Lilbro julkaisi debyyttialbuminsa esitellen aiempaa enemmän henkilökohtaista elämäänsä: ”Tajusin et mun pitää muuttaa takaisin Raumalle et saan albumin tehtyä”

Lilbro pitää silmiään kiinni seisten beigeää taustaa vasten.
Lilbro kertoo, että Raumalle palaaminen oli edellytys albumin valmiiksi saamiselle.
Joona Kurronen

Artisti Lilbro tunnetaan alun perin räppärinä, mutta hän kertoo, ettei ole ikinä halunnut olla vain räppäri. Nyt tuloksena on laajan skaalan albumi, niin genrellisesti, kuin myös aiheiltaan. Artisti vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi ajatuksiaan muun muassa Helsingistä, Raumasta ja itseensä tutustumisesta. 

Raumalainen artisti Lilbro eli Viljami Julkunen julkaisi perjantaina debyyttialbuminsa VILJAMI > LILBRO. Alun perin artisti tuli tunnetuksi etenkin 2020 ja 2021 Joe L:n kanssa julkaistuista singleistään Summer Nights ja Sekunti. Singlejen suuri suosio pääsi aikanaan yllättämään nuoren artistin ja Julkunen kertoo, ettei siihen mennessä edes ajatellut, että musiikki voisi nousta suureen suosioon ilman suurta promoamista. Singlet toivat mukanaan myös levy-yhtiöiden kiinnostuksen ja nykyään Lilbro kuuluu PME Recordsin rosteriin.

Artisti on julkaissut aiemmin peräti kolme EP:ta, joten albumi tuntuu vähintäänkin odotetulta liikkeeltä tässä vaiheessa uraa. Julkunen vieraili Klangin haastateltavana ja avasi tarinaa albumin takana. Itse prosessi otti aikaa peräti kolme vuotta, mikä ei alun perin ollut suunnitelmana.

– Olin miettinyt pitkään et ois siistiä tehdä albumi ja alotin työstää sitä 2021. Vuosien aikana konsepti ja idea on vaihtunut ja aluks sen ei pitänyt olla niin tarinallinen. Myös korona vaikutti, koska menin enemmän omiin ajatuksiin, hän kertoo.

Alun perin räppärinä tunnetun artistin albumilla kuullaan monia eri genrevaikutteita ja myös yksittäisten biisien tekemisellä on ollut vaikutusta albumin laajaan kattaukseen.

– Ekana recattu JOS SIIHEN KUOLEN ja Elliksen kanssa tehty ÄLÄ TUO KUKKII MUN HAUDALLE avas tosi paljon kun tajusin et osaan tehä myös sen tyylistä musaa.

”Mä en saa selvää, näänkö mä Viljamin vai Lilbron”

Albumilla on havaittavissa selkeä kahtiajako artistiin ja itse ihmiseen sen takana, mistä myös levyn nimi juontaa juurensa. TERAPIA-niminen välisoitto toimii selkeänä vedenjakajana kahden puolen välillä jakaen alkupuolen enemmän Lilbrolle ja loppupuolen Viljamille. Idea välisoiton tekemisestä oli ollut mielessä jo pitkään ja idea terapiasta syntyi oman terapiassa käymisen myötä. Kappaleella kuultava ääni on Julkusen näyttelijä-isän kollegan ja se syntyi studiolla spontaanisti säilyttäen alkuperäisen muotonsa.

Välisoitolla kuultavat sanat: ”Mä en saa enää selvää, näänkö mä Viljamin vai Lilbron”, kuvastavat hyvin albumilla käsiteltävää kipuilua artistiminän kanssa.

– Lilbro on ehkä se itsevarmempi puoli musta, jolla ei oo rajoja ja epävarmuuksia. Se on oman elämänsä bossi, roolihahmo, josta kuitenkin paistaa läpi ettei se oo oikee.

Albumi pureutuu myös siihen, millaista musiikkia artistin kenties odotetaan tekevän. Alun perin vahvasti uuden aallon suomiräppiin linkitetty Lilbro tuli tunnetuksi cloud-räpistä, mutta nykyisin useammat genret vetävät puoleensa ja hän ei halua tulla tituleeratuksi vain räppäriksi.

– Etenki intro käsittelee sitä, millasta musaa ihmiset ehkä haluis mun tekevän. Alkupuolen biiseissä tulee myös esiin enemmän toksiset puolet, jotka on kuitenkin osa mua vaikka en välttämättä haluais.

Räppärin status on Julkusen mukaan tullut aina enemmän ulkopuolelta, kuin omasta tahdosta.

– Alkuun kun must tehtiin juttuja ni olin aina räppäri, kelasin jo sillon etten nää itteäni räppärinä ja ymmärrän et nykyään on niitä jotka haluaa vanhaa soundii takas. Oon miettiny ite silleen et se vanha ei oo lähteny mihinkään, tää musa on se mitä oon tällä hetkellä. En haluu tehä taidetta muiden takii enkä pysty etenee artistina jos en testaa uutta.

Lilbro istuu lattialla nojaten käsillään taakse beigeää taustaa vasten.

Artisti kertoo Helsinkiin muuttamisen olleen selkeä käännekohta itsensä ja oman musiikin löytämisen kannalta.

– Jotenkin hiffasin kun muutin Stadiin et aloin olee tosi erilainen kun ennen. Jollain tavalla en oo vieläkään täysin löytänyt itteäni ja oon joskus myös ottanut artistiroolin etten ois ihminen joka oon ennen ollut. Sekään ei oo hyvä.

Muuttaminen pääkaupunkiin tapahtui aikoinaan levydiilin myötä, mutta Julkunen kertoo ajoituksen olleen väärä. Musiikkia syntyi, mutta pandemian myötä keikkoja ei ollut. Albumin viimeisteleminen puolestaan vaati muuttamisen takaisin Raumalle.

– Stadissa alko tuntua siltä että juhlin paljon ja teen musaa siitä. Aloin miettiä et miks muutin tänne asti juhlimaan. Tajusin et pitää muuttaa takas Raumalle et saan albumin tehtyä, palata sinne missä traumat ja paha olo on.

Julkusen muutettua Raumalle, syntyi albumi nopealla tahdilla yhdessä tuottaja Aition kanssa. Kolmessa viikossa syntyi peräti kuusi albumille päätynyttä biisiä. Lilbro ja Aitio eivät myöskään ole ainoita muusikoita, jotka ponnistavat Raumalta. Myös Joe L ja William tulevat sieltä. Kysyttäessä syytä, miksi juuri Raumalta on lähtöisin niin monta suosittua artistia, vastaa Julkunen seuraavasti:

– Must tuntuu et se on sattumaa, se menee aina viiden tai kymmenen vuoden välein kun jostain random kaupungista tulee useita tekijöitä. Musan tekeminen on nykyään myös helpompaa ja kun yks poppaa artistina, niin muut lähtee messiin, ja halutaan nousta porukalla.

Seuraavaksi suunnitelmissa on kuitenkin muuttaa takaisin Helsinkiin. Tulevasta artisti paljastaa myös, että luvassa on kenties vanhaa tuttua Lilbro-soundia, josta hän tuli alun perin tutuksi. Alta voit katsoa albumin fokussinglen, NOLLAA SE LIFESTYLE, musiikkivideon.