Lytällä ja Tohtori Getolla on listasijoitukset kateissa

Max Steffansson

Hämmentävän pitkään aikoinaan tekeillä ollut Raipatin soolo jatkaa hämmentämistä.

Viime sunnuntaina julkaistulla viikon 8 äänitemyyntejä kokoavalla Suomen virallisella listalla ei nopeasti katsottuna ole mitään kovin erikoista. Albumilistalla Gasellit joutui luopumaan piikkipaikastaan, Lukas Leonin PIMEE putosi 22 listasijaa ja Sexmanen Sextape nousi kymmenen sijaa artistin uuden singlen tuella.

Lukas Leonin ja Sexmanen sijoitusten tuntumassa on kuitenkin jotain outoa, sillä sijalla 44 debytoi ilman mitään loogista selitystä lappeenrantalaislähtöinen Raipati. Erikoiseksi sijoituksen tekee ennen kaikkea se, että Kaucas-jäsenen parikymmentä vuotta vaatinut sooloprojekti Rai Hard julkaistiin jo joulukuussa 2019.

Vaikka saavutus olisikin hieno underground-nimen ex-ikuisuusprojektille, niin sen listasijoitus ei ole realistinen. Lisäksi levy on fyysisellä albumilistalla jopa neljäntenä huolimatta siitä, että Raipati painatti albumista ainoastaan pienen erän vinyyliä omakustanteena.

Toisaalta taas mikäli Lytän ja Tohtori Geton albumin fyysisiä versioita ei olisi loppuunmyyty ennakkoon, niin ne olisivat äskettäin saapuneet levykauppojen hyllyihin. Tässä kohtaa luultavasti jokainen osaa jo yhdistää pisteet ja hahmottaa mitä on tapahtunut tietämättä kuitenkaan miksi.

Suomen virallisen listan kokoamisesta vastaava Musiikkituottajat – IFPI Finland ry ei kerro myyntimääriä ulos, joten kysyimme asiasta Monspilta ja Överdogilta. Kun artistien levy-yhtiöistä kumpikaan ei osannut antaa tilanteelle selitystä, niin vastaus löytyi lopulta Suomen isoimmalta äänitteiden jälleenmyyjältä eli Levykauppa Äxältä.

Molemmissa levyissä on sama EAN-koodi, minkä seurauksena Äx ilmoitti vahingossa Lytän ja Tohtori Geton myynnit Raipatin myynteinä. Tosiasiassa albumilistan sija 44 kuuluu siis Lytälle ja Tohtori Getolle samoin kuin fyysisen albumilistan neljäs sija.