Tulokkaan singlellä on sama biitti kuin Asan ja Elastisen tuoreella yhteistyökappaleella – mutta miksi?

Tiina Rantanen

Biitistä vastaa DJ Polarsoul.

Suomalaisen hiphopin uudehkoihin nimiin laskettava PurppuraSusi on julkaissut uutta materiaalia. Helsinkiläisartistin tuore single on nimeltään Yhteys, ja sen on tuottanut DJ Polarsoul.

Melodia on artistin mukaan saanut vaikutteita Lil Uzi Vertin viimekesäisestä Weekend Festival -keikasta, joka järjestettiin samoihin aikoihin kuin biisi oli tekeillä. Lyriikat taas ovat sekoitus PurppuraSuden henkilökohtaisia kokemuksia sekä mielikuvitusta.

Poikkeuksellista julkaisussa on ennen kaikkea se, että biitti on käytännössä sama kuin yhdellä Asan ja DJ Polarsoulin äskettäin julkaistun Uuden aallon lauluja -albumin raidoista. Lähes identtinen tausta on kappaleessa Reilu, joka toi Asan ja Elastisen samalle raidalle yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Singlenä Reilu julkaistiin maaliskuussa. Kappaleen kuuntelu vertailumielessä onnistuu alta.

Mutta miksi molemmissa julkaisuissa on sama DJ Polarsoulin pohja, kun kyse ei ole mistään mixtapelle tarkoitetusta freestylestä tai muusta vastaavasta? Päästetään PurppuraSusi avaamaan tapausta.

– Kuulin tän biitin viime syksynä Pollen Suokin studiolla ja tykästyin siihen heti. Polle heitti mulle linkin ja tyylii samana päivänä tein demon. Molemmat fiilas demoa sen verran et olin ajatellu et tää biitti tulee excluna mulle, vaikka puhetta oli että saattaa mennä toiselle artistille, PurppuraSusi kertaa.

Hiukan myöhemmin artisti sai kuitenkin yllättyä, kun hänen käyttämällä pohjalla kuultiinkin kahta Rähinän seitsemästä veljeksestä. Reilu-singlestä huolimatta Polarsoul kannatti silti toisenkin version julkaisua, mistä PurppuraSuden oli helppoa olla samaa mieltä.

Tilanne on erikoinen, sillä tuottajat eivät normaalisti anna samaa biittiä eri artistien virallisille julkaisuille. Kaksi erilaista kappaletta samalle biitille on kaikesta huolimatta PurppuraSuden mielestä konseptina kiinnostava.

– Oli hauska kuulla kahen suomirap-legendan versio biisistä, joka on tuntunu omalta tosi pitkään. Kertoo myös siitä miten erilailla biisin tekemistä tai biittiä voi lähestyä, PurppuraSusi toteaa.

Yhteys enteilee omakustanneartistin seuraavaa kokonaisuutta, joka kulkee työnimellä Astraali oppipoika. Mixtapen on tarkoitus tulla ulos elokuussa, ja siltä on jo aiemmin julkaistu singlelohkaisu Palmuenkeli videon kanssa.