Turkulainen ÄSPEE laulaa s:sun kanssa eron jälkeisistä fiiliksistä

Taiteilija suunnittelee alkaneelle vuodelle isompaa projektia.

Ystävälliset kasvot sekä musiikillisesti eri genreihin muovautuva 20-vuotias ÄSPEE, oikealta nimeltään Santeri Pirttisalo innostui räppäämisestä ensimmäisen kerran teini-iässä. Artistinimi on yksinkertaisesti etu- sekä sukunimen ensimmäiset kirjaimet toisiinsa yhdistettynä.

– Tavallaan siis kun sanot ääneen s-kirjaimen nii se sillai venyy ja kuulostaa, niinku siin ois ä-kirjain edessä. P-kirjain ääneen sanottuna tuo sit tavallaan puolestaan noi e-kirjaimet, hän selittää naurahtaen.

Pirttisalo teki ensimmäisen kappaleensa 9-luokalla.

– Räppi kuulosti mun mielest 15 -vuotiaana jotenkin super siistiltä nii sit halusin alkaa tekee sitä itekkin. Alotin aikalailla nollista mitään tietämättä. Sit pian mun ystävä/tuottaja GoldMaYn alko tekee biittejä ja ollaankin tehty siit lähtien mun kaikki biisit yhdessä. Osallistuin demokilpailuun vuonna 2018 jota järkkäs KRNIN sekä paikallislehti. Mun musasta tykättiin ja palkintona sain biisin levytyksen ja mahdollisuuden esiintyä Vaasan Taiteiden yössä, joka oli ihan mielettömän upee kokemus. Sit tosiaan kun pääs äänittämään ton yhen biisin studiolla, niin siellä sessaroidessa kävi ilmi, että Sebastian oli pläänännu duunaa munkaa enemmänkin musaa ja sainasin sit KRNIN artistiks.

Armeijan myötä ÄSPEE päätyi kuitenkin työskentelemään jälleen indienä.

– Koin, että tälleen intissä on ollut kiva ettei musiikin kanssa oo tavallaan ulkoisia paineita vaan voin tehdä sitä omalla tahdillani. Tuntuu, että tää on avannu ovii uudella tavalla ja ollut omalla tavallaan kans virkistävää, hän pohtii mietteliäänä.

Nyt räppäri odottaa innoissaan, että pääsee tänä vuonna ottamaan uusia askelia uransa kanssa.

– Intissä musiikin tekeminen jäi hieman vähemmälle kuin olisin halunnut ja siellä oleminen vei ajan ja energian tossa arjessa. Oon kuitenkin tosi onnellinen, et ehdin silti julkasta kolme kappaletta.

ÄSPEE suunnittelee valjastavansa arjessa vapautuneen ajan musiikin tekoon. Tämän lisäksi artistin haaveisiin kuuluu sama asia, joka on monen muunkin toivelistalla.

– Olis upeeta, jos tää maailman tilanne tästä paranis ja pääsis keikkailee.  Mut nyt kun on aikaa ja tää tilanne on mikä on, niin haluun keskittyy toteuttaa jonkun vähän isomman projektin mun musankaa. En oo vielä varma, että onks tää projekti EP vai albumi, mut haluisin jommankumman kyl täs toteuttaa!

Uusin kappale fuck u, jossa feattaa nouseva artisti s:su,lauletaan erosta. Kappaleella halutaan välittää kuuntelijoille voimaantunut tunne sekä itsevarma fiilis itsestä ja omasta pärjäämisestä.

– Tää voi kuulostaa kliseiseltä, mut koen et aihe on oikeastaan aina ajankohtainen ja mua inspiroi yleisestikkin musan teossa kaikenlaiset ihmissuhteet. Etenkin romanttiset suhteet on aina sellaisia, ettei niistä lopu mun mielestä ikinä aiheet. Pohdin usein just erilaisii ihmissuhteita ja jotenkin vaan ne on mun mielestä tosi mielenkiintosia, artisti kertoo.

Puhelimessa rennon ja rauhallisen energian välittävä räppäri haaveilee myös tulevaisuudessa pääsevänsä esiintymään Ruisrockissa.

– Tää olis mun mielestä joku päivä siistiä koska oon ite turkulainen. Mun mielestä asioiden pitää kuitenkin antaa mennä omalla painollaan ja isompana  tavoitteena olis että voisin tulevaisuudessa työllistää itseni kokonaan musiikkialalla. Oman musan lisäksi haluaisin kirjoittaa ja tuottaa muille biisejä. Oon kova tekemään töitä sekä todella avoin erilaisille jutuille, jonka vuoksi uskon että tää on ihan mahdollinen juttu toteutumaan tulevaisuudessa.

Pelottomasti kohti haasteita

ÄSPEE toteaa, että vaikka tulevaisuudesta oman musiikin kanssa ei ole vielä täysin selkeää kuvaa, niin se tulee muodostumaan työskentelyn yhteydessä. Artisti neuvookin myös muita kohtaamaan haaveensa ja tavoitteensa sukeltamalla omaa juttua kohti sitä sen suuremmin pelkäämättä tai analysoimatta.

– Jos oot jonkun päätöksen kanssa vähän kiikun kaakun niin tee se! Koen, että avoimesti tilanteisiin meneminen on melkeinpä aina palkitsevaa ja vähintään siinä sitten oppii, että joku juttu ei sovi itselleen.

Artistin aiempiin kappaleisiin kuuluu muun muassa 3:05 joka on kerännyt yhteensä 70 770 kuuntelukertaa. Uuden kappaleen musiikkivideon voit katsoa alta.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.