Supernörtit on astetta spessumpi musiikkipiireissä muodostunut superkokoonpano

Supernörtit eli Xmies, Mikko Varjamo ja Valentin.
Samuli Vienola

Mikko Varjamoa, Xmiestä ja Valentinia yhdistää muukin kuin musiikki.

Mitä tapahtuu kun pysäyttämätön voima kohtaa liikkumattoman kohteen? Siihen emme osaa vastata, mutta sen sijaan tiedämme mitä seuraa kun Mikko Varjamo, Xmies ja Valentin laitetaan samaan tilaan.

Kaikki kolme tunnetaan musiikki-alan vaikuttajina: ohjelmatoimisto Högiä aiemmin luotsannut Varjamo toimii keikkamyyjänä Live Nationilla, tuottaja-DJ Xmies kuuluu Lyömättömät-kokoonpanoon ja Valentin on osa Mouhous-yhtyettä. Toisin kuin voisi luulla, eivät he silti normaalisti ala ensimmäiseksi keskustelemaan musiikista.

Kolmikon tyypillisimmistä puheenaiheista on mahdollista päätellä jotain jo heidän yhteisestä WhatsApp-keskusteluryhmästään, jonka nimeksi on annettu SUPERNÖRTIT. Mutta mikä heistä tekee sellaisia?

– Hahah loistava kysymys! Supernörtin tunnistaa varmaanki siitä että paljaassa päivänvalossa uskaltaa puhua tosissaan esimerkiksi Marvelin 616- ja Ultimates-universumien eroista, tai väitellä sarjakuvakirjoittajien eri meriiteistä. Toisin sanoen meidän nörttiydessä ei ole mitään häpyä, Xmies avaa.

Kysymys saa Varjamon mietteliääksi. Yli kymmenen artistin agentti kertoo lopulta havahtuneensa vastausta pohtiessaan siihen, että hänet tekee nörtiksi vielä useampi asia kuin hän oli ajatellutkaan.

– Ei vain sarjikset, sci-fi ja fantasia, vaan viihdyn myös pääosin perheen kanssa ja yksin, innostun harrastuksista aina aivan sata lasissa ja lässytän kaikille eläimille. Saatan vetäytyä hotelliin muutaman kerran vuodessa viikonlopuksi lukemaan kylpyammeeseen sarjakuvia. Saatan soittaa pyörälenkiltä kaksi tuntia muille nörttikavereille ja jauhaa jostain aikajanan haarautumisesta. Supernörtti siksi että supersankarit on super!

Trion nuorin, Valentin, sanoo koukuttuneensa elokuvien ja sarjakuvien maailmaan heti lapsuudessaan. Hänen mielestään niissä on paljon samaa kuin musiikissa: kun jokin nappaa, niin se nappaa kunnolla ja on pakko imeä kaikki mahdollinen tieto aiheesta.

– Supernörtiks tekee just se intohimo ja tiedonjano, kun rakastut johonkin tarinaan tai hahmoon ja sun on pakko saada tietää siitä kaikki. Oleellista on kans olla ylpeä nörttiydestään!

Supernörtit koolle

Varjamo, Xmies ja Valentin löysivät toisensa musiikkikuvioiden kautta. Varjamo toimii sekä Lyömättömien että Mouhouksen keikkamyyjänä, ja aiemmin hänellä oli edustuksessaan myös Super Duvena aikoinaan tunnetun Valentinin aiempi yhtye Korstoraatio.

– Keikkamyynnin kautta oon tutustunut molempiin. En tiennyt kummankaan sarjisnörtteilyä ennalta, tosin Junnun taiteilijanimien ”Xmies” ja ”X23” myötä ei tarvinnut olla Hank Pym että osasin arvailla näin, Varjamo toteaa.

Xmiehen taiteilijanimet ovat olleet jo pitkään suoraan sarjakuvaviitteisiä. Uusissa kohtaamisissa keskustelut kääntyvätkin ennemmin tai myöhemmin väistämättä sarjakuviin jos toinen osapuoli tunnistaa viittaukset.

– Oon ainaki itse huomannut että nimenomaan mun nimi ”Xmies” on kirvoittanut monen tuntemattoman artistin lähestymään ja kertomaan omasta sarjakuva-rakkaudestaan. Kai se tekee sen helpoksi, Xmies pohtii.

Varjamosta fanitus ilmenee sanaakaan sanomatta vaikka saunassa, samoin Valentinista. Valentin muistaakin ensimmäisessä Korstoraation ja Högin välisessä palaverissa kiinnittäneensä huomiota ennen kaikkea Varjamon tatuoituihin kämmenselkiin.

– Junnuun tutustuin sit paremmin Mikon ja nörttiryhmän kautta mut tienny jäbän aina. Ollu itelle aina hienoo löytää kavereita jotka jaksaa kuunnella mun vöyhötystä näist, Valentin sanoo.

Lisäksi Varjamo ja Xmies ovat jo vuodesta 2014 asti katsoneet kuukausittain vähintään pari aihepiirin leffaa valkokankaalta. Kaksikon someseuraajille aihetunnisteen #marvelbros välttäminen on ollut käytännössä mahdotonta, ja viime vuosina leffailtojen lineup on alkanut useiden supersankaritiimien tavoin muuttaa muotoaan.

