Odotetun hiphop-historiikin julkaisu siirtyy 2020-luvulle

Kirjassa päästetään ääneen Suomen kiinnostavimmat rap-artistit sekä muut hiphop-kulttuurin vaikuttajat. Kuvassa Redrama vuonna 2005.
Nico Backström

Viivästynyt kirjaprojekti ei ole sieltä helpoimmasta päästä.

Tälle vuodelle on lupailtu enemmän kotimaisia hiphop-aiheisia kirjoja kuin koskaan aikaisemmin. Niistä pisimpään on odotettu Ville Similän ja Panu Hietanevan kattavaa suomalaisen hiphopin historiikkiä, jonka julkaisua saadaan kuitenkin odottaa vielä jonkun aikaa.

Kirjasta tiedotettiin ensimmäisen kerran noin puolitoista vuotta sitten, jolloin sen julkaisuajankohdaksi ilmoitettiin huhtikuu 2018. Teos kulki ainakin tuolloin nimellä Lainaan enkä palauta: Suomalainen rap ja hiphop 1983–2018. Sittemmin sen julkaisuajankohtaa on siirretty eteenpäin pariinkin otteeseen.

Kirjaa ei ole enää hetkeen näkynyt Liken katalogeissa, eikä se ole Similän mukaan menossa painoonkaan ihan lähiaikoina. Hänen mukaansa kirja julkaistaan aikaisintaan vasta vuoden 2020 aikana.

Viivästyminen ei ole mikään ihme, sillä projekti on iso ja haasteellinen. Historiikin on tarkoitus kuvata perusteellisesti, kuinka suomalainen hiphop-kulttuuri sai alkunsa ja millaisia vaiheita se on käynyt läpi olemassaolonsa aikana.

Lukemisesta ei kotimaisesta hiphop-historiasta kiinnostuneille tule silti pulaa, sillä aiheeseen pääsee pureutumaan jo julkaistujen kirjojen lisäksi useammankin tulevan kirjajulkaisun kautta. Niistä pääset lukemaan tarkemmin täältä.