Mist sä tuut? -dokumenttisarjan Pori-jakson originaalikappaleella on äänessä myös sarjan juontaja

Eevamaija Virtanen / Yle Kuvapalvelu

Köpi palasi mikkiin lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Ylen esittää televisiossa seuraavaksi suomihiphop-aiheisen Mist sä tuut? -dokumenttisarjansa erikoisimmalle kaupunkivalinnalle eli Porille omistetun jakson. Samalla julkaistaan paikallisten tekijöiden sarjaan tekemä originaalikappale, joka on VIAPORI:n SUUTU JO.

Nimen takana ovat Tommishock, View, FärmyHenu ja RPN sekä monien yllätykseksi Juuso ”Köpi” Kallio, joka houstaa sarjaa. Ihan helposti Klangin helmikuussa haastattelemaa miestä ei mikrofonin eteen saatu.

– En halunnut olla biisillä mukana, koska en ole lukenut itseäni minkään luokan räppäriksi enää yli kymmeneen vuoteen. Olen 2012 viimeisen kerran ollut kunnolla mikkikopissa kun joku demosessari frendin kanssa kasattiin, mutta sinne se jäi pöytälaatikkoon pölyttymään kun olin kuitenkin löytänyt jo sen oman lestini tuolta komiikan maailmasta, Köpi kertoo.

Kaikesta huolimatta Köpi on tosiaan mukana DJ Spektrin tuottamalla raidalla. Mikä sai YleX:n aamujuontajan pään kääntymään?

– Kaks ”uhkaavaa” ääniviestiä Spektriltä ja neljä Tommilta, joiden jälkeen en jaksanut enää vääntää vastaan. Siellä se 16 tahtia nyt lepää.

Rap on siitä omalaatuinen genre, että lähtökohtaisesti jokaisen oletetaan vastaavan itse omista lyriikoistaan. Viime vuosina isompien biisinkirjoittajatiimien käyttö on kuitenkin yleistynyt Suomessakin, joten mieleen nousee kysymys: kirjoittiko Köpi itse osuutensa kappaleeseen?

– Vaikka en parhaassa terässä varmaan enää ookkaan niin kyllä mä ”perusasioista” pidän kuitenkin kiinni, Köpi vastaa.

Pori-jakso esitetään Yle TV2:lla tiistaina 30. maaliskuuta kello 21.30, mutta koko sarja on ollut jo pidemmän aikaa katsottavissa Yle Areenassa. Singlen kannen näet alta.