”Oli liikaa kovia biittejä mistä valita” – Joniveljen ja Rekamin toisesta EP:stä kasvoi kokonainen albumi

Samuli Raappana

Kaksikon työnjako on vaihtunut Harjun takana -EP:n jatko-osalla.

Jyväskyläläislähtöiset Joniveli ja Rekami tekivät muutama vuosi taaksepäin yhteisen Harjun takana -EP:n, jolle on lupailtu jatkoa jo jonkin aikaa. Nyt EP:stä kokonaiseksi pitkäsoitoksi kasvanut projekti on kasassa ja sen ensimmäinen singlelohkaisu ulkona.

Vain rajoitetun ajan -kappale toimii muistutuksena siitä, että kaikki ovat täällä ainoastaan kääntymässä useammassakin mielessä. Sama pätee kappaleella äänessä olevaan Joniveljeen, joka on viime vuodet keskittynyt lähinnä englanninkieliseen musiikkiin ja vokalistina laulamiseen räppien sylkemisen sijaan.

– Tämä oli vika biisi jonka levylle kirjoitin ja äänitin. Lähti itse asiassa hyvinkin kronologisesti eli tuo biisissä ekaksi kuultava ”mitä vaihtoehtoja sulle jää, kun nää läpät takertuukin sun pään sisään” oli ensimmäisiä lauseita joita tämä biitti laittoi sanomaan. Loput tuli täysin intuition varassa ilman sen tarkempaa suunnitelmaa konseptista, Joniveli kertoo Klangille.

Kappaleen tuottaneen LX-Beatsin eli Rekamin mukaan kaksikko päätti uudesta yhteistyöprojektista melkein heti Harjun takana -EP:n julkaisun jälkeen. Edellisessä yhteislevyllä Rekami oli äänessä ja Joniveli tuottajana, ja jatko-osalla kuvio oli tarkoitus toistaa kääntämällä kaava toisinpäin.

– Lähdettiin alun perin tekemään uutta EP:tä päinvastaisella työnjaolla, mutta mä kusin suunnitelman. Tulikin albumi. Oli liikaa kovia biittejä mistä valita, Joniveli kertaa.

Levystä ei kuitenkaan puhuta Joniveljen kolmantena soololevynä – tai neljäntenä, jos julkaisematta jäänyt Maa jaloissa -pitkäsoitto lasketaan mukaan – vaikka periaatteessa sitä olisi mahdollista sellaisenakin pitää. Mutta mikä sen sitten erottaa aiemmista sooloista?

– Mä miellän, ainakin toistaiseksi, soololevyt pääosin mun itse tuottamiksi. Ihan vaan koska pystyn tekemään niin. Silloin pystyy myös sanomaan levyä omaksi ja todella tarkoittaa sitä. Sanoitusten puolesta tuskin eroaisi soololevystä, Joniveli toteaa.

Vaikka kaksikolla onkin albumilla selkeät vastuualueet, ei Rekamin tehtäväksi ole silti jäänyt ainoastaan tuottajan osa. Helsinkiläistynyt kortepohjalainen pääsee itsekin ääneen yhdellä kappaleista.

– Myös Paleface on siinä mukana, Rekami paljastaa.

Muita vierailijoita albumilla ovat Aina sekä Tommishock, joka vastaa oman fiittinsä lisäksi koko paketin masteroinnista. Tiedossa on vielä pari singleä, ja itse levyn pitäisi tulla ulos elo-syyskuun paikkeilla Monsp Recordsin kautta.

Tuoreen singlen lisäksi huomiota herättää sen yhteydessä jaettu promokuva, jossa molemmat ovat päättäneet kanavoida joko Slim Shadyä tai hiukan perinteisempiä muumioita. Hetkinen, ei kai Jyväskylän monnit ihan niin vanhaa koulukuntaa edusta?

– Tuo promokuva jatkaa Harjun takana -EP:n linjaa siinä, että naamamme eivät näy. Voi olla, että riisutaan maskit vielä myöhemmin, saa nähdä. Me tullaan molemmat maailmasta, missä mielikuvitukselle jätettiin enemmän sijaa. Sitä sai itse täyttää tarinassa ne aukot jotka artisti jätti kertomatta. Tuon promokuvan maailma itsessään avautuu todennäköisesti hiemat paremmin kunhan paljastetaan albumin nimi ja kansi, Joniveli avaa.

Molemmat artisteista lukeutuvat Suomen kovatasoisimpiin hiphop-tuottajiin, jotka kaikkien muidenkin tapaan joutuvat tällä hetkellä elämään normaalista poikkeavaa arkea koronan takia. Onkin siis pakko kysyä: olisiko kaksikkoa mahdollista nähdä ottamassa mittaa toisistaan livestriimatussa soundclashissa?

– Mä katoin sen DJ Premier vs. RZA -battlen. RZA vei jos pitäis valita. Kaikki kunnia DJ Premierille ja sen katalogille, mutta RZA:n monipuolisuus sai Primon näyttämään vähän yhden tempun ponilta. Vaikkakin se temppu on hänen täysin omansa. Battle oli läppiensä puolesta kyllä ihan mielenkiintoinen, mut tekniset resurssit ei olleet ihan vielä siellä mitä itse vaatisin. Jos battlataan musasta, niin se musa pitää kuulla kunnolla, Joniveli pohtii.

– Siinäpä oikeestaan mun vaatimukset battlen suhteen. Let me know!

Battlessa on mahdollisuus kuumottaa vastustajaa ennenjulkaisemattomalla materiaalilla. Löytyisikö Silver Club -studion uumenista paljonkin julkaisematonta hiittiä?

– Matskua on. Laskin just yks päivä kahden käden sormilla albumit, jotka teen vielä valmiiksi. Yksittäisiä biittejä tai biisiaihioita on myös vaikka millä mitalla. Toki myös paljon sellaista, joka ei ole kestänyt aikaa, Joniveli jatkaa.

Joniveli olisi siis laatukriteerien täyttyessä valmis soundclashiin. Rekami sen sijaan ei ole kovin innostunut ajatuksesta.

– En tykkää keikoista, enkä oo oikeestaan koskaan kattonut mitään livestriimejä, joten en ainakaan tossa formaatissa sellaista haluaisi tehdä. Itellä ei riitä myöskään mitenkään katalogi haastamaan Jonia tuossa niin parempi olla toteuttamatta. Monsp-livestriimiä harkitsin hetken aikaa, mutta ei se tuntunut omalta jutulta ja en usko, että kukaan olisi viihtynyt meikää kattoessa, Rekami päättää.