Myyttisen Banksyn katutaidetta Suomessa – esittelytilaisuuden striimissä nähdään Paleface

Auktoriteettivastainen Banksy tunnetaan kantaaottavasta taiteestaan, jota myydään huutokaupoissa käsittämättömillä summilla.

Katutaiteen anonyymin supertähden teoksista on koottu epävirallinen suomalaisnäyttely.

Taidekaupungiksi nimetty Mänttä-Vilppula pääsee osaksi katutaidehistoriaa, kun maailman kuuluisimman katutaiteilijan Banksyn teoksia on esillä paikallisessa museossa. Pop- ja katutaiteeseen perehtyneen Gianni Mercurion kuratoima taidenäyttely pidetään 15.5.-10.10.2021 Serlachius-museo Göstassa yhteistyössä milanolaisen 24 Ore Culturan kanssa.

Näyttelyssä on noin 70 teosta, joista erityisen tunnettuja ovat taiteilijan varhaistuotannot. Kyseessä ei kuitenkaan ole Banksyn virallinen näyttely, sillä vuosikymmeniä anonyyminä pysytellyt myyttinen taiteilija ei ole auktorisoinut tapahtumaa.

Mutta miten Serlachius-museon yhteistyökumppaniksi päätyi juuri 24 Ore Cultura? Tiedustelimme asiaa Serlachius-museoiden johtajalta Pauli Sivoselta.

– Oikeastaan kyse on ihan normaalista museoiden välisestä yhteistyöstä. 24 Ore Cultura on milanolaisen Mudec-museon perustana toimiva organisaatio. Mudec on suhteellisen nuori kansainvälinen toimija, jonka näyttelyt ovat toimineet ennakkoluulottomalla tavalla taidemuseokenttää ja kulttuurihistoriallisia museoita yhdistäen, Sivonen kertoo.

– Olen neuvotellut heidän kanssaan paristakin mahdollisesta yhteisprojektista, ja nyt tämä Banksy-juttu lähti vetämään. Toisin kuin monet maailmaa kiertävät Banksy-näyttelyt, se on huolella kuratoitu ja Banksyn taidetta moniin taiteen ja yhteiskunnan konteksteihin asettava kokonaisuus, ja olemme näyttelyn kuraattorin Gianni Mercurion kanssa voineet edelleen kehittää näyttelyn tätä puolta, Sivonen jatkaa.

Banksy, Choose Your Weapon, 2010, serigrafia, yksityiskokoelma.

24 Ore Cultura

Näyttelyn toivotaan herättävän elävää keskustelua katutaiteen ja museoiden suhteesta. Sivonen huomauttaakin Banksyn onnistuneen luomaan taiteilijanuransa ohittamalla taiteen ”portinvartijoina” perinteisesti toimineet instituutiot kuten museot ja luoneen oman suoran suhteen yleisöönsä.

– Toisaalta museot ovat Banksyn nuoruuden ajoista muuttuneet vallanpitäjien temppeleistä kansalaisten olohuoneiksi, joissa voi osallistua monin tavoin sellaisiin keskusteluihin – myös sellaisiin, joita Banksy on itse halunnut herättää, Sivonen pohtii.

Näyttelyyn pääsee vallitsevan tilanteen takia toistaiseksi ainoastaan ajanvarauksella. Näyttely pidetään kokonaisuudessaan Banksyn kaupallisuuden vastaisuuden vuoksi maksuttomana eikä paikan päällä myydä myöskään mitään oheistuotteita.

Museossa järjestetään näyttelyn kunniaksi livestream-esittelytilaisuus perjantaina 14. toukokuuta kello 20 alkaen. Tapahtumassa esiintyy Banksyn toimintaa 1990-luvun lopusta asti seurannut rap-artisti Paleface sekä Yleltä tutuksi tullut uutistoimittaja Sean Ricks, joka vastaa tilaisuuden juontamisesta.

Tällä hetkellä näyttely on varattu loppuun, mutta uusia vapaita aikoja kannattaa silti seurata täällä. Striimin näet alta.