Venaa, venaa ittes piloille: Jussi Valuutta

Jussi Valuutta Fintelligensin Renesanssi-albumin levyjulkkareissa Nosturissa.
Petri Kanerva / Piphoparkisto

Suomalaisen hiphopin historia tuntee joukon kuumeisesti odotettuja levyjä, joita ei lopulta syystä tai toisesta saatu julkaistua. Tässä sarjassa kaadetaan suolaa haavoihin ja nostetaan framille joka toinen torstai yksi niistä.

Rähinä Recordsin alkuperäisestä seitsemästä veljeksestä hämärin hahmo on kiistattomasti Jussi Valuutta, joka on veljeksistä ainoa ilman omaa levyä. 2000-luvun alussa Valuuttaa kuultiin useimmilla Rähinä-possen julkaisuilla, mutta Pommi-kokoelmien jälkeen porvoolaislähtöinen artisti katosi vuosikausiksi lähes kokonaan kartalta.

Valuutalta ei ole ikinä kuultu omaa soolomateriaalia, mutta ainakin Avaimen kanssa Rytmi-lehdelle antamassaan haastattelussa hän pohti ääneen oman levyn tekemistä. Numerossa 1/2002 julkaistussa jutussa Valuutta ennusti pitkäsoittonsa julkaisuajankohdaksi saman vuoden kesää tai syksyä. Haastatteluhetkellä hänen tavoitteenaan oli puskea ulos muutama sinkku ja ehkä videokin ennen kokonaista albumia.

Sen enempää suunnitteilla olleesta albumista ei oikein tiedetäkään paitsi se, että osa sen tuotannosta oli tarkoitus tulla Elastiselta. Kovatasoisena tuottajana tunnetulla pioneerilla onkin edelleen tallella biittejä, jotka on tehty nimenomaan Valuuttaa silmälläpitäen. Nälkä kuulla niillä Jussin värssyjä oli kova, kuten Elastisen uudenvuodenaattona 2001 nauhoitetuista räpeistä on mahdollista päätellä: ”Kaikki mikä hopist saadaan menee hoppiin / ja koko vuoden aion kuumottaa Valuuttaa koppiin”.

Elastinen, Jussi Valuutta, Brädi ja Toni Wirtanen Blockfesteillä kesällä 2014.

Julius Konttinen

Mouzen soolomateriaali olisi varmasti ollut monimuotoista, sillä artistilta luonnistui bailaamisesta, naisista ja polttelusta skrivaamisen ohella syvällisempikin yhteiskunnallinen pohdinta. Muun Rähinä-tuotannon joukossa Tummapaahto Sound Systemin toinen osapuoli olisi sekoittanut tehokkaasti pakkaa tuomalla mukanaan toisenlaista särmää ja uusia näkökulmia asioihin.

Miksi albumia ei sitten lopulta koskaan purkitettu? Viime vuonna julkaistu 7 Veljestä – 20 vuotta Rähinää -kirja antaa kysymykseen tyhjentävän vastauksen. Syitä on useita, kuten esimerkiksi arvoerot alakulttuurikeskeistä elämäntapaa vaalineen Valuutan sekä valtavirtaa kohti kulkeneiden Fintelligensin ja Kapasiteettiyksikön jäsenten kanssa. Tärkein henkilökohtainen syy oli ennen kaikkea julkisuuden kammoksuminen: ”Jo se, että puhun edes tämän verran tätä kirjaa varten, on mulle täysin poikkeuksellista”, Valuutta toteaa kirjassa.

Levyä ei siis kannata turhaan odotella, mutta joitakin yksittäisiä värssyjä saatetaan silti joskus kuulla muiden tuotoksilla. Huhujen mukaan Timo Pieni Huijaus saattaa tietää asiasta enemmänkin… Toistaiseksi tuorein fiitti löytyy kuitenkin yhä Elastisen Iso kuva -albumin raidalta Kaikki käy, jolla Valuutta osoitti että tatsi on edelleen tallella.

Tsekkaa myös juttusarjan edellinen osa Venaa, venaa ittes piloille: Tuomo & TK.