Tyhmää menoa ja herkkiä sanoituksia – Mouhous julkaisi monipuolisen toisen albuminsa

Vihtori Valkama

Suuria fiiliksiä ja henkistä kasvua sisältävällä albumilla vierailee kolme artistia.

Alun perin Jyväskylästä ponnistava Valentinin, Monakon ja Van Hegenin muodostama Mouhous julkaisi tänään toisen albuminsa Masennust massii.

Yhteensä kahdestatoista kappaleesta muodostuva projekti sisältää myös  pitkin vuotta tiputettuja singlejä, joista viimeisin on humoristiset sanoitukset omaava biisi Tyhmä. Albumilla vierailee yhtyeen ystävät TIPPA sekä costee ja Heviteemu, joka toimi myös albumin vastaavana tuottajana.

Monipuolinen, tunnetasolla hyvinkin laidasta laitaan kulkeva kokonaisuus on ollut kolmikolle alamäkien ja ylämäkien täyteistä aikaa.

– Kasvu alkaa siitä mihin mukavuusalue loppuu. Albumilla ollaan tekstillisesti hyvin avoimia, mikä on vähän pelottavaa. Avataan tunnetiloja ja ajatuksia, joita ei olla tuttaville aikaisemmin välttämättä edes kerrottu ja nyt annetaan tässä itsestämme aika iso pala kuuntelijoille.

Useaa genreä soundillisesti omaava albumi antaa Mouhoukselle tuttuun tapaan myös tyylillisesti jokaiselle jotakin.

– Tässäkin on tää perus Mouhous-resepti, tykätään kokeilla erilaisia kategorioita ja halutaan yhä Emmasta pysti jokaisesta kategoriasta, he naurahtavat.

Valentin pohtii albumin monimuotoisuuden lisäävän myös mahdollisuutta kuuntelijoille samaistua kokonaisuuteen usealla tavalla eri kuuntelukerroilla.

– Tässä on se rikkaus että monipuolisuuden takia eri biiseistä voi eri elämäntilanteissa löytää sitä samaistumispintaa, joka tekee tästä toivottavasti myös todella pitkäikäisen albumin.

Tyhmää menoa ja herkkiä sanoituksia

Albumin biisi Tyhmä omaa humoristiset sanoitukset, ja kappaleen nimi on myös tatuoituna Valentinin jalkaan Monakon toimesta.

– Tota biisii tyhmemmäks ei mee meno tällä albumilla! Se on aika ääripää.

Projektin viimeinen biisi Toinen jalka haudas, jossa on mukana Heviteemu  omaa Valentinin osalta omalle läheiselle omistetun versen.

– Kirjoitin sen mun äidille. Se on yks mun lempibiiseistä tällä hetkellä albumilta, vaikka se vähän vaihtuukin joka päivä.

Monakon ja Van Hegenin suosikkikappaleet ovat tällä hetkellä ennen kokonaisuutta julkaistut Tyhmä sekä Karma.

– Oon lämmenny Tyhmälle tässä koko ajan enemmän ja enemmän, Van Hegen toteaa.

Monakon suosikkibiisi Karma on artistin mielestä yhtyeen parhaimpia julkaisuja tähän mennessä.

– Siin on vedetty jotenki soundeja monesta kategoriasta tosi hyvin. Meillä on kaikilla sairaan hyvät verset, kertsi on hyvä ja koko se boogi on meidän tuotannosta tyylii mun suosikki. En oo myöskään kuunnellu tätä johonki vuoteen ku oon luukuttanu noita nyt julkastuja biisejä, hän pohtii.

Albumissa on yllättävä elementti mukana, sillä kaksi kappaleista eivät ole suoratoistopalveluissa edes mukana. Nimikkobiisi Masennust ja Massii, sekä kappaleesta Karma tehty akustinen versio löytyvät pelkästään vinyylilevyltä, jota myydään Levykauppa Äxässä. Hauskimpiin muistoihin projektin luomisesta kuuluu muun muassa mökillä tehdyt äänitykset.

– Siinä oli jotenkin tosi sellanen fiilis että ei tekis töitä, olisi kiva tehä enemmänkin musaa mökkeillen. Sit hauskoja muistoja on kanssa kuumana kesäpäivänä costeen äänitykset pelkissä boksereissa studiolla sekä se, että Van Hegen äänitti samalle biisille kanssa ad libit iPhonella jälkikäteen, kun ei päässyt äänittää niitä studiolle.

Itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on

Kokonaisuudella yhtye haluaa samaistuttavien biisien ohessa välittää myös ajatuksen, että jokainen on hyvä sellaisena kuin on.

– Levyn nimikkobiisi ja levyn nimikin kertoo jo tavallaan et annetaan tässä se hyvä ja huono puoli. Ollaan niin suuria tunteita omaavia tyyppejä, että tulee tosi vahvasti ilot ja surut niin tässä sanotaan just kanssa sitä että on ok olla just sellanen kun oot.

Vilkkaan ja isoja keikkalavoja omanneen kesän kokenut kokoonpano lähtee kiertueelle jälleen ensi viikolla. Kesää artistit muistelevat seuraavasti.

– Meillä oli kunnon iso tiimi matkassa ja iso keikka auto, millä mentiin koko jengi. Siinä tuli sellanen joukkue fiilis ja oli kiva ku messissä oli myös uusia ihmisiä, ei tullu niin helposti sellasia bändin sisäsiä kärhämiä myöskään. On jo ikävä päästä takaisin lavoille.

Monako jatkaa lausetta heti perään naurahtaen.

– Joo ei me nähä enää toisiamme ellei joku maksa siitä.

Kiertueen suurin hetki on torstaina 10. marraskuuta Helsingin Jäähallilla pidettävät levyjulkkarit, jossa kolmikko vetää pisimmän keikkansa tähän mennnessä. Julkkarit ovat osa Vielki Hengis -tapahtumaa, jossa esiintyvät samalla myös costee sekä TIPPA, Heviteemu ja Xmies.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.