Luokka ’84 aktivoituu – Raymond Ebanksin rap-kokoonpano julkaisee lopultakin albumin

The Master Brothers keikkaili muun muassa Lepakossa. Kuva vuodelta 1989.
Juhana Laurila

Vanha koulukunta kokoontuu The Master Brothersin älppärillä.

Hetki siinä meni, mutta nyt se on todellisuutta: yksi Suomen ensimmäisistä hiphop-ryhmistä eli The Master Brothers on saanut kasaan albumin. Kahdeksan raidan mittainen kokonaisuus The Class of ’84 julkaistaan karkauspäivänä eli lauantaina 29. helmikuuta.

Pitkäsoitto on B.O.W.:n eli Raymond Ebanksin ja Kool Skin a.k.a. Pasi Palosen ensimmäinen The Master Brothers -nimellä. Kokoonpano on julkaissut aiemmin ainoastaan livetaltioinnin Kool Kat Recordsin kautta.

The Master Brothers sai alkunsa graffitijenginä jo vuonna 1986. Pari vuotta myöhemmin ryhmä muuntautui yhtyeeksi ja heitti ensimmäisen keikkansa Lepakon Graffiti SM -kilpailuissa, mutta omia julkaisuja siltä ei tullut.

Vuoden 1984 ensimmäisen aallon suomalaisten hiphop-pioneerien projekti oli ollut mietinnässä jonkin aikaa, mutta itse tekemiseen ei lopulta kulunut kauaa. Kool Skin mukaan levy tehtiin nopealla aikataululla loppuvuodesta 2019.

– Halusimme tehdä omille old school -kavereillemme levyn kunnianosoituksena ja läpileikkauksena historiastamme, Kool Ski taustoittaa.

Kool Skin mielestä Bomfunk MC’s -kuvioissaankin uudelleen aktivoituneen Ebanksin kanssa työskentely oli yhtä hienoa ja vaivatonta kuin takavuosina. Kaikkien The Master Brothersissa vaikuttaneiden panosta levyllä ei kuitenkaan kuulla, vaikka Jay Rock ja Duke Dee ovatkin hengessä mukana.

– Seuraavalle levylle olisi mahtavaa saada heidät mukaan, Kool Ski toteaa.

Ihan kahdestaan levyä ei silti ole tehty. Vierailijoina ovat kaksikon aikalaisista beatbox-pioneeri Freak MC, breikkiä ensimmäisten joukossa Suomessa opettanut Max ’C sekä Damn the Bandin keulahahmo J.A.K.. Lisäksi levyllä kuullaan Mighty 44 -yhtyeen Mr. B:tä sekä Palefacea.

Pitkäsoitosta on painettu 200 kappaleen rajoitettu vinyylipainos, josta osa on myynnissä Kool Skin järjestämän Rap SM:n verkkokaupassa. Suoratoistopalveluihin albumia ei kannata odottaa.

Kappalelistan sekä Flow Mo Crew:n bboy Wartecsin tekemän kannen näet alta. Graffitilegendojen tägien lisäksi kannessa nähdään projektin ulkopuolisista vanhan koulukunnan nimistä esimerkiksi DJ Spinner sekä Eazy-A:na aikoinaan tunnettu televisiokasvo Arman Alizad.

A1. Headbanger (Mr. B / B.O.W)
A2. Freak Comes Out at Night (Freak MC)
A3. Crash Crew (Paleface / B.O.W)
A4. ”13” (Koolski / B.O.W)

B1. Rock Steady (To My Funky Beat) (B.O.W / Mr. B)
B2. The Baddest Around (J.A.K)
B3. The Class of ’84 (B.O.W / Freak MC / J.A.K)
B4. Rockin’ Out (B.O.W / Max ’C)