Flow Mo Crew edustaa isosti oman viikonloppunsa lisäksi Bomfunk MC’sin keikoilla – tulossa myös kirja

Flow Mo -jäsenistä Bomfunk MC'sin keikoilla nähdään Wartecs, Taya, Saki One ja Focus.
Vimugraphy

Flow Mo Anniversary -tapahtuma toimii kotimaisen breikkiskenen kesän kohokohtana.

Kun puheeksi tulee suomalainen breikkiskene, niin nimeä Flow Mo Crew on mahdotonta ohittaa. Huhtikuussa 2002 perustettu helsinkiläinen breikkijengi on kiistattomasti Suomen tunnetuin break-kulttuurin sanansaattaja, mitä tukee muun muassa kuusi lajin SM-voittoa.

Yhdeksänhenkinen ryhmä breikkasi Suomen maailmankartalle jo 2000-luvun alussa, ja sen tärkeimpiin saavutuksiin kuuluu vähintäänkin legendaarisen Rock Steady Crew Anniversaryn voitto vuonna 2006. Suomalaisilla on ollut laaja vaikutus katutanssijoiden tyyliin maailmanlaajuisesti, ja heitä on kutsuttu kilpailemaan, esiintymään, tuomaroimaan ja opettamaan eri puolille maailmaa.

Suomessa Flow Mo tunnetaan pitkäaikaisena hiphop-kulttuurin vaikuttajana, ja sen jäsenet ovat aktiivisia myös musiikintekijöinä, DJ:nä, kuvataiteilijoina ja tapahtumajärjestäjinä. Lisäksi pääkaupungissa toimii katutanssikeskus Saiffa, joka on Flow Mo Crew:n oma tanssikoulu.

Jussi ”Focus” Sirviö.

Break elää

Rap-musiikki on suositumpaa kuin koskaan ennen ja jopa siinä määrin, että siitä on muodostunut kuunnelluin genre koko maailmassa. Mutta millainen on samoilla kaduilla New Yorkin Bronxissa alkunsa saaneen breikkaamisen tila tällä hetkellä Suomessa ja maailmalla?

– Suomessa skene on pieni, mutta hyviä tanssijoita on paljon tällä hetkellä – Suomesta löytyy jopa oma b-girl -crew! Kun katson koko 20 vuoden aikajanaa taaksepäin, niin break on aina mennyt aalloissa. Välillä on vähemmän tanssijoita, mutta sitten taas enemmän, sillä breikki tulee aina takaisin muotiin, ryhmän perustajajäseniin kuuluva b-girl Taya sanoo.

Breikin aloittaminen on nuorille huomattavasti helpompaa kuin Flow Mo Crew:n perustajien sukupolvelle. Kun ennen liikkeitä treenattiin kaverilta toiselle kopioiduilta VHS-nauhoilta uudelleen ja uudelleen kelaamalla, niin nykyään materiaalia saa kuka tahansa käsiinsä YouTubesta. Tietoa on muutenkin tarjolla paljon enemmän kuin aiemmin, puhumattakaan opetuksesta.

Ensimmäisenä USA:n ulkopuolisena breikkarina katutanssin ”Oscar-palkinnon” Spy Awardin saaneen Tayan mielestä breikkiskenellä menee maailmallakin hienosti. Kilpailuja järjestetään maailmanlaajuisesti koko ajan, ja samaan tahtiin lajin pariin saadaan myös uutta verta. Samanaikaisesti pidempäänkin lattioita kuluttaneet nimet jatkavat edelleen tanssimista.

Taija ”Taya” Hinkkanen.

Ympyrä sulkeutuu

Tänä kesänä Flow Mo:n jäsenet ottavat haltuun myös festarilavat, sillä Focus, Saki One, Wartecs ja Taya ovat mukana Bomfunk MC’sin paluukeikoilla. Wartecs ja Taya olivat aikoinaan osa Hypnoticin johtamaa Savage Feet – breikkijengiä, joka pääsi kiertämään ulkomaitakin Bomfunk MC’sin kanssa jo vuosituhannen taitteessa.

– Oli hienoa tavata jengiä noin 15 vuoden jälkeen ja nyt tehdä yhteinen kiertue, Taya kertoo.

Breikkaamista ei normaalisti enää näe hiphop-tapahtumissa, jotka eivät ole ensisijaisesti breikkareille suunnattuja. Bomfunk MC’s on kuitenkin alusta asti kunnioittanut keulahahmonsa Raymond Ebanksin hiphop-juuria, ja siksi breikkaamista nähdään lähes aina kokoonpanon keikoilla.

