Record Store Day tulee taas – tsekkaa Klangin tärpit tuoreista julkaisuista

Record Store Day nostaa esiin Bad Boy Entertainmentin 25 vuoden takaisen B.I.G. MACK -kampanjan.
Chi Modu

Vuoden 2019 Record Store Day järjestetään tulevana viikonloppuna.

Tänä vuonna jo 13. kertaa järjestettävä Record Store Day pidetään lauantaina 13. huhtikuuta. Kampanjassa mukana oleviin kivijalkaliikkeisiin saapuu silloin rajoitettu erä ekslusiivisia julkaisuja, joiden mahdollisesti myymättä jääneet kappaleet tulevat nettimyyntiin vasta myöhemmin.

Tutkimme ennakkoon tämän vuoden Record Store Day -valikoimaa, josta löytyi useampikin kiinnostava erikoisjulkaisu. Nostamme niistä esiin tässä jutussa neljä, mutta suosittelemme totta tarkistamaan muutkin uudet julkaisut ja nimenomaan paikan päällä kivijalkaliikkeissä jos mahdollista. Support your local dealer!

Craig Mack & The Notorious B.I.G. – B.I.G. MACK (original sampler)

Vuonna 1994 Puff Daddy loi valokuvaaja Chi Modun tuella unohtumattoman B.I.G. MACK -promootiokampanjan markkinoidakseen vasta perustetun Bad Boy Entertainmentin artistien uutuusjulkaisuja. Niiden takana olivat luonnollisesti Craig Mack ja The Notorious B.I.G., ja osana kampanjaa tuoreista albumeista tarjoiltiin esimakua kasetilla jaetun samplerin muodossa. Record Store Dayn kunniaksi sampleri julkaistaan kaupallisesti ensimmäistä kertaa maailmanlaajuisesti 8000 kappaleeseen rajoitettuna settinä, joka sisältää samplerin sekä vinyylinä että kasettina.

Nyt jo edesmenneiden Bad Boy -artistien yhteisen promojulkaisun A-puoli koostuu Craig Mackin materiaalista, kun taas B-puolesta vastaa Biggie. Kappaleet on poimittu silloisilta uutuuslevyiltä Project: Funk da World ja Ready to Die, mutta joukkoon on päässyt myös pari erikoista kuriositeettia. Samplerilla kuullaan esimerkiksi alkuperäinen versio Biggien Me & My Bitch -kappaleesta, joka hyödyntää eri samplea kuin albumiversio. Hieman ironisesti kaksikon samalle raidalle tuonut Flava In Ya Ear (Remix) -klassikko loistaa kuitenkin poissaolollaan.

Pete Rock – Return of the SP-1200

Pete Rock nostetaan usein nimien kuten DJ Premierin, RZA:n ja J Dillan kanssa hiphop-historian tärkeimpien tuottajien joukkoon. Ei siis ihme, että pitkän linjan räppidiggarit innostuivat kun tuottaja paljasti toissakesänä löytäneensä SP-2100 -samplerillaan tekemiään biittejä vuosilta 1990-1998.

https://www.instagram.com/p/BYYhFGxgj9y/?utm_source=ig_embed

Nyt löydökset julkaistaan instrumentaalilevynä nimeltä Return of the SP-1200, jolla kuullaan myös Beat Junkies -kollektiivin J.Roccin scratchaamista. Levy toimii samalla Soul Brother #1:n oman Tru Soul Records -lafkan esikoisjulkaisuna. Pete Rock halusi julkaista biitit ja aloittaa levy-yhtiötoiminnan nimenomaan Record Store Dayn yhteydessä, sillä hän on itse fyysisten äänitteiden suurkuluttaja. Tuottajaikonilla onkin omistuksessaan järjettömän kokoinen noin 100 000 vinyylin kokoelma. Huh!

RZA – Birth of a Prince

Wu-Tang Clanin keulahahmon RZA:n kolmannesta (ja samalla ensimmäisestä ilman Bobby Digital -aliasta julkaistusta) sooloalbumista saadaan Record Store Dayn yhteydessä uusintapainos. Vahana aiemmin todella heikosti saatavilla ollut albumi laitetaan tällä kertaa ulos sinisellä värivinyylillä 1500 kappaleen painoksena. Tuplavinyylin on masteroinut uudelleen brittiläinen Bob ”Macc” Macciochi.

Levyllä on myös hiukan suomalaista väriä, sillä syksyllä 2003 julkaistu älppäri purkitettiin osittain Suomessa. Kappale Chi Kung äänitettiin Friedin studiolla samoissa sessioissa kuin Rockin Da Northin kokoelmalla kuultu RZA:n, Ganzin, Cilvaringzin, Joniveljen ja Elastisen Neckbone. Oli jopa todella lähellä, että kappaleeseen olisi päätynyt Jonny Bron biitti. Niin ei lopulta käynyt, mutta Chi Kungista löytyy silti pienimuotoinen Suomi-viittaus: “Ringz and Partnerz, Wu-Tang that’s how we fuck up Helsinki!”

Ol’ Dirty Bastard – Intoxicated EP

Kuinka moni muistaa että epätasapainoisimman Wu-jäsenen oli määrä julkaista albumi Roc-A-Fella Recordsin alla? Vaikka se kuulostaakin todella erikoiselta, niin totta se on: nimensä Dirt McGirtiksi vaihtanut ODB sainattiin lafkalle tuoreeltaan vankilatuomionsa jälkeen toukokuussa 2003. Puolitoista vuotta myöhemmin ”Big Baby Jesus” oli kuitenkin jo kuollut, ja kokopitkä A Son Unique -albumi jäi lopulta Damon Dashilta julkaisematta.

Platasta saatiin kuitenkin ennakkotuntumaa promona julkaistulla Intoxicated-singlellä, jolla olivat mukana Wu-kollegat Raekwon ja Method Man sekä laulaja Macy Gray. Kappale laitettiin suoratoistopalveluihin viime syksynä, kun ODB:n syntymästä tuli kuluneeksi 50 vuotta. Record Store Dayn yhteydessä Intoxicated julkaistaan ensimmäistä kertaa kaupallisesti keltaisella värivinyylillä, jota on olemassa 2700 kappaleen painos. B-puolelta löytyy Obey Me [Mathematics x J.PERIOD Remix], jolla fiittaa ODB:n poika Young Dirty Bastard.

Suomessa Record Store Day -kampanjassa on mukana parikymmentä alan liikettä. Listauksen kaikista liikkeistä näet alta.

Record Store Dayn suomalaiset sosiaalisen median kanavat:

Facebook
Instagram