Suomiräpistä julkaistaan syksyllä uusi indiedokkari – haastattelussa ohjaaja Atte Merikallio

Dokkarin työryhmään kuuluvat muun muassa Atte Merikallio, Lloyd Libiso ja Riku Niemi.

Dokumenttiin on haastateltu kymmeniä hiphop-vaikuttajia.

Viime vuosina kotimaiset räppidokkarit ovat olleet enemmän henkilökuvia kuin laajempia katsauksia koko skeneen. Ylen Rock-Suomi -dokumenttisarjan hiphop-aiheisesta Kotipojat-jaksostakin on jo aikaa, joten ajan tasalla olevalle katsaukselle on taas tilausta.

Haasteeseen on tarttunut viisihenkinen työryhmä, jonka syksyllä julkaistavassa Suomi vs. Rap -dokumentissa haastatellaan kymmeniä hiphop-vaikuttajia laidasta laitaan. Työryhmän muodostavat Atte Merikallio, Riku Niemi, Ilmari Lehtonen, Tuomas Vuori sekä Lloyd Libiso, joka tekee itsekin musiikkia nimellä Blaka.

Projekti sai alkunsa tammikuussa 2018 ja sen inspiraationa toimi muun muassa The Defiant Ones eli Timantinkovat-dokumenttisarja muiden aihepiirin dokkareiden ohella. Ensimmäinen tiiseri julkaistiin viime vuoden lopussa, ja uusi traileri tippuu lähiaikoina.

Mutta missä projektin kanssa mennään tällä hetkellä ja miten se sai alkunsa? Klangi haastatteli dokumentin ohjaajana, käsikirjoittajana ja leikkaajana kunnostautunutta Merikalliota, joka oli jo pitkään halunnut tehdä oman dokkarin.

Suomalaisesta hiphopista ja suomiräpistä on julkaistu aiemminkin dokumentteja. Miten Suomi vs. Rap eroaa niistä?

”Yritin koluta kaikki maholliset suomiräppiin liittyvät dokkarit läpi kun alettiin projektia tekemään. Niitä ei kuitenkaan ihan hirveästi löytynyt. Jotain lyhyitä, melko kämäsiä löyty vuosien varrelta. Yle teki joskus kymmenen vuotta sitten ihan varteenotettavan suomirap-dokkarin, mutta sekin tietty on nykyään aika out-dated.

Suomi vs. Rap on dokkarina tyyliltään freesi ja moderni, jossa pyritään välttämään kulahtaneita kerrontaelementtejä. Tekijät on kaikki ammattitaitoisia mutta nuoria, niin ei olla juurruttu mihinkään tiettyihin tekotapoihin, ja ollaan uskallettu kokeilla uusia juttuja.

Kertojan äänen sijaan dokkarissa on tosiaan juontaja Lloyd Libiso, a.k.a. Blaka, jonka johdatuksella tarinaa kerrotaan. Leffasta varmasti oppii yhtä sun toista suomiräpistä, mutta iso arvo meille on myös se että leffa ei oo liian vakava, vaan myös viihdyttävä ja hauska!”

Mihin asioihin olette kiinnittäneet erityistä huomiota tässä dokkarissa?

”Dokkarissa tutkitaan sitä, miten alakulttuurista lähtenyt genre on räjähtänyt valtavan yleisön suosioon, ja mitkä tekijät siihen on vaikuttanut. Tärkeää meille alusta asti on ollut se, että dokkarissa ääneen pääsee mahdollisimman monimuotoinen joukko artisteja ja vaikuttajia. Yks tärkeä juttu on ollut, että artisteille haastisten tekeminen on ollut rentoa ja keskustelu aitoa.”

Teette dokumenttia ilmeisesti ihan indie-hengessä ilman ulkopuolista rahoitusta. Millaisia tavoitteita teillä on tämän projektin kanssa?

”Pitää paikkansa. Ulkopuolisia sponsoreita tai rahoittajia projektissa ei ole. Osan meistä työpaikka Videolle Productions on mahdollistanut meille kaluston kuvauksiin, ja kustantanut muun muassa lokaatioiden vuokria ja muita kuluja. Tosin hyvin useassa mestassa ollaan saatu kuvata ihan pro bonona kun ollaan kerrottu minkätyyppisestä progiksesta on kyse. Kiitos siitä!

Me ollaan puhuttu paljon näistä tavoitteista, ja on selkeää ettei tässä taloudellista voittoa olla tavoittelemassa. Päätavoite meille on että dokkarista tulee mahdollisimman hyvä pätkä, joka saa hyvän näkyvyyden ja viihdyttää mahdollisimman laajaa yleisöä. Olisi hienoa että dokumentti nähtäisiin tulevaisuudessa kulttuurillisesti merkittävänä teoksena.”

Oletteko aiemmin tehneet kokopitkää dokumenttia?