– Raymondille ja tiimille huima arvostus tästä! Vanhan koulun miehenä Raymond arvostaa kulttuurillista tekemistä ja haluaa tuoda sitä esille nostamalla breikkarit lavalle osaksi esiintyjäkaartia, eikä siis vain taustatanssijoina. Tämähän on myös meistä toki vain oikein, Focus toteaa.

Bomfunk MC’sillä oli tärkeä osa breikkaamisen profiilin nostamisessa 1990-luvun hiljaisen kauden jälkeen. Uusille keikoille onkin suuntaamassa yksi Flow Mo -jäsen, jolle nimenomaan Bomfunkin videot antoivat kipinän lajiin.

– Skidinä suuri haave oli että olis yhtä hyvä ja pääsisi samanlaisille keikoille kuin Savage Feet -ryhmän breikkarit. Oon toki ollut näiden samojen tyyppien kanssa jo vuosia samassa ryhmässä ja tehnyt isoja juttuja ulkomaita myöten, mutta nyt jotenkin ympyrä sulkeutuu. Oon tasan 20 vuotta myöhemmin breikkaamassa niiden tyyppien ja sen bändin kanssa jotka inspiroivat mua aloittamaan breikkauksen, Saki One kertaa.

Mikko ”Wartecs” Björk.

Kulttuurin taltiointia

Festarikeikkoihin valmistautumisen ohella Flow Mo Crew:n jäsenillä on ollut viime aikoina tulilla toinenkin iso projekti, joka saattaa parhaassa tapauksessa toimia inspiraationa uudelle sukupolvelle breikkareita. Tekeillä on nimittäin kirja kotimaisen katutanssin uranuurtajaryhmästä seuraajana Hatsolon parin vuoden takaiselle Elämä breikkarin silmin -elämäkerralle.

Projektin takana on bboy-taustainen, 1990-loppupuolella treenaamisen aloittanut toimittaja Juha Korhonen, joka oli jo pitkään pohtinut oman kirjan kirjoittamista.

– Monia eri aiheita pyöriteltyäni hoksasin, että Flow Mo on riittävän selkeästi rajattu aihe kirjaksi, mutta sen kautta voi kertoa myös melko kattavasti suomalaisen breikin ja hiphopin historiasta. Ryhmässä yhdistyy niin suomalaisen hiphopin toisen aallon nousu, ja sitä pystyy tarkastelemaan sekä pääkaupunkiseudun että Keski-Suomen vinkkelistä. Ryhmään on tullut jäseniä myös hyvin eri taustoista ja muista suomalaisista ryhmistä, joten kirja Flow Mo:sta on varsin kattava kuvaus koko Suomen breikkiskenestä.

Toistaiseksi kirjalle ei ole tiedossa julkaisuajankohtaa, mutta Korhosen mukaan julkaisu on mahdollinen vielä tämän vuoden aikana.

– Todennäköisesti kirja julkaistaan omakustanteena, ellei joku kustantaja satu vielä aiheesta viime metreillä innostumaan. Mielenkiintoisia tarinoita on luvassa, joista ei ole tähän saakka hirmuisesti kirjoiteltu.

Sakari ”Saki One” Nisula.

Breikkiskenen kesän kohokohta

Tänä viikonloppuna luodaan uusia tarinoita, kun ryhmän jokavuotinen Flow Mo Anniversary -tapahtuma järjestetään jo kahdeksatta kertaa. Flow Mo:n 17-vuotisbileissä on mahdollisuus todistaa bboy- ja b-girl -toimintaa alansa huipuilta.

Tapahtumaviikonloppu alkaa tänään perjantaina Merikerhon Warm Up -bileistä, joihin on vapaa pääsy. Pääpäivänä lauantaina venuena toimii Kaiku, ja ohjelmassa on muun muassa Wartecsin kehittämän No Holdin’ Back -battlekonseptin finaalit. Iltaa jatketaan Beergerin alakerrassa, jonne pääsee myös ilmaiseksi. Sunnuntaina Suvilahdessa on tiedossa peinttausta ja grillausta, ja viikonlopun päättää yhdysvaltalaisen Whackon top rock -workshop katutanssikeskus Saiffan tiloissa.

– Tulossa on meidän crewin ystäviä ympäri maailmaa aina jenkeistä ja Koreasta saakka. Paikan päälle kannattaa ehdottomasti tulla, sillä kisojen taso on tänä vuonna kova. DJ-lineup on mieletön ja meikäläinen on mikissä, siitä ei bileet enää parane, Wartecs haippaa.

Flow Mo Crew 17th Anniversary järjestetään 24.-26. toukokuuta. Lisätietoa tapahtumasta täältä.