– Jos kysytään että miten esittelen MarvelBros-jengin, niin meitä on semmonen alati muuttuva ja kasvava ryhmä ystäviä keiden kanssa käydään katsomassa ja fiilistelemässä uusia supersankarituotoksia. Tällä jengillä kyllä katsotaan jonkin verran muutakin mutta kyllä se oikeastaan aina on vähintäänkin scifiä tai fantasiaa, Xmies selittää.

Pako normaalista elämästä

Maailma on muuttunut paljon niistä ajoista kun useimmat pitivät kolmikon kiinnostusten kohteita pelkästään pikkupoikien lapsellisina harrastuksina. Sitä mikä esimerkiksi supersankareissa vetää puoleensa aikuisiälläkin on kuitenkin vaikea selittää.

– Kai ne tarinat ja universumit on joku pakopaikka mis kaikki on mahollista, vaikka niit arkisiakin ongelmia pystyy peilaamaan. Se toimii kaikes kulttuuris ja taitees oikeestaan, Valentin sanoo.

Sarjakuvien lukeminen jää monilla lapsuuteen, mutta kolmikolle niiden kuluttaminen on normaalia toimintaa. Syy siihen on Xmiehen mukaan selvä.

– Sarjiksissa se kaikkein siistein juttu on se, että se jo mediumina itsessään mahdollistaa täysin vertaansa vailla olevan ja monipuolisimman tarinankerronnan.

Xmiehen puheissa on vahva pointti: elokuvissa ja tv-sarjoissa tuotantokulut tulevat aina väistämättä vastaan siinä mitä katsojalle voidaan esittää, mutta sarjakuvissa samanlaisia rajoja ei ole. Piirtäminen on aina yhtä edullista ja erona kirjoihin yhdellä kuvalla voidaan kertoa enemmän kuin tuhannella sanalla.

– Tätä myötä sarjakuvista löytyy niin laajalla skaalalla mielenkiintoista tarinaa, ettei ole ihme että iso osa niistä siisteimmistä elokuvistakin on saanut alkunsa sarjakuvana.

Lisäksi valikoimaa on ihan laidasta laitaan ja vaikka kolmikolla onkin paljon yhteisiä suosikkeja, niin jokaisen yksilölliseen makuun löytyy erikoisempaakin tarjontaa. Esimerkiksi Varjamoon iskee toisen maailmansodan sota- ja vakoojatarinat, kun taas Valentin saa enemmän irti kosmisista yhteenotoista.

– Ollaan eri-ikäsiä, kasvettu eri aikaan ja eri juttuihin ja siks just täydennetään toisiamme hyvin, Valentin lisää.

Loputon määrä mahdollisuuksia

MarvelBros-nimi ei jätä kysymyksiä siitä miten ryhmä vastaa sarjakuvanörttien ikuisuuskiistaan Marvelin ja DC:n välisestä paremmuudesta. Perustelutkin valinnalle saadaan nopeammin kuin Mjölnirillä kestää palautua heiton jälkeen ukkosenjumalan käteen.

– DC:ssä aika lailla lähtökohtaisesti se itse supersankari ja sen voimat on se tarinan pääpointti. Marvelissa taas hahmoissa useimmiten keskitytään siihen tyyppiin puvun sisällä ja sen sielunelämään sekä henkilökohtaisen elämän ongelmiin, Xmies tiivistää.

Toisin sanoen Marvel on tuntunut helpommin lähestyttävältä ihmisläheisillä tarinoillaan, joissa on käsitelty myös yhteiskunnallisia asioita ja jotka ovat opettaneet esimerkiksi suvaitsevaisuutta. Lisäksi kolmikon mielestä Marvelin sarjakuvauniversumi on onnistuttu siirtämään käsittämättömän hyvin valkokankaalle.

– Nää nykypäivän elokuvat ja tää maailma on kyl jotain mitä en ikinä osannu oottaa näkeväni, Valentin tunnustaa.

Marvel-diggareille onkin edessä upeat ajat uusien leffojen ja sarjojen suhteen. Niin Eternals, Venom: Let There Be Carnage kuin Disney+:n Hawkeye-sarja kiinnostavat kolmikkoa, mutta silti yksi tulevista uutuuksista on ihan omalla viivallaan.

Spider-Man: No Way Home tietysti tuo viimeinkin tullessaan multiverse-aspektin mukaan MCU:hun, mikä on sarjiksissa ollut jo vuosikymmenet perussettiä. Varsinkin viimeisen 10 vuoden aikana se on ollut kuitenkin käytännössä koko Marvel-sarjakuvan selkäranka, niin sitä vaan päässä poksuu kun miettii kaikkia edessä olevia mahdollisuuksia!, Xmies intoilee.

Tulevaisuudessa kolmikolla on syytä intoilla Marvelista ja muista vastaavista aiheista enemmänkin julkisesti, mutta sen enempää Supernörtit eivät spoilaa suunnitelmiaan. Pieni tiisaus tulevasta lienee silti paikallaan Marvel-pätkien lopputekstien jälkeisten kohtausten tapaan?

– Tulette kuulemaan meitä kolmestaan tulevaisuudessa. Onko se Olympiastadionin lavalla, Multiversumin aalloilla, vai missä, se selvitköön myöhemmin, toteavat miehet kuin yhdestä suusta.