”Ei olla! Duunissa tulee tehtyä paljon dokumentaarisia pätkiä, mutta harvemmin niillä on pituutta yli kymmentä minuuttia. Musavideoita, lyhäreitä ja mainoksia on tullut tehtyä. Ei kyllä todellakaan tiedetty mihin ryhdyttiin. Dokkarin punainen lanka, rakenne ja oikeastaan kaikki muukin on enemmän tai vähemmän konkretisoitunut vasta viime kuukausina, kun materiaalia ollaan alettu laittamaan kasaan. Ajatuksena oli aluksi haastatella muutamia räppäreitä ja kuvata pari keikkaa. Nyt ollaan kuvattu melkeen 20 haastattelua ja matskua on kertynyt yli 30 tuntia. Siitä sitten pitäs parhaat palat saada puristettua reiluun tuntiin. Challenge accepted.”

Miksi nimenomaan Blaka valittiin juontajaksi ja dokkarin keulahahmoksi?

”Me ollaan Lloydin kanssa itse asiassa oltu frendejä tyyliin hiekkalaatikolta asti. Vuosien varrella ollaan tehty paljon projekteja kimpassa, joista valtaosa on mennyt totaalisen pieleen. Lloyd oli alottanut hostaamaan erilaisia klubi-iltoja ja nyrkkeilyhommia, niin se oli samantien aika selkeä homma. Se että tää projekti on jo näinkin pitkällä, ja enää ei oikeastaan ole sitä vaihtoehtoa etteikö tää tulis valmiiksi, on meille älyttömän iso juttu.”

Missä kaikkialla dokkaria on kuvattu ja keitä kaikkia siinä tullaan näkemään?

”Dokkaria on pääsääntöisesti kuvattu pääkaupunkiseudulla. Haastiksia ollaan tehty artistien kotona, studioilla, meidän toimistolla, levykaupoissa ja ties missä. Ollaan käyty myös esimerkiksi Lahdessa ja Tampereella kuvaamassa jotain keikkoja.

Dokkarissa tullaan näkemään pidemmän linjan artisteja kuten Pyhimys, Särre, Paleface ja Pikku G. 2010-luvulla vaikuttaneista tekijöistä löytyy esimerkiksi JVG, Adi L Hasla, TIPPA, Sakke Aalto, Juno ja Gasellit. Uusia ja nousevia nimiä ollaan haastateltu myös paljon; IBE, Cledos, MELO, View, Hassan Maikal, Bizi, Yeboyah ja Gettomasa. Voi olla että tehdään vielä pari haastista, ainakin mimmiräppäreitä pitäis saada lisää messiin.”

Onko kuvauksissa tullut vastaan mitään erikoisia tilanteita?

”Yleisesti ottaen kuvaukset on mennyt aina tosi hyvin. Yks vähän stressaava tilanne oli, kun oltiin tekemässä Pyhimyksen haastista. Oltiin vähän myöhässä, ja sit kun päästiin suunniteltuun kuvauslokaatioon joka oli semmonen ulkona oleva spotti, niin siellä olikin joku raksajäbä sirkkelöimässä kakkosnelosia seuraavat kaks tuntia. Tuli vähän kiire keksiä uus mesta. Hyvä haastis saatiin loppujen lopuks! Kerran saatiin myös hyvät naurut Baari Eerikinkatu 11:ssa (R.I.P.) kun baarimikko tuli duunipaikalle palaveriin ja oltiin siellä tekemässä Cledoksen kanssa haastista josta tätä baarimikkoa ei oltu muistettu ennalta ”varoittaa”.”

Saitteko haastatteluihin kaikki ketkä halusittekin vai jäikö joku pois syystä tai toisesta?

”Moni frendi kyseli, että miten te aiotte saada haastateltua tyyppejä tähän juttuun. Muutama artisti oli entuudestaan tuttuja, niin alotettiin niistä. Sit me tehtiin semmonen ”promo-trailer” niistä ekoista haastiksista, jota sit lähetettiin referenssinä artisteille ja niiden managereille, kun kysyttiin jengiä mukaan dokkariin. Yllätyttiin miten hyvin jengi lähti messiin. Melkeen kaikki joita kysyttiin, lähti dokkariin mukaan. Ruudolf ja Elastinen tais olla ainoat jotka joutui kohteliaasti kieltäytymään. Elastinen oli kyllä just saanut toisen muksunsa, joten perhessyihin ja aikatauluihin vetoaminen oli kyllä ihan ok selitys. Kingfish ei ikinä tullut mestoille kun oltiin Pasilassa jo kamerat pystyssä yhtenä aurinkoisena sunnuntai-aamuna.”

Missä dokumentti on mahdollista nähdä ja onko sen julkaisun yhteydessä tiedossa julkaisubileitä?

”Ihan vielä ei ole julkista tietoa siitä missä dokumentti tullaan näyttämään, mutta suoratoistopalvelusta se tulee olemaan katsottavissa syksyllä! Ensi-illan yhteydessä tulee ehdottomasti olemaan myös megalomaaniset kekkerit! Pysykää kuulolla!”

Kiitos haastattelusta! Vapaa sana loppuun?

”Jos aiot kattoa syksyllä vain yhden leffan, niin suosittelen vahvasti Suomi vs. Rap -dokkaria! Hyvää kesän odotusta kaikille tasapuolisesti tietty myös, jopa Kingfishille!”