RARE-klubilla on sormi pulssilla uusien nimien pinnalle nostamisessa

Tilannekuva yleisöstä RARE-klubin liven aikaan.
Helsingin Siltasessa järjestettävä RARE-klubi on toiminut monelle artistille ponnahduslautana.
Vimugraphy

Kolmen vuoden ikään ehtineellä klubilla on todistettu esimerkiksi Versace Henrikin uran alkumetrejä.

Helsingin Sörnäisissä sijaitseva ravintola Onda ei ole tunnettu pelkästään herkullisesta lounaastaan. Iltaisin Siltanen-nimellä toimiva anniskeluravintola on viimeiset vuodet tarjonnut musiikinnälkäisille vieraille monenlaista kuunneltavaa: open mic -iltamia, akustisia keikkoja, runonlausuntaa ja runsaasti räppiä.

RARE, eli ”harvinainen”. Tällä nimellä kulkee jotakuinkin kuukausittainen klubi Siltasessa, jossa on päästy kuulemaan nimensä mukaisesti harvinaislaatuisia esityksiä. Monella artistille klubi on nimittäin ollut tärkeä ponnistus isomman yleisön tietoisuuteen. Torstaina 10. lokakuuta RARE täyttää kolme vuotta, minkä kunniaksi Siltasen lavalla nähdään tavallista isompi kattaus artisteja, jotka ovat aiemminkin esiintyneet illassa.

Helsinkiläisen DJ Tino Turnerin eli Tino Pirttiojan perustaman RARE-klubin konsepti itsessään on yksinkertainen: ilmainen sisäänpääsy, DJ ja livet. Ulospäin klubi vaikuttaa hyvinkin suoraviivaiselta ja simppeliltä, mutta kulissien takana sekin vaatii panostusta siinä missä mikä tahansa muukin klubi.

– Tämä on yksi tärkeimpiä projekteja mitä mä oon koskaan tehnyt ja samalla myös ehdoton lemppari. Se tukee mua mun päiväduunissa ja on hienoa, että pystyn tarjoamaan uransa alkuvaiheessa oleville artisteille mahdollisuutta vetää keikkaa, Pirttioja kertoo.

Monen isomminkin breikanneen artistin ensimmäinen live on todistettu nimenomaan RARE-illassa. Uransa ensimmäisiä live-keikkoja ovat RARE:ssa heittäneet muun muassa Cledos, Aarnikotkat, IBE, MELO ja Lauri Haav. Mikä on klubin merkitys suomalaisessa musiikkiskenessä sen ainoan kuraattorin ja tuottajan silmin?

– Tähän mun on vaikee ite vastata kenenkään puolesta, mutta käsittääkseni skenessä on todella lämmin fiilis klubista ja moni artisti on tosiaan keikkailun sieltä aloittanut, DJ:nä ja Skorpioni Liven keikkamyyjänä kunnostautunut Pirttioja pohtii.

RARE on tänä vuonna murtautunut ulos pelkän klubi-illan konseptista. Takana on esimerkiksi Pauligin kanssa toteutettu RARE x The New Fresh -kiertue, jolla Pirttioja vei tämän hetken kuumimpia lupauksia eri puolille Suomea. Lisäksi klubin esiin nostamille kyvyille järjestettiin oma RARE Special -keikka Blockfesteillä. Vaikka suunnitelmia löytyy tulevaisuuttakin silmälläpitäen, ei tapahtumatuottaja halua vielä paljastaa korttejaan.

– Tarkoitus on viedä klubia sekä konseptia eteenpäin eri muodoissa. Pari uutta ideaa on myös tulilla, Pirttioja kuittaa.

RARE:n ensimmäisen illan lineupin muodostivat G-Mies, Aarnikotkat sekä Betonipossun (a.k.a. Pyövelin) DJ-setti C-kasettien kanssa. Mitä muistoja ensimmäiseen iltaan liittyy?

– Tuo ensimmäinen RARE sateisena torstaina lokakuussa 2016 pitää paikkansa varmaan kärjessä kaikista järjestämistäni RARE-illoista. Ei rehellisesti ollut mitään käryä, että tuleeko sinne yhtään ketään. Betonipossu alotti C-kaseteilla DJ-setin kymmeneltä ja porukkaa valui hitaasti sisään. Kello taisi olla 22:30 kun Siltaseen ei mahtunut enää yhtään ihmistä sisään. Vahvana kakkosena DeezyDavidin ja Cledoksen ilta kaksi vuotta sit heinäkuussa. Töis-kappale oli ollut hetken ulkona ja todella kovassa haipissa. Kyseisen kappaleen livevedon aikana rehellisesti jännitti Siltasen puolesta. Monia hienoja iltoja takana ja tulevaisuus näyttää tosi hyvältä.

Pitkät perinteet ja monimuotoinen konsepti tänä päivänä tuovat paljon lisätaakkaa tapahtuman tuottajalle. Onko RARE kuitenkin tullut jäädäkseen?

– Klubi jatkuu Siltasessa kerran kuussa ja niin kuin aiemmin mainitsin, niin isompia kuvioitakin on suunnitteilla. Olisi hienoa kokeilla klubia Helsingin ulkopuolella ja nähdä, miten hyvin se toimii.

RARE 3 YEARS OLD -iltaa vietetään Helsingin Siltasessa torstaina 10. lokakuuta. Lineupista vastaavat Aarnikotkat, Rare Special (Skii6, Le Fvbelos, Turisti, Pussywater, Sexmane), Sliki & Hamuelos, Shrty sekä Rare Special Guests. Tapahtuman Facebook-sivun löydät täältä.