Sebastian Noto asettaa fiiliksen teknisyyden edelle

Samuli Vienola

Skorpionin tuntemattomilla artistilla on jo platinalevy, vaikka moni ei ole vielä kuullutkaan hänestä.

Kun puheissa nousee esiin helsinkiläinen luova kollektiivi Skorpioni, niin useimpien ajatuksissa ovat ensimmäisinä nimet IBE ja MELO. Se ei ole mikään ihme, sillä kaksikko on ainakin numeroiden perusteella labelin kuunnelluimmat artistit.

Skorpionilla on kuitenkin huomattavasti kahta isointa vetonaulaansa laajempi rosteri, jonka muutkin talentit herättävät paljon kiinnostusta. Useimmat heistä ovat myös päässeet keikkailemaan eri puolille Suomea.

Yksi Skorpionin artisteista on silti jäänyt musiikkikenttää seuraavillekin hieman kysymysmerkiksi. Hän on helsinkiläinen Sebastian Noto.

Pienempi näkyvyys ei toisaalta yllätä ollenkaan, sillä artistilta on tullut ulos vasta muutama single. anna niille hetki julkaistiin viime elokuussa ja sitä seurannut jää tämän vuoden tammikuussa.

Isän jalanjäljissä

Vaikka Noton ensimmäisen soolosinglen julkaisusta on kulunut alle vuosi, on hän tehnyt musiikkia pienestä pitäen ammattimuusikkoisänsä innoittamana. Lapsesta asti useita instrumentteja soittanut Noto ei edes muista elämää ilman musiikkia.

Ennen soolojulkaisujansa suomalais-italialainen ehti soittaa useissa bändeissä sekä tehdä fiittejä. Yksi niistä kantautui käänteentekevästi oikeisiin korviin.

– Fiittasin mun frendin Flexin biisissä En nää ja jengi Skorpionilt innostu siitä. Jubailtiin ja Skorpionille sainaaminen tuntu kaikin puolin oikeelta ratkasulta mulle, Noto kertaa.

Kolmannella singlellä artistin yhteistyökumppanina jatkaa Alexander Clifford, joka on tuottanut Noton ohella esimerkiksi Le Fvbelosta. Etenkin nuorille aikuisille samaistumispintaa tarjoava riisuttu kertoo rakkaudesta ihmiseen jonka kanssa ollaan läheisiä, mutta joka on silti vähän kuin eri planeetalta.

Vaikka kappaleesta voikin puhua pop-kappaleena, ei Noto halua lukita itseään mihinkään tiettyyn genreen. Lähtökohtana hän pitää tekemisissään ainoastaan sitä, että sanoitukset syntyvät hänen omista fiiliksistään.

– Mun mielest mun musa on aika yksinkertasta. Mun musiikis menee fiilis teknisyyden edelle, ja mä toivon et puhun mun biiseis samastuttavista aiheista.

Itsensä toteuttamista omilla ja muiden kappaleilla

Noton kynästä on syntynyt tekstejä muidenkin artistien kappaleisiin. Niistä isoimmaksi on muodostunut Pikku G:n viimevuotisella paluualbumilla julkaistu Pantomiini, joka on striimannut platinaa.

Noto ei voisi kuitenkaan itse esittää muiden tekemiä kappaleita. Se tuntuisi väärältä, vaikkei siinä hänen mielestään oikeasti olekaan yhtään mitään väärää.

– Voi olla lahjakas ja hyvä artisti vaik ei ite kirjottaiskaa biisejään.

Noto haluaisi tehdä yhteistyötä monipuolisesti eri artistien kanssa. Ensimmäisten joukossa hänen mieleensä tulee Kasmir.

AMK Dropout on yks mun lemppari suomilevy. Kansainvälisesti Kanye West on mulle se äijä, Noto pohtii.

Tulevaisuudensuunnitelmistaan Noto ei kerro sen yksityiskohtaisemmin. Fokus on kuitenkin musiikissa ja tavoitteet sen mukaisia.

– Haaveena mul on pitkä ura ja se et pääsen toteuttaa itteeni niin pitkään, kun mä siit ite nautin.