta vastaa tuttuun tapaan pääasiassa K Henkka, ja EP:llä on äänessä hiljattain omaa soolomateriaaliakin julkaissut Aina.

Varsinkin levyn viimeinen kappale on varmasti herättänyt monissa mietteitä. Onko Vinttikoiran hahmosta paljastumassa uusia, herkempiä piirteitä?

Klangi päätti istahtaa hänen kanssaan alas ja käydä EP:n teemoja ja sanoituksia läpi, kappale kerrallaan. Päästetään koira hihnasta!

01. Salonkikelpoinen

– Tää on monitasoinen rakkaustarina puettu sellaiseen muotoon, että tyttö löytää kulkukoiran klubin edestä ja vie sen kotiin huomatakseen, ettei se oo sisäsiisti eikä osaa muutenkaan käyttäytyy. Tää tyttö päättää sit kuitenkin pitää tän koiran, kun se uskoo et se parantaa viel joku päivä tapansa. Biisi on Haamun ja K Henkan tuottama ja mukana on myös orgaanisia soittimia kitaran, basson ja saksofonin verran. Oon aina halunnut saksofonisoolon biisiin, kun se kuulostaa mun mielestä niin hyvältä ja onhan se maailman seksikkäin soitin, shoutout Aapo Soulanto. Tuntuu et se natsas tähän biisiin paremmin kun hyvin.

02. Entourage

– Muilla on gang gang tai squad squad ja Gettomasalla on Lössi, mutten ollut kuullut kappaletta, missä jollain on entourage messissä. Ei tässä sen kummempaa sanomaa oo, halusin vaan tehdä korvamadoksi jäävän biisin, jossa on hyvä, kesäinen vaibi. Ja vaikka näitä ’mun possesta’ kertovia biisejä on maailman pullollaan, niin pitihän se oma korsi kantaa kekoon. Olen yrittänyt pyrkiä kokoajan johonkin eri suuntaan pois siitä kuuluisasta lokerosta. Arvostan esimerkiksi Ruudolfin ja Stepan viimeaikaisia liikkeitä, joissa samalla tavallaan otetaan tietoinen riski, kun musiikillisesti liikutaan pois siitä tutusta ja turvallisesta. En tosin tiedä onko kukaan mua alun perin pelkkänä räppärinä pitänytkään.

03. Naisasiamies (feat. Aina)

– Tähän biisiin halusin vähän naisnäkökulmaa mukaan. Tää kappale kertoo miehestä, joka on tossun alla eikä nää ikinä kavereita ja niin poispäin, kaikki varmaan tuntee ihmistyypin. Mut koska nää asiat ei oo mustavalkoisia, niin halusin et tähän tulee myös se toinen näkökulma mukaan, se miltä siitä tyttöystävästä tuntuu. Naisasiamies on ehdottomasti omia suosikkeja tältä levyllä. Aina on huikee laulaja, ja se heittää hullun versenkin tässä biisissä. Tehtiin tää biisi alunperin neljä kertaa uusiksi eri taustoihin, mut ei saatu tekstiä ja biisiä . Hinkattiin esimerkiks Henkan kanssa yhtä biittiä varmaan puoli vuotta, mutta kun ei silti saatu sitä toimimaan ni sit pyörittelin jo vaihtoehtoa, et jätetään tää pois EP:ltä. Onneks sit lopulta saatiin homma skulaamaan.

04. All the Way

– Tää oli levyn eka single ja ensimmäinen minkä julkaisin Monspilta. Biisi kertoo loppuunpalamisesta ja yhteiskunnasta, jossa ihmiset on enemmän suuren koneiston osia, kuin ihmisiä. Tää vois tavallaan olla kuin joku Elastinen-tyyppinen tsemppimuotoon puettu tulostavoite-anthem jollekin isolle yritykselle. Jos sä venyt tavotteen yli, niin seuraavalla kerralla tavoite tuplataan. Liian moni joutuu tähän systeemiin ja varsinkin yhä nuoremmat palaa loppuun, mikä on mielestä tosi huolestuttava kuva meidän ajasta.

05. Kaikki mun koirat

– Jos joku ei oo jo huomannut, niin mä oon aika multiriimi-orientoitunut MC, ja halusin tehä biisin mis mä annan mennä vaan. Tää on ehkä lähimpänä sitä perinteistä hiphoppia tällä levyllä, mut tää silti istuu tähän kokonaisuuteen todella hyvin. Tokas verses myös pakko antaa respectii mun hovituottajalle K Henkalle: ”Jos puhutaan hetki tuotannost, ni lippu on korkeel, ei puoltangos / Ei ykskään biitti oo tenkkapoo, jos sen on tuottanu Henkka Koo.” Mul oli tää laini kirjoitettuna tosi pitkään ja tähän biisiin se oli hyvä heittää. Pitää myös mainita, että Kaikki mun koirat -kappaleen ympärille rakentui hyväntekeväisyyskampanja. Kappaleen striimeistä ja aiemman Reviiri-albumin myynneistä kerättiin varoja HESY:n eläimille. Se on toistaiseksi siistein tempaus, minkä oon musiikin parissa tehnyt. Siitä tuli todella hyvä mieli.

06. Kiitos

– Tää biisi on ainut levyltä joka on skrivattu kertaistumalta yhdessä yössä. Olin tosi ahdistunut, valvoin koko yön ja purin mielen päällä olevat asiat paperille. Mietin et tuleekohan siitä yhtään parempi fiilis ja siitähän synty ihan hyvä biisi. Nyt se on pois mun systeemistä. Kävin äänittää biisin eri biittiin, lähetin raidat nuorelle talentille Pyry Koskelle, joka teki taustan uusiksi tähän ja ymmärsi täsmälleen mitä tässä haettiin. Oon koittanu aina tuoda musaan mahdollisimman vähän henkilökohtaisia asioita, mut tää on hyvä kappale realisoimaan tätä Vinttikoiran hahmoa ja minua hahmon takana. Tässä kappaleessa äänessä on enemmän minä itse kuin Vinttikoira.