Nelli Matula syventyy uudella albumillaan kiltin tytön syndroomaan

Nana Simelius

Laulaja kuvailee levyn kappaleita kokoelmaksi hänen omista päiväkirjamerkinnöistään.

Universal Musicilla ja Rähinä Recordsilla levyttävä pop-artisti Nelli Matula julkaisi aprillipäivänä 1. huhtikuuta toisen albuminsa, joka ylitti myyntilukemissa kultarajan jo ennakkoon.

Emma-ehdokkaana ollut laulaja syventyy uudella levyllään tutkimaan omien kokemusten ja havaintojen kautta niin sanottua kiltin tytön syndroomaa. Viimeisimmässä albumin nimeä kantavassa Kiltti tyttö -singlessä syndrooman läpikäynti tulee varmasti parhaiten esille.

Albumin kappaleilla käsitellään kiltti tyttö -sanaparia muun muassa perfektionismin ja muiden miellyttämisen näkökulmista ja pohditaan, millaisia asioita kiltiltä tytöltä oikein odotetaan yhteiskunnassamme.

Artisti kuvailee uutta albumiaan kokoelmaksi hänen omia päiväkirjamerkintöjään kokonaisiksi kappaleiksi puettuna.

– Kuuntelin erästä podcastia, jossa käytiin läpi ilmiötä siitä, miten naiset usein tarkkailevat itseään ja omaa toimintaansa enemmän kuin miehet. Asian kerrottiin juontavan juurensa siitä, että naiset ovat tiedostamattaan sisäistäneet objektimaisen roolinsa, johon heitä on kautta aikojen asetettu. Sen seurauksena moni voi rakentaa elämästään ja ihan tavallisesta arjestaan eräänlaista performanssia, jossa asioita ja valintoja tehdään niin, etteivät ne aiheuta säröjä tai muita odottamattomia reaktioita itsessä tai muissa.

Laulaja syventyy levyllään podcastissa esitettyihin ajatuksiin ja pyrkii heijastamaan niitä itseensä.

– Olen käsitellyt levyä tehdessä paljon myös perfektionismia ja samaistuin sitä kautta edellä mainittuun ilmiöön paljon. Tämä havahtuminen inspiroi miettimään, mitkä asiat minussa ja omassa käytöksessäni ovat sellaisia, mitä joku muu toivoo minussa olevan ja mitkä taas niitä, jotka ovat lähtöisin aidosti itsestäni ja persoonastani. Prosessi on edelleen kesken, mutta tuo oivallus ja kaikki siitä kumpuavat sävyt muodostavat tämän albumin ytimen, Nelli Matula kertoo.

Projektista julkaistiin elokuvallinen traileri, jossa on Matulan lisäksi ollut mukana yhteistyössä Simelius Simelius sekä äänisuunnittelusta vastaava Joonas Laaksoharju.

 

Runsasmääräisen tekijäkunnan lisäksi albumilla on kuitenkin ainoastaan kaksi vierailevaa artistia, joista yksi on suomalainen a cappella -yhtye Club For Five.

– Club For Fiven Ensi-ilta -albumia voisi kuvailla mun omaksi musiikkikasvatukseksi, osaan sen etu- ja takaperin ulkoa. Olin aina haaveillut, että pääsisin tekemään yhtyeen kanssa yhteistyötä ja Ojaan-kappale tuntuu juuri oikealta tähän.

Toinen vierailija on maamme menestyneimpiin rap-artisteihin lukeutuva Pyhimys.

– Koen myös Pyhimyksen istuvan tähän hänen monitasoisen ja filosofisen tulkintatapansa ansioista.

Vierailevia tähtiä kuullaan Ojaan-nimisellä fokuskappaleella.

– Biisillä mennään oikein kunnolla syvään päätyyn, Matula naurahtaa.

Artistin ja levyllä vierailevien tähtien lisäksi ydintekijätiimin muodostavat tuottajaduo Los Rollos ja laulaja-lauluntekijänä tunnettu ANI. Lisäksi levyn kappaleita ovat olleet tekemässä muun muassa Antti Riihimäki, Joonas Angeria, Vilma Alina ja Kaisa Korhonen.

Uusimman Kiltti tyttö -albumin voit kuunnella alta.