MiniDisc ei ollutkaan tulevaisuus – Fintelligensin Renesanssi julkaistaan lopultakin vinyylinä

Fintelligensin Renesanssi-levy MiniDisc-muodossa.
MiniDiscin piti olla sijoitus tulevaisuuteen, mutta toisin kävi: 2020-luvulla myydyin fyysinen ääniteformaatti on vinyyli. Renesanssin MiniDisc-painos jäi ainutlaatuiseksi kuriositeetiksi suomalaisen hiphopin historiaan.
Samuli Vienola

Elastisen ja Iso H:n klassikon julkaisusta on kulunut 20 vuotta.

”CD, vinyyli tai kasetti, listalle ku raketti”, uhosi Elastinen aikoinaan Iso H:n kanssa perustamansa Fintelligensin debyyttialbumin päätösraidalla. Tänä syksynä kaksikolla on mahdollisuus osoittaa väite vinyylin osalta todeksi, sillä äskettäin 20 vuotta täyttäneestä Renesanssista on tulossa ensimmäistä kertaa vinyylipainos.

Mukana ovat kaikki 17 kappaletta, joihin lukeutuvat niin singlehitit Voittamaton, Kellareiden kasvatit, Stockholm-Helsinki kuin klassiset albumiraidatkin. Sellaisia ovat esimerkiksi Viikonloppuilta sekä posseträkki 7 veljestä, joka esitteli Rähinän alkuperäisen ydinryhmän päästämällä ääneen myös Kapasiteettiyksikön, Avaimen ja Jussi Valuutan.

Elastisen, Iso H:n, Aksimin, Vakiosäätäjän ja Wretchin tuottama klassikko julkaistiin aikoinaan fyysisesti ainoastaan CD:nä sekä suomalaiselle rap-levylle ainutlaatuisesti MiniDiscinä. Petterin ja Peeween kanssa tehty Stockholm-Helsinki on kappaleista ainoa, joka on painettu jo aiemmin vahalle keräilyharvinaisuudeksi muodostuneen 12″ vinyylisinglen muodossa.

Renesanssi saapuu alan liikkeisiin gatefold-kantisena tuplavinyylinä perjantaina 30. lokakuuta. Useimmista viimeaikaisista suomirap-uusintapainoksista poiketen levyä ei ole lisensoitu muualle vaan Sony Music vastaa uusintapainoksesta itse.

https://www.instagram.com/p/CF1xPwChIXo/