Mist sä tuut? -julkaisujen sarja on jo loppusuoralla – nyt ulkona ovat Turun ja Helsingin kappaleet

Elastisen, Blacflacon ja iben kappaleelle kuvattiin erikseen oma video.
Julius Konttinen

Helsinkiläisiltä on tulossa vielä toinenkin sarjaa silmälläpitäen tehty träkki.

Ylen Mist sä tuut? -dokumenttisarjan jaksojen tv-esitysten yhteydessä on tähän asti julkaistu aina viikottain uusi kaupunkikohtainen originaalikappale. Tällä viikolla kaavaa kuitenkin rikotaan, sillä ulos on laitettu sekä Turun että ensimmäisen Helsinki-jakson biisit.

Edellisten julkaisujen tapaan kummallekin raidalle on saatu masinoitua erikoinen artistikombinaatio. Molemmat niistä osoittavat, että planeettojen ollessa oikeassa linjassa viestikapula kulkee hyvinkin luontevasti pioneeriosaston tekijöiden sekä uuden aallon nimien välillä.

Turkulaisten biisi on Yung Larryn ja Tidon tuottama Takas Ruissiin, jossa korostuu ehkä vahvimmin kaikista sarjan biiseistä eri sukupolvien kohtaaminen. Kappaleella ovat äänessä Ritarikunnan MC:t Chyde ja Lempi Joe sekä F, TIPPA, NCO ja Gabriel Lion.

Lineupista huomaa, että tietyllä tapaa Turku tosiaan jäätyi takavuosina: Ritarikunnan jälkeen Turusta ei juurikaan noussut uusia nimiä hetkeen. Vasta viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen kaupunki alkoi näyttäytyä astetta monipuolisempana hiphop-kaupunkina.

Entisen pääkaupungin statuksesta muistetaan muistuttaa kertosäkeessä ja kaupungin luonne paistaa artistikattauksestakin läpi. Turkulaiset ajavat omaa kaistaansa ja sen seurauksena skeneen on saatu omalaatuisia artisteja, jotka ovat muovanneet maisemaa omilla ehdoillaan.

Erikoishuomiota kappaleista saa Westside Baby, jolla ibe, Blacflaco ja Elastinen tuovat yhteen kolme maailmaa. EM:n tuottama raita on julkaistu aiemmista julkaisuista poiketen Skorpionin kautta, mikä selittää paitsi muutoksen julkaisusyklissä niin myös sille kuvatun musiikkivideon.

Dokumenttisarjan tuottajan Toni Sillanpään mukaan helsinkiläisten originaalikappaleilla oli alun perin ajatuksena tuoda esiin mainstream- ja taidekahvilaräppäreiden jakolinjoja, joista puhutaan paljon jaksoissa. Ideointi lähti kuitenkin uusiin suuntiin Elastisen ja iben bondattua.

Lopputuloksena syntyneen kappaleen ytimessä on keskeistä sukupolvien välinen kohtaaminen sekä kädenpuristus yhteisen kulttuurin puolesta. On hienoa huomata kuinka ”koko kansan Elastinen” pysyy aitona juurilleen lyöttäytymällä yhteen uuden sukupolven kanssa, mikä ilmeni jo artistin edellisellä albumilla.