”Pidetään vielä hauskaa ennen maailmanloppua” – haastattelussa Aarnikotkat

Aarnikotkat istumassa pyöreän pöydän ympärillä.
Aarnikotkat eli vasemmalta oikealle Carlito, Rumilus, MC Pösö, Santana ja Leo G.
Vimugraphy

Sunlempilintuposse julkaisi ensimmäisen EP:nsä Monspilla.

”Sunlempipoikabändinä” tunnettu helsinkiläinen Aarnikotkat julkaisi vastikään Parvi-nimeä kantavan EP:n. Levyllä kuullaan jo aiemmin julkaistujen kappaleiden 20+ ja Miesten vuorolla lisäksi kahta aivan uutta tuttavuutta, joista toisella on fiittaamassa Asa. Istuin Aarnikotkien kanssa alas keskustelemaan EP:stä, sen teemoista ja tekoprosessista.

Parvi-EP käsittelee muun muassa ilmastonmuutosta, sukupuolirooleja sekä parikybäsen nuoren elämää Aarnikotkien omien kokemusten pohjalta. MC Pösö, Carlito, Santana, Rumilus ja Leo G pitävät silti kokoonpanoaan poliittisesti sitoutumattomana.

– Ei me tarkoituksella ajoitettu tätä julkaisua vaalien alle, vaikka se nyt sattuikin siihen osumaan, Rumilus kuittaa koko porukan puolesta.

Parven monessa kappaleessa on kuitenkin kantaaottavaa tunnelmaa. Onko tämä ollut kantava ajatus EP:tä tehdessä, että nyt halutaan purkaa raidalle kaikki mietteet maailmanmenosta?

– No vaikkapa 1,5° -kappaleessa meidän eka ajatus siihen biisiin oli maailmanloppu. Tai itse asiassa maailmanlopun bileet, että pidetään vielä hauskaa kun pystytään. Eli ei alun perin edes ollut ympäristöaihe kyseessä, Santana kertoo.

– Siinä kappaleessa on jännä se, miten erilaiset verset meillä kaikilla on. Osa on vähän iloisempia, osa synkisteleviä. Ehkä me ollaan vähän liian nihilistejä tekemään iloista musaa, Rumilus jatkaa hymähtäen.

Useammankin ryhmän jäsenen pää nyökkää kysyessäni, onko tällaisten teemojen esille tuominen suotavaa tai jopa oleellista musiikissa. Yksi heistä on Rumilus.

– No henkilökohtaisesti ainakin mä tykkään tuoda mielipiteeni esille jos siihen on mahdollisuus ja tällainen hyvä kanava olemassa. Et jos haluaa sanoa jotain, ni miks ei tavallaan käyttäis sitä korttia. Onhan tää tosi luonteva tapa meille yhtyeenä tuoda yhteisiä ajatuksia esille ja vaikka ottaa kantaa, jos siltä tuntuu.

MC Pösö haluaa kuitenkin täsmentää, ettei heillä ollut biiseissä tarkoituksena mitenkään tuomita ketään tai käskeä ajattelemaan tietyllä tavalla. Ajatuksena on lähinnä tuoda esiin toisenlaisia näkökulmia.

– Monesta saattaa tuntua sitä musaa kuunnellessa, että asiat sanotaan suoraan, vaikka se onkin sellaista itsetarkastelua. Mut ois se vähän tylsää tehdä sellast musaa mis haluaa ottaa kantaa, mut ei sano sitä suoraan, Rumilus toteaa.

Levyn viimeisessä kappaleessa, Karpe Diemissä, on Asa fiittaamassa. Leo G:n mukaan tilanne on hieman erikoinen, sillä muut ryhmän jäsenistä eivät ole ikinä edes nähneet Asaa tekemässä musiikkia.

– Satuin olemaan Asan kanssa studiolla kun se friistailasi biittiin, ja tän kappaleen biitistä se oli fiiliksissä et toi on kova. Sanoin sit, et tää on Aarnikotkille varattu mut äänitettii se Asan verse siihen silti.

Roihuvuoren kuuluisaksi tehneen rap-artistin fiitti ei ollut ainoa ero edellisiin projekteihin. Ennen verset heitettiin yhteen kasaan minkä jälkeen katsottiin miten ne toimii yhdessä, kun taas uudella EP:llä hommia on tehty enemmän porukalla. Esimerkiksi taustoja ja huukkeja on pohdittu yhdessä alusta lähtien.

– Mietittiin kokonaisuutta tosi pitkälle. Tän piti olla pari biisiä pidempi, mutta ei saatu niitä natsaamaan ni tiputettiin neljään biisiin. Kokonaisuus tuntui paljon napakammalta ja aateltiin, et ne voidaan hioa ajan kanssa loppuun ja pistää ulos, kun siltä tuntuu, Carlito kertaa.

Myös levy-yhtiö vaihtui Överdogista Monspiin. Suhteet edelliseen lafkaan ovat edelleen kunnossa, mutta millaiset ovat kaverisuhteet kokoonpanon sisällä? Onko mikään muuttunut?

– Lähinnä ehkä se, että ei tuu hengailtua muuta kuin musan parissa. Mut kyl sit jos viikonki on muissa hommissa kii, ni tulee helposti soitettua et kuka lähtee bisselle. Sellainen puistohengailu kyl on valitettavast jääny pois, mikä kylläkin johtuu siitä että ei olla enää 16 ja kaikilla on omanlaiset kiireensä elämässä, MC Pösö pohtii.

Seuraavista siirroista jäsenet ovat toistaiseksi hiljaa. Uutta musiikkia tehdään koko ajan, mutta sen enempää paljastuksia ei irtoa.

– Uudet madot ovat koukussa, niin sanotusti, Leo G päättää.