Vertaistukea oman päänsä kanssa kamppailijoille – haastattelussa Hussa

Toni Hemmilä

Nuori lahtelaisartisti haluaa tukea myös pienemmälle huomiolle jääneitä talentteja.

Lahtelaisen Hussan nimi nousi suomalaisen musiikkikentän tietoisuuteen alkuvuodesta 2018, kun artisti julkaisi YouTubessa omia versioitaan esimerkiksi Cledoksen, Evelinan ja Tipan hiteistä. Niiden kautta lahtelaisen löysi myös Mikael Gabriel, jonka kautta hän sai joint venture -diilin Tasoi Recordsille ja Universal Musicille.

Ensimmäisen isomman projektinsa 8-EP:n Hussa tiputti jo saman vuoden lopulla ja debyyttialbumia enteilleen On My Own -single seuraavana kesänä. Sen jälkeen paikallisen FTI-kollektiivin jäsen keskittyi oman albuminsa ja tulevien julkaisujensa työstämiseen sekä itsensä kehittämiseen.

Debyyttialbumilleen nuori lupaus teki vanhimmat kappaleet jo 3-4 vuotta sitten, joten pakettia on hiottu pitkään ja hartaasti. Kokonaisuudelle Hussa sanookin valinneensa kaikki onnistuneimmat kappaleensa eli ne, jotka kuvastavat eniten häntä itseään.

Nyt Tuntematon on ollut noin kuukauden kaikkien kuunneltavissa, ja myös sen julkaisun alla lanseerattu #takichallenge on tullut päätöksensä. Klangi päätti ottaa levynjulkaisun ja haasteen päättymisen välissä Lukas Leonin VS-sarjassakin nähdyn artistin haastatteluun.

Levy on ollut nyt hetken ulkona, millaista palautetta olet saanut siitä?

”Levystä on tullut tosi hyvää palautetta ja jengi on samaistunu myös yllättävän paljon asioihin mistä puhun levyllä, mikä oli juuri levyn tarkoitus. Auttaa ihmisiä ja lähettää viesti et ihan mikä ongelma sulla on nii et oo yksin.”

Pitkäsoiton nimi on Tuntematon, avaa hiukan sen merkitystä?

”Albumi on läpileikkaus mun koko elämästä tähän päivään asti. Nimen merkitys on loppujen lopuksi tosi simppeli, eli mä oon vielä jengille tuntematon, mutta tämän levyn jälkeen en toivottavasti enää oo. Albumi kertoo kuka mä oon ja mistä mä tuun.”

Miten kuvailisit projektia ja mitä toivoisit sen antavan ihmisille?

”Tämä albumi on vähän synkemmästä päästä. Koko projektin johtavana teemana mun tarinan lisäksi on mielenterveysongelmat. Toivoisin, että nämä biisit resonoisivat samojen aiheiden kanssa painivia ja auttaisivat parhaimmillaan elämässä eteenpäin.”

Mikä albumin kappaleista on itsellesi tärkein ja miksi?

”En pysty valitsemaan vaan yhtä. Jokainen biisi tällä albumilla on tärkeä, koska tätä kokonaisuutta tehdessäni olen tajunnut itsestäni niin paljon. Toivottavasti albumi auttaa myös muita.”

Levysi kantavana teemana on tosiaan mielenterveys. Millaisten asioiden kanssa olet itse kamppailut?

”Itse olen kamppaillut ahdistuksen ja paniikkihäiriön kanssa jo hyvin pitkään. Se luultavasti johtuu erinäisistä henkilökohtaisista seikoista ja artistiurasta myös, ja niitä molempia juuri avaan albumilla.”

Mikael Gabriel hehkutti sinua aikoinaan Suomen parhaaksi räppäriksi, YleX valitsi sinut yhdeksi vuoden lupaavimmista tulokkaista Läpimurto 2019 -äänestyksessään ja olit mukana myös Basson ja HOODWATCH:in kiinnostavimpien tulokkaiden Luokka ’19 -listauksessa. Olivatko nämä ainoastaan positiivisia huomionosoituksia vai lisäsivätkö ne paineita?

”Kaikki oli todella positiivisia huomionosoituksia. En itse henkilökohtasesti ottanut mitään paineita, vaan keskityin olennaiseen, eli musiikintekoon. Haluan ottaa vaan rauhassa ja rakentaa mun seinää tiili kerrallaan.”

Saako mielestäsi Suomessa tarpeeksi helposti apua mielenterveysongelmiin?

”Ei ehkä enne saanut mut kyllä nykyään apua on koko ajan enemmän saatavilla, mikä on todella positiivista ja sitä mäkin yritän vielä lisää puskea tällä albumilla.”

Mitkä ovat tärkeimmät asiat mitä olet oppinut musiikkibisneksestä viime vuosina?

”Kaikki ei oo sitä miltä näyttää.”

Laitoit ennen albumiasi jakoon Taki (Freestyle) -kappaleen, jonka ympärille lanseerattiin somehaaste. Paljon haasteeseen tuli loppujen lopuksi osallistujia ja miten voittajaksi valitsemasi Adi Klementin erottui edukseen?

”Osallistujia oli varmaan 80-100 väliltä ja Adi Klementin erottui henkilökohtaisesti mulle kokonaisvaltasella omalla tyylillään ja juuri sillä etten oo kuullu täst jätkäst mitään. Se sai mut miettimään miten tälläsille jätkille ei anneta mahdollisuuksia.”

Otit äskettäin itsekin osaa hiukan toisenlaiseen haasteeseen osallistumalla Lukas Leonin VS. -sarjaan. Millainen kokemus se oli ja kenet haluaisit itse nähdä seuraavaksi samassa sarjassa?

”Lukaksen kaa oli tosi hauska vähä skabaa ja räbäillä, muutenkin rehellinen ja vitu hyvä jäbä. Tyylii joku iha randomi kenest kukaa ei tiiä ois iha hauska nähä siin tai sit joku iha huolel ulkona räpist.”

Kiinnitit ennen diiliäsi monien huomion YouTubeen lataamillasi remix-versioilla esimerkiksi Evelinan, Cledoksen ja Tipan kappaleista. Onko suunnitelmissa tehdä sellaisia vielä lisää joskus vai oliko niiden ajatuksena ainoastaan herättää levy-yhtiöiden huomio?

”Oon kelannut, että voisi jossain vaiheessa tehdä niitä lisää, jos vaan tulee joku biisi mistä innostun tarpeeksi. Pääsääntöisesti kuitenkin tällä hetkellä haluan keskittyä omaan musiikkiin ja puskea sitä eteenpäin.”

Levyltä on ilmeisesti tulossa vielä yksi musiikkivideo, pystytkö kertomaan siitä mitään?

”En osaa haluu sanoo siitä mitään vielä, se pitää vaan kattoo